Home Afecțiunile ochilor Și ochii tăi pot fi arși de soare, nu doar pielea!

Și ochii tăi pot fi arși de soare, nu doar pielea!

by SanatateaOchilorTai.ro

Vremea frumoasă de afară ne motivează întotdeauna să alegem activitățile în aer liber. Fie că vorbim despre plimbări, sport sau simpla relaxare, aceste activități presupun expunerea la soare și implicit la radiațiile ultraviolete emise de acesta. În ultima perioadă se vorbește tot mai frecvent despre efectele nocive ale radiațiilor și despre metodele prin care ne putem proteja pielea (haine, loțiuni cu factor de protecție solară). Știai însă că și ochii ar trebui protejați de acești factori nocivi?

Ce sunt radiațiile UV?

Radiațiile UV sunt unde electromagnetice ce nu pot fi percepute de ochiul uman. Acestea, în funcție de lungimea lor de undă, sunt împărțite în trei categorii: UVA, UVB, UVC și sunt responsabile pentru arsurile solare, îmbătrânirea pielii, apariția cancerelor de piele.

Cum ne afectează radiațiile UV ochii?

Efectele nocive ale expunerii la radiații UV determină modificări structurale la nivelul suprafețelor oculare, fie că vorbim despre cornee, cristalin sau retină. Iată câteva condiții asociate expunerii la soare:

  1. Arsura corneană

Nu numai pielea poate suferi arsuri în urma expunerilor prelungite. Corneea, structură transparentă ce acoperă irisul și pupila, poate suferi de asemenea arsuri, patologie ce poartă denumirea de fotokeratită. Aceasta este o inflamație dureroasă cauzată de razele UV nefiltrate ce provoacă scăderea acuității vizuale și disconfort marcat. Apare cel mai frecvent în condițiile privitului direct către soare sau la cei ce practică sporturi de iarnă sau sportul pe apă.

  1. Cataracta

Definită prin opacifierea cristalinului și implicit diminuarea progresivă a vederii, cataracta poate fi determinată, dar mai ales accentuată de expunerile prelungite la soare. Acest proces are la bază afectarea structurii proteice din componența cristalinului.

  1. Pterigionul si pinguecula

În ambele cazuri, apar proliferări conjunctivale, membrana transparenta care acopera globul ocular. În timp ce pinguecula cauzează aspect inestetic, iritații și imposibilitatea menținerii filmului lacrimal pe suprafața oculară, pterigionul (pielita) se poate extinde acoperind corneea, afectând progresiv acuitatea vizuală.

  1. Degenerescența maculară

Macula reprezintă zona de retină centrală responsabilă de acuitatea vizuală maximă. Expunerea prelungită la soare, fără o protecție adecvată, poate accelera apariția degenerescenței (îmbătrânirii) maculare, patologie tradusă prin scăderea vederii centrale, vedere încețoșată, neclară, cu contururi uneori distorsionate și culori șterse.

  1. Cancerele

Prin efectele de restructurare la nivelul ADN-ului, radiațiile UV pot conduce la apariția cancerului tegumentar la nivelul pleoapelor.

Cum ne protejăm ochii de radiațiile UV?

  • Soluția cea mai comodă este purtarea ochelarilor de soare. Aceștia protejează suprafața oculară și pielea pleoapelor prin filtrarea, blocarea sau reflexia razelor UV. Este indicat să alegem o pereche de ochelari ce oferă un indice de protecție de 99-100 % împotriva UVA și UVB. În cazul practicării sporturilor putem opta pentru ochelari special destinați acestor activități. Pentru cei care poarta ochelari de vedere sunt disponibile lentile cu umbrar, heliomate, cu filtru UV.
  • Purtarea pălăriilor cu boruri largi ne oferă de asemenea o bună protecție împotriva efectelor nocive ale soarelui.
  • Utilizarea lacrimilor artificiale ce conferă protecție împotriva radiațiilor UV ne ajută să prevenim posibilele efecte adverse ale acestora.
  • Norii nu blochează radiațiile! Indiferent de vremea de afară sau de anotimp, ochii ne pot fi afectați de expunerea la soare. Este important să cunoaștem acest lucru și să recurgem la metodele de protecție descrise anterior ori de câte ori ne aflăm în aer liber.

Așadar, prin metode simple și la îndemâna oricui, ne putem bucura în continuare de activitățile preferate fără a ne pune sănătatea ochilor în pericol.

Tu cum îți protejezi ochii atunci când vrei să te bucuri de soare?


Dr. Alice Elena Ghiță , medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și