Home Afecțiunile ochilor Cum afectează ecranele ochii?

Cum afectează ecranele ochii?

by SanatateaOchilorTai.ro

Ce este lumina albastră și unde o găsim?

Lumina soarelui este formată din lumină roșie, portocalie, galbenă, verde, albastră, indigo și violetă. Când sunt combinate, ele devin lumina albă pe care o vedem. Fiecare dintre aceste culori are o energie și o lungime de undă diferită, lumina albastră fiind responsabilă de eliberarea unei cantități mari de energie.

Cea mai mare sursă de lumină este soarele, însă există multe alte surse la care ne expunem mai des în timpul zilei, cum ar fi monitoarele de computer, smartphone-urile și tabletele sau ecranele televizoarelor LED cu ecran plat.

Cum ne afectează lumina albastră ochii?

Când lucrăm în fața unui ecran, ochii noștrii trebuie să se concentreze și să se orienteze tot timpul, trimițând imagini către creier. Toate aceste lucruri necesită mult efort din partea mușchilor oculari. Totodată, s-a dovedit faptul că „uităm” să clipim atunci când folosim calculatorul pe perioade îndelungate, ceea poate provoca uscaciune  și iritatie oculară. Daca in mod normal rata clipitului este de 15 ori pe minut, in fata ecranelor clipim de 4-6 ori pe minut.

Semnele și simptomele potențiale ale expunerii prelungite la ecrane sunt:

  • Oboseală oculară- Din cauza utilizării intense a ecranelor, poate apărea vedere incetosata, dureri de cap și dificultăți de concentrare.
  • Uscăciune si iritatie oculară, prin scaderea lubrifierii suprafetei oculare
  • Miopie- Copiii tind să petreacă tot mai mult timp în fața ecranelor, neglijând activitățile petrecute afară, lucru care are un impact negativ asupra dezvoltării normale a ochilor, ducând la creșterea incidenței miopiei si la cresterea progesiei acesteia
  • Degenerări retiniene- Lumina albastră poate afecta stratul celulelor fotoreceptoare de la nivelul retinei, ce poate duce în timp la degenerescență maculară timpurie legată de vârstă.
  • Schimbarea ritmului circadian al somnului- Cercetările arată că lumina albastră modifică ritmul de somn i atunci când este folosită aproape de ora de culcare. Creierul crede că lumina ecranului este lumina zilei și poate schimba ritmul de somn al corpului.

Problemele oculare legate de expunerea indelungata la ecrane au fost catalogate drept Sindromul vederii computerizate (Computer Vision Syndrome). Aceasta nu este o problemă specifică, ci include o gamă întreagă de tulburări oculare.

Cum protejez ochii în fața ecranelor?

Cum să reduci suprasolicitarea digitală a ochilor?

Dacă după o zi întreagă petrecută în fața laptop-ului, telefonului mobil sau a altor device-uri digitale, apare senzația de discomfort ocular, cel mai probabil este nevoie să gasești o modalitate pentru a reduce timpul petrecut în fața acestora sau a te proteja în acele momente.

Iată câteva tips and tricks care îți vor fi benefice dacă petreci multe ore în fața ecranelor:

  • Regula 20/20/20- Una dintre cele mai ușor de practicat și totodată foarte eficientă când vine vorba de educarea în ceea ce privește reducerea timpului petrecut în fața calculatoarelor este regula 20/20/20. Aceasta consta în privirea unui obiect situat la cel puțin 6m metri (20 feet), pentru 20 de secunde, după fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului. Prin această tehnică oferim ochilor pauza mult visată. Simite-te liber și oferă-le ochilor tăi pauze- cu cât mai lungi, cu atât mai bine.
  • Ajustează lumina- Indiferent că lucrezi de acasă sau de la birou asigură-te că spațiul este iluminat corespunzător. Reducerea intensității luminii camerei este benefică ochilor. Așadar, închide draperiile și schimbă becurile cu unele cu voltaj scăzut.
  • Atunci când este posibil, utilizarea unui ecran mat anti-orbire poate ajuta la reducerea efectului pe care îl poate avea strălucirea asupra ochilor. Strălucirea de pe ecranul computerului sau al telefonului vă împiedică ochii să facă ajustările de care au nevoie pentru a vă concentra. Dacă purtați ochelari, asigurați-vă că lentilele dumneavoastră au un strat anti-reflexie.
  • Folosește lacrimi artificiale– Una dintre cele mai bune modalități de a trata problema oboselii oculare este cu ajutorul lacrimilor artificiale. Fiind o modalitate eficientă de a vă menține ochii lubrifiați, lacrimile artificiale pot fi cumpărate fără prescripție medicală. Unele lacrimi artificiale vin cu conservanți, iar altele fără, așa că este posibil să trebuiască să încercați câteva, înainte de a o găsi pe cea mai bună pentru dumneavoastră.

Când să consultati un medic?

Dacă suferiți de oboseală a ochilor și nu vă simțiți ușurat de soluțiile de mai sus, poate că a sosit momentul să mergeti la medicul oftalmolog. Un examen oftalmologic regulat vă poate ajuta să preveniti unele afectiuni oculare. De asemenea, poate fi o oportunitate pentru dumneavoastră de a vă întreba cum să vă protejați ochii de ecranele dispozitivelor digitale.

Dr. Lăpușan Ariana-Ioana
Dr. Abrudan Adina-Ioana

Ar mai fi util să citești și