Home Îngrijirea ochilor Și ochii se zbat

Și ochii se zbat

by SanatateaOchilorTai.ro

Sub vorba populară „mi se zbate ochiul”  stă ascunsă una dintre cele mai frecvente simptomatologii descrise medicului oftalmolog de către pacient. Aceasta se referă la spasmul palpebral, o afecțiune frecvent întâlnită în populația generală care este caracterizată prin fine contracții involuntare, nedureroase ale mușchilor de la nivelul pleoapelor.

Spasmul palpebral poate fi resimțit oriunde în jurul globului ocular, dar afectează cu predilecție pleoapa inferioară. Mușchiul orbicular ocular este cel mai frecvent afectat. Contracțiile fibrelor musculare striate sunt autolimitante. În majoritatea cazurilor apar spontan și durează o perioadă scurtă de timp (de ordinul secundelor-minutelor), dar pot exista cazuri în care durata și frecvența lor cresc astfel încât calitatea vieții pacientului este afectată.

De ce se „zbat” ochii ?

Factorii de risc incriminați în apariția spasmului palpebral sunt :

  • sexul feminin
  • expunerea la temperaturi extreme (în special la frig)
  • evenimentele stresante, stresul cotidian, anxietatea
  • consumul în exces de cafeină, alcool sau nicotină
  • anumite afecțiuni medicale (blefarita, conjunctivita, sindromul ochiului uscat, alergiile, diferite tulburări neurologice sau psihiatrice)
  • dezechilibre hidro-electrolitice (deshidratarea, deficitul de magneziu și calciu)

Mai rar, poate apărea ca reacție adversă a unor medicamente administrate sistemic.

Spasmul palpebral este cunoscut în literatură și ca „boala studenților de la medicină” din cauza frecvenței crescute de apariție în rândul acestora, mai ales în perioada examenelor, sursă generatoare de stres.

Tipuri de spasm palpebral

În literatură s-au descris trei categorii în care spasmul palpebral este implicat:

  1. Miochimia palpebrală – tipul cel mai frecvent întâlnit. Se manifestă prin contracții palpebrale involuntare și repetitive, episodice.
  2. Blefarospasmul benign esențial – care afectează ambii ochi debutând prin clipiri frecvente și poate să avanseze până la orbire funcțională prin închiderea completă a fantei palpebrale. Evoluția poate fi una favorabilă spre rezoluție spontană în câteva zile, sau spre contractură generalizată. Etiologia neurologică este cea mai plauzibilă.
  3. Spasmul hemifacial – afecțiune neuromusculară care implicaă prezența unor contracții musculare involuntare, neregulate ale mușchilor de pe o parte a feței. Etiologia poate să cuprindă o cauză tumorală, vasculară, nervoasă sau poate să fie idiopatică.

Ce să faci ?

În general, tratamentul este unul conservativ și implică odihnă, reducerea aportului de cafeină, nicotină sau alcool și corectarea dezechilibrelor minerale.

În puținele cazuri când spasmul palpebral persistă mai mult de 3 luni, alte intervenții medicale ar fi de ajutor (de primă linie fiind injecțiile cu toxină botulinică).

Când să consulți un specialist ?

Semnele de alarmă că ar trebui să consulți un medic oftalmolog sunt :

  • spasmul palpebral nu se remite în câteva săptămâni
  • apar spasme localizate în alte zone ale feței
  • există dificultate în deschiderea pleoapelor sau alte simptome oculare (edem palpebral, înroșirea ochilor, secreții oculare, etc)
  • pleoapa se închide complet la fiecare spasm – ar putea indica o afecțiune mai severa precum spasmul hemifacial.

De reținut !

Spasmul palpebral este o afecțiune comună în rândul populației generale, care de cele mai multe ori se remite în câteva zile prin odihnă și limitarea factorilor de risc.

În cazul în care persistă un timp mai îndelungat, apar alte simptome asociate (oculare sau sistemice) sau afectează marcat calitatea vieții, este necesar un consult de specialitate.

Dr. Georgia Denisa Tiran, Medic Oftalmolog
Dr. Alexandra Elena Haragoș, Medic Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și