Home Afecțiunile ochilor Mi-a intrat un corp străin în ochi. Ce am de făcut?
corp străin în ochi

Mi-a intrat un corp străin în ochi. Ce am de făcut?

by SanatateaOchilorTai.ro

Trăim în epoca vitezei, perioadă în care suntem foarte activi și inevitabil suntem predispuși la accidente. În domeniul oftalmologiei cele mai multe prezentări în Serviciul de Urgență cauzate de traumatisme sau mici accidentări sunt reprezentate de pătrunderea diverșilor corpi străini la nivel ocular. Frecvent aceste incidente se întâmplă în timpul activităților zilnice, dar există o predispoziție mai mare în anumite domenii de muncă (mecanici, tâmplari, zidari, sudori, agricultori).


Este un motiv de îngrijorare?

Pătrunderea unui corp străin la nivel ocular poate fi inofensivă, dar de asemenea poate avea un impact major asupra integrității sau funcționalității globului ocular. Efectele produse la nivel ocular de pătrunderea unui corp străin depind de mecanismul traumatismului, tipul, mărimea și compoziția corpului străin, momentul pătrunderii și de structurile oculare afectate.

Cele mai des întâlnite tipuri de corpi străini sunt reprezentate de particule de praf sau nisip, gene, cosmetice, materiale vegetale, lemn, microorganisme (insecte), metale, plastic, piatră, sticlă. Substanțele inerte (plastic, piatră, sticlă) sunt  mai bine tolerate decât metalele, iar materialele organice sunt contaminate și pot cauza infecții grave.


Care sunt simptomele asociate?

Uneori pătrunderea unui corp străin la nivel ocular poate fi asimptomatică, dar cel mai frecvent se asociază cu simptome precum: roșeață oculară, durere sau disconfort, senzație de corp străin, hiperlăcrimare, sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), scăderea vederii, vedere încețoșată, vedere dublă (diplopie).


Care sunt efectele unui corp străin asupra structurilor oculare?

  • Pleoapă: lacerație palpebrală, hemoragie sau hematom palpebral
  • Conjunctivă: lacerație conjunctivală, hemoragie subconjunctivală, conjunctivită manifestată prin roșeață oculară și secreții patologice
  • Cornee: eroziune corneană, keratită, perforație corneană
  • Uvee: reacție uveală acută, hifema (sange), ruptură iriană
  • Cristalin: cataractă traumatică, subluxația cristalinului
  • Corp vitros: hemoragie vitreană, vitrită
  • Retină: ruptură sau decolare retiniană
  • Afectarea tuturor structurilor oculare: endoftalmită (infecție).


Ce e de făcut?

În cazul pătrunderii accidentale a unui corp străin la nivel ocular este important să se facă diferența între incidentele care pot fi tratate acasă și cele care necesită îngrijire medicală. Este necesară irigarea oculară cu cantități importante de apă curată sau soluție salină (ser fiziologic), este interzisă „frecarea la ochi”  și încercarea de extragere a corpului străin pentru a preveni producerea de leziuni suplimentare.

Dacă simptomele persistă, este necesară prezentarea de urgență în Serviciul de Oftalmologie pentru investigații suplimentare, pentru intervenția promptă de extragere a corpului străin și pentru prescrierea unui tratament medical. Temporizarea prezentării la medic și nerespectarea tratamentului recomandat  se asociază cu sechele oculare anatomice sau funcționale de severitate variabilă.

Un alt aspect foarte important este prevenția pătrunderii unui corp străin la nivel ocular prin folosirea ochelarilor de vedere sau de soare în timpul expunerii la vânt, folosirea echipamentelor de protecție (ochelari de protecție) în cazul meseriilor predispuse la astfel de accidente și prin simpla igienă a mâinilor care poate preveni introducerea unor particule la nivel ocular.

În concluzie, este foarte important să se conștientizeze posibila gravitate a situației și să se acționeze în consecință, prin prezentarea de urgență la medic pentru tratament de specialitate în vederea prezervării sănătății oculare.

 

Autor: Dr. Ioana Amarinei, Medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și