Home Afecțiunile ochilor Diabetul poate afecta ochii?

Diabetul poate afecta ochii?

by SanatateaOchilorTai.ro

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune cronică, metabolică, ce este caracterizată de un nivel crescut al glicemiei (concentrația glucozei în sânge), din cauza insulinorezistenței, secreției deficitare a insulinei, sau a unei combinații dintre aceste mecanisme. Această afecțiune are o prevalență crescută la nivel mondial, 422 milioane de persoane din întreaga lume fiind diagnosticate cu diabet zaharat. Nivelul crescut al glicemiei produce în timp leziuni la nivelul sistemului cardiovascular, nervos, determină afectare renală și oculară, ce poate duce, in final, la pierderea vederii. Afectarea oculară indusă de diabetul zaharat apare, de obicei, după mai mulți ani de evoluție a acestei patologii și se poate manifesta în următoarele moduri:

  • Retinopatia diabetică:

Retina reprezintă o structură alcătuită din celule nervoase ce se află în porțiunea internă a globului ocular, cu rol în percepția luminii și transmiterea către creier a semnalelor ce ajută la procesarea imaginilor și vederea lumii înconjurătoare. Diabetul induce afectare vasculară la nivelul întregului organism, inclusiv la nivel retinian, cu apariția retinopatiei diabetice. În stadii precoce, retinopatia diabetică se caracterizează printr-o permeabilitate vasculară anormală, cu mici sângerări retiniene și aport inadecvat de oxigen si nutrienți. Pe măsură ce această afecțiune progresează, poate să apară retinopatia diabetică proliferativă, cu vase de sânge anormale la nivelul globului ocular, ce pot produce hemoragii importante în interiorul acestuia. Pacientul cu retinopatie diabetică poate avea edem macular, reprezentat de acumularea de lichid la nivelul regiunii ce conferă acuitate vizuală maximă, altă complicație importantă a acestei patologii fiind și decolarea retiniană. În contextul retinopatiei diabetice, pacientul poate sesiza:

  • încețoșarea vederii
  • apariția unor puncte sau pete negre mai întinse în câmpul vizual
  • flash-uri luminoase
  • distorsionarea imaginilor

Pentru controlul retinopatiei diabetice pot fi necesare injecții intravitreene cu substanțe anti-angiogenice (introducerea unor substanțe ce inhibă proliferarea vasculară anormală în interiorul globului ocular).

  • Cataracta:

Cataracta se caracterizează prin opacifierea cristalinului, ce reprezintă lentila din interiorul ochiului și este, în mod normal, transparent. Această patologie este diagnosticată frecvent odată cu înaintarea în vârstă (în special după vârsta de 60 ani), însă diabetul accelerează apariția cataractei, iar pacientul acuză:

  • vedere încețoșată
  • modificarea percepției culorilor și a contrastelor
  • halouri în jurul surselor luminoase
  • vedere dublă

Singura opțiune terapeutică pentru pacientul cu cataractă este intervenția chirurgicală, ce constă în înlăturarea cristalinului opacifiat din interiorul ochiului și înlocuirea acestuia cu o lentilă intraoculară, transparentă.

  • Glaucomul:

Glaucomul este o neuropatie optică progresivă, de obicei asimptomatică până în stadii avansate, când afectarea structurală și funcțională este severă și ireversibilă. Nervul optic transmite informația vizuală de la ochi la creier, iar afectarea acestuia în glaucom poate duce la pierderea vederii. Pacienții cu diabet sunt mai predispuși la apariția glaucomului, iar o formă a acestuia deosebit de severă și dificil de controlat este glaucomul neovascular, cauzat de prezența unor vase cu localizare și structură anormală, în contextul retinopatiei diabetice proliferative. Pacienții cu glaucom prezintă creșteri ale tensiunii intraoculare, modificări progresive ale câmpului vizual, cu îngustarea importantă a acestuia în stadii avansate, glaucomul neovascular fiind acompaniat și de dureri oculare intense și dureri de cap.

Așadar, diabetul poate afecta ochii, iar în formele avansate și necontrolate ale bolii poate exista chiar riscul de pierdere a vederii, fiind importantă prevenția suferinței oculare în contextul acestei afecțiuni, prin menținerea unui nivel optim al glicemiei, controlul factorilor de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea arterială, dislipidemia, renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos, activ, și, nu în ultimul rând, controale oftalmologice anuale cu examinarea fundului de ochi.

Dr. Zoldan Ioana – Medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și