Home Afecțiunile ochilor Cum îmbătrânesc ochii? Există tratamente oculare anti-îmbătrânire?

Cum îmbătrânesc ochii? Există tratamente oculare anti-îmbătrânire?

by SanatateaOchilorTai.ro

Cu toții îmbătrânim și, odată cu trecerea timpului, ochii noștri nu fac excepție. De la vederea încețoșată și dificultatea de a citi textul mic, procesul îmbătrânirii afectează și ochii noștri. Acest articol explorează modul în care ochii noștri îmbătrânesc, influențele care contribuie la acest proces și posibilele tratamente pentru a încetini acest proces natural.

Procesul de îmbătrânire al ochiului

Se manifestă la nivelul tuturor componentelor acestuia. Iată câteva din schimbările majore la nivel ocular secundare vârstei avansate:

  • Prezbiopia (pierderea flexibilității cristalinului)

Cristalinul este localizat în spatele irisului și funcționează ca o lentilă biconvexă (adună razele de lumină). La persoanele tinere este flexibil, permițând focalizarea obiectelor la diferite distanțe,proces numit acomodație. La vârstnici,însă, cristalinul devine mai rigid , îngreunând vederea de aproape , fiind vorba despre prezbiopie. De aceea cei mai mulți dintre noi vor necesita ochelari de citit începând cu vârsta de aproximativ 45-50 de ani

  • Cataracta (opacifierea cristalinului)

Același cristalin de mai devreme , pe lângă pierderea elasticității, își pierde și trasparența, ducând la vedere tot mai încețoșată.Imaginați-vă un geam care se murdărește treptat, până devine imposibil să vedem prin el. Spre deosebire de geam, însă, cristalinul nu poate fi curățat, ci doar înlocuit cu unul artificial.

Apariția și progresia cataractei este inevitabilă (toți o vom face în cele din urmă) și reprezintă principala cauză de orbire la nivel global, dar nu vă speriați, este tratabilă! Se tratează chirurgical , cristalinul îmbătrânit și opacifiat fiind înlocuit cu unul artificial.

  • Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)

Este principala cauză a orbirii în țările cu venituri ridicate, prin simplul fapt că populația apucă să o dezvolte. Afectează macula, partea din retină responsabilă de vederea centrală, detaliată,cromatică. Este progresivă , ducând la pierderea capacității de a conduce ,citi sau recunoaște persoanele din jur. Spre deosebire de cataractă, este ireversibilă, dar progresia acesteia poate fi încetinită prin alimentație bogată in acizi grași Omega 3, oleaginoase, resveratrol (pește gras, nuci,afine, vin roșu). Suplimentele alimentare pot completa o astfel de dietă.

Glaucomul

Poate apărea și la persoane tinere, dar în general debutează după 40 de ani. Afectează papila optică (practic începutul nervului optic), ducând la pierderea progresivă, ireversibilă a vederii. Din fericire, controlul regulat la oftalmolog ,depistarea și tratamentul precoce al acestuia duce la încetinirea marcată sau chiar oprirea progresiei bolii cu păstrarea unei vederi normale.

  • Sindromul de ochi uscat

Deși nu este o afecțiune specifică vârstei avansate, este puternic favorizată de aceasta.

Factori care influențează îmbătrânirea ochilor

1: Genetica

  • Este mai probabil să dezvoltați cataractă,glaucom sau DMLV mai devreme dacă a fost cazul părinților sau bunicilor voștri

2: Stilul de viață

  • Fumatul
  • Dieta necorespunzătoare, săracă în legume verzi, nuci,alune,pește gras (bogate în Omega 3 ,vitaminele A,C,E,resveratrol)

3: Expunerea la soare puternic

  • poate grăbi apariția cataractei.Purtați ochelari de soare cu protecție UV pentru a vă proteja

4: Nutriția

  • o dietă bogată în fructe, legume cu frunze verzi,oleaginoase și pește gras pot ajuta la menținerea sănătății ochilor.

5: Starea generală de sănătate   -afecțiunile precum diabetul sau hipertensiunea arterială pot afecta ochii prin retinopatie diabetică, respectiv hipertensivă, accelerând și procesul de îmbătrânire cu apariția cataractei sau DMLV precoce.

 Obiceiuri și tratamente anti-îmbătrânire
Iată câteva recomandări pentru a vă ajuta să vă mențineți sănătatea ochilor pe măsură ce înaintați în vârstă:

  • Controale regulate la oftalmolog – acestea pot ajuta la depistarea precoce și tratarea cataractei, glaucomului sau degenerescenței maculare, principalele cauze de pierdere a vederii, precum și prescrierea de ochelari pentru vederea de aproape în caz de prezbiopie
  • Purtați ochelari de soare cu protecție UV atunci când vă aflați în lumina soarelui puternic
  • Adoptați o dietă care să includă alimente bogate în vitaminele A,E,C, acizi grași omega 3, antioxidanți, resveratrol. Exemple: nuci, afine, vin roșu , pește gras,broccoli
  • Hidratare: utilizați lacrimile artificiale dacă simțiți că aveți ochii uscați
  • Limitarea utilizării dispozitivelor electronice:acestea pot duce la oboseală oculară. Utilizați tehnici de relaxare vizuală ,cum ar fi regula de 20-20-20: la intervale de 20 de minute de utilizare a monitorului se va privi un obiect aflat la distanță de 20 de picioare (aproximativ 6 m) timp de 20 de secunde.
  • Renunțați la fumat – care, așa cum am precizat mai sus, crește riscul de apariție și scade vârsta de debut al bolilor oculare legate de vârstă (printre care DMLV, cataractă)
  • Menținerea unei greutăți sănătoase și controlul tensiunii arteriale
  • Protejați ochii de traumatisme

Pe lângă aceste strategii de menținere a sănătății globului ocular, vom menționa câteva opțiuni de tratament de specialitate.
Pentru cataractă: Facoemulsificare ( înlocuirea chirurgicală a cristalinului opacifiat cu unul artificial)
Pentru anumite forme de DMLV:Injecții intraoculare cu substanțe terapeutice ce încetinesc progresia leziunilor maculare.
Pentru glaucom:

-medicație- administrată sub formă de picături sau tablete

-lridotomie laser

-chururgie- trabeculectomie

În concluzie , îmbătrânirea ochilor este un proces natural.Astfel cu trecerea timpului , ochii sunt supuși unor schimbări normale care ar putea afecta vederea și calitatea acesteia. Există anumiți factori care se acumulează de-a lungul vieții și care influențează apariția afecțiunilor asociate cu îmbătrânirea ochilor precum ereditatea, stilul de viață și expunerea la radiații UV. De aceea, prevenția este esențială în menținerea sănătății vederii (examinări oftalmologice regulate, alimentație sănătoasă, renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, protecția împotriva razelor UV, etc). Totuși, în cazul instalării afecțiunilor oculare determinate de vârsta înaintată , există diverse variante de tratament de specialitate: lentile corective, chirurgia cataractei/glaucomului, etc.

De reținut este faptul că fiecare tratament poate implica anumite riscuri și efecte secundare, astfel discuția cu un medic oftalmolog este crucială înainte de a lua decizii privind tratamentul ochilor!

În final, menținerea sănătății ochilor este o responsabilitate importantă și un element esențial pentru calitatea vieții pe măsură ce inaintam in varsta. Prin adoptarea obiceiurilor sănătoase și prin accesarea tratamentelor adecvate,  ne putem păstra ochii sănătoși și vederea clară pentru mulți ani înainte.

Dr. Stan Flaviu-Andrei, medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și