Home Îngrijirea ochilor Cum se pun picăturile în ochi?

Cum se pun picăturile în ochi?

by SanatateaOchilorTai.ro

Picăturile pentru ochi pot trata o serie de probleme oculare. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie diferite picături pentru a trata diverse probleme: ochi uscati, o infecție, o leziune oculară minoră, sau afecțiuni cum ar fi glaucomul.

În funcție de motivul pentru care sunt recomandate, poate fi necesar să utilizați picături pentru ochi pentru o perioadă scurtă de timp sau pentru o perioadă mai lungă. Indiferent de motivul pentru care sunt folosite picăturile pentru ochi, este important să le utilizați corect.

Oricare dintre tipurile de picături poate fi o provocare pentru că acestea să ajungă pe suprafața oculară, dar cu câteva sfaturi și puțină practică, vă veți simți mai confortabil cu acest proces. O bună tehnică ajută medicamentul să se absoarbă corect astfel încat să poată avea efectul dorit.

Iată cateva instrucțiuni pas cu pas despre cum să utilizăm corect și cu ușurință picăturile pentru ochi.

    1. Indiferent de afecțiunea pentru care utilizați picăturile, acestea trebuie utilizate corect pentru a obține beneficiul complet. Utilizați picăturile exact când și cum vă spune medicul dumneavoastră. Dacă trebuie să administrați mai mult de un tip de picătură pentru ochi în același timp, așteptați 3 până la 5 minute între diferitele tipuri de medicamente.
    2. Spălați-vă întotdeauna mâinile înainte de a atinge picăturile pentru ochi sau ochii.  Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun pentru a îndepărta murdăria cel puțin 20 de secunde, apoi uscați-le cu un prosop curat. Nu există chiuvetă în apropiere? Folosiți în schimb dezinfectant pentru mâini.
      Dacă purtați lentile de contact îndepărtați-le, cu excepția cazului în care oftalmologul dumneavoastră v-a spus să le lăsați.
    3. Îndepărtați capacul picăturilor pentru ochi, dar fără să atingeți vârful, pentru a nu contamina sticla.
      Înclinați capul ușor pe spate și priviți în sus. Unele persoane consideră că este util să se concentreze pe un anumit punct de pe tavan.Folosiți o mână pentru a trage pleoapa inferioară în jos, aceasta va forma un buzunar pentru a prinde picătura.Țineți flaconul deasupra ochiului, cu vârful flaconului îndreptat în jos. Vârful flaconului ar trebui să fie cât mai aproape de ochiul dumneavoastră, dar fără a vă atinge ochiul sau pleoapa.

      Strângeți flaconul ușor și lăsați o picătură să cadă în buzunar.

      Dificultăți la adminstrare pot apărea în cazul copiilor și persoanelor care au reacții la orice se află în apropierea ochilor. În acest caz putem încerca următoarea metoda:

        • aplecați-vă capul pe spate cât este confortabil sau întindeți-vă pe un pat
        • ține-ți ochii închiși
        • fără a atinge flaconul de pleoapă, puneți o picătură pentru ochi în colțul ochiului, lângă nas
        • în timp ce capul este încă înclinat pe spate, deschideți ochii și clipiți de mai multe ori până când picătura se rostogolește în ochi
        • dacă încă mai există probleme putem cere ajutorul unui membru al familiei sau al unui prieten.
    4. Rezistați impulsului de a clipi. Pur și simplu închideți ochiul pentru câteva minute. Aplicați o presiune ușoară pe canalele lacrimale, acolo unde pleoapa se întâlnește cu nasul timp de unul sau doua minute. Acest lucru va oferi picăturii timp să fie absorbită de ochi, în loc să se scurgă în nas. Dacă s-au scurs picături, folosiți un șervețel de unică folosință pentru a le șterge de pe pleoapele închise.
    5. Este important să vă spălați mâinile cu apă și săpun după folosirea medicamentelor și după atingerea feței.

Sfaturi în plus!

  • dacă aplicați picături și unguent în același timp, asigurați-vă că administrați prima dată picăturile
  • verificați data de expirare a picăturilor pentru ochi sau întrebați-vă medicul sau farmacistul pentru cât timp le puteți utiliza după deschidere
  • nu împărțiți niciodată picăturile cu o altă persoană
  • este în regulă să cerem ajutorul altei persoane pentru a ne administra tratamentul dacă intampinam dificultăți.

Dr. Lupulescu Gabriela Nicoleta,  medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și