Home Îngrijirea ochilor LASIK, PRK sau SMILE? Care este cea mai eficientă intervenție laser pentru reducerea dioptriilor?
LASIK PRK SMILE

LASIK, PRK sau SMILE? Care este cea mai eficientă intervenție laser pentru reducerea dioptriilor?

by SanatateaOchilorTai.ro

Știai că poti scapa de ochelari printr-o intervenție chirurgicală cu ajutorul laserului?

Corectarea viciilor de refracție (miopie, hipermetropie și astigmatism) s-a perfecționat continuu de-a lungul timpului, chirurgia refractivă laser reprezentând o alternativă pentru pacienții care doresc să renunțe la ochelari sau lentile de contact prin proceduri minim invazive, cu recuperare rapidă. Principiul care stă la baza chirurgiei refractive laser constă în „șlefuirea” sau remodelarea corneei, intervenție care se realizează cu ajutorul anesteziei topice, cu picături, este complet nedureroasă, durează câteva minute și nu necesită spitalizare. Cu toate acestea, nu toți pacienții pot beneficia de aceste proceduri, neîntrunind criteriile medicale necesare realizării acestora. Astfel, consultația preoperatorie și investigațiile oftalmologice amănunțite joacă un rol cheie în identificarea pacienților cu risc crescut de complicații postoperatorii. Câteva dintre contraindicațiile LASIK, PRK și SMILE sunt următoarele:

  • Vârsta < 18 ani;
  • Modificarea dioptriilor în ultimii 1-2 ani;
  • Prezența bolilor autoimune;
  • Antecedente de keratită herpetică/herpes zoster oftalmic;
  • Astigmatism neregulat de grad mare;
  • Sarcina și lăuzia;
  • Sindrom de ochi uscat sever;
  • Rezultatele investigațiilor oftalmologice  precum pahimetria, topometria, biomicroscopia cu rezultate nesatisfăcătoare.

Alegerea tehnicii operatorii ideale, PRK, LASIK sau SMILE este individualizată pentru fiecare pacient în parte, astfel încât este greu de nominalizat o anumită procedură ca fiind universal “cea mai bună”. Pe baza investigațiilor preoperatorii, chirurgul va alege cu atenție tehnica laser optimă fiecărui pacient. 

Prima generație de chirurgie refractivă laser, PRK, poate trata atât dioptriile cu + cât și pe cele cu , este o procedură sigură, de elecție în cazul pacienților cu cornee mai subțire, dar dezavantajul major al acestei tehnici este lipsa confortului postoperator, pacienții acuzând usturime, hiperlăcrimare și recuperare lentă. Cea de-a doua generație de chirurgie refractivă și poate cea mai cunoscută, LASIK, oferă pacientului o recuperare foarte rapidă, confort ocular sporit, dar poate predispune la apariția sindromului de ochi uscat și complicații în cazul unui traumatism ocular postoperator. SMILE, a treia generație de chirurgie refractivă laser este minim invazivă, păstrează integritatea corneei într-o mai mare măsură comparativ cu tehnica LASIK și oferă cea mai rapidă recuperare, dar se poate realiza doar în cazul dioptriilor cu 

Pacientul trebuie să fie foarte bine informat cu privire la riscurile și beneficiile fiecărei tehnici în parte. Cele mai comune complicații ce pot apărea în urma chirurgiei refractive laser includ: defecte de vindecare epitelială, sindrom de ochi uscat, regresia dioptriilor, vederea dublă, dificultatea vederii pe timp de noapte, supracorecția sau subcorecția. 

Cunoașterea fiecărei tehnici în parte, a riscurilor și beneficiilor, împreună cu un consult oftalmologic complet reprezintă un prim pas important în luarea deciziei de a apela sau nu la chirurgia refractivă laser. 


Autor: Dr. Alina Stancescu, Medic Oftalmolog
Alina Stăncescu

 

Ar mai fi util să citești și