Sarcina este o etapă importantă în viața fiecărei femei, care aduce o multitudine de schimbări în corp, inclusiv la nivelul ochilor, însă majoritatea sunt minore și reversibile după naștere.
Care sunt cele mai frecvente modificări fiziologice în sarcină?
- Sindrom de ochi uscat
Aceasta este cea mai comună modificare la nivel ocular. Fluctuațiile hormonale duc la scăderea producției de lacrimi. Apare senzația de “nisip în ochi”, discomfort ocular, hiperlăcrimare. Aceste simptome sunt ameliorate prin folosirea lacrimilor artificiale fără conservanți, care ajută la lubrifierea ochilor și mențin un film lacrimal calitativ.
2. Tulburări ale refracției
Multe dintre femei, observă pe parcursul sarcinii, modificări ale vederii precum o vedere mai încețoșată. În sarcină, din cauza retenției de apă, există modificări ale corneei și anume: edemul cornean. Acesta duce la creșterea grosimii corneei și a curburii ei. Prin urmare, apar alterări temporare ale refracției (modificarea dioptriilor). Nu este recomandată schimbarea dioptriilor ȋn timpul sarcinii, pentru că majoritatea tulburărilor refractive dispar în primele 6 luni de la naștere!
- Intoleranță la lentilele de contact
Femeile care poartă lentile de contact pot sa aibă o sensibilitate crescută, tocmai din cauza modificării corneei.
- Mască gravidică/ cloasmă/ melasmă
O mare parte dintre femei se confruntă, în timpul sarcinii, cu aceste pete pigmentare faciale, dar și perioculare. Creșterea pigmentării în jurul ochilor apare din cauza creșterii nivelului de estrogen, progesteron și hormon melanocito-stimulator.
- Edem palpebral
Unele femei se vor confrunta cu edeme (umflături) ale pleoapelor, din cauza retenției de lichide.
- Fotofobie
O altă modificare care apare pe bază hormonală este fotofobia, o accentuare a sensibilității la lumină, însoțită de amețeli, dureri de cap, senzație de greață. Din fericire, aceste simptome sunt tranzitorii și dispar la mijlocul perioadei de sarcină.
- Tensiune intraoculară
În urma studiilor, s-a raportat o scădere a tensiunii intraoculare legate de sarcină, prin mecanisme precum creșterea fluxului umorii apoase, scăderea presiunii venelor episclerale, iar acest lucru este benefic pentru pacientele cunoscute cu hipertensiune intraoculară sau glaucom.
- Fus Krukenberg
Acesta reprezintă o depunere de pigment pe endoteliul corneei. Poate să fie un semn patologic, însă, în contextul sarcinii și în lipsa altor anomalii oculare, este o modificare normală în prima parte a sarcinii, care dispare în ultimul trimestru sau postpartum.
Ce pot face viitoarele mămici pentru a avea grijă de sănătatea ochilor lor?
- Protejarea ochilor de razele UV – prin folosirea ochelarilor de soare cu filtru UV corespunzător
- Hidratarea – prin folosirea lacrimilor artificiale, cât și prin consumul suficient de apă
- Relaxarea ochilor – regula ” 20-20-20 ” (la fiecare 20 minute se ia o pauză de la lucru/ecrane/citit, timp de 20 secunde și se privește spre un punct îndepărtat la cca 20 feet – aproximativ 6 metri)
- Dietă echilibrată
Prevenția este cheia, de aceea este recomandat ca la începutul sarcinii, viitoarea mămică să facă un consult oftalmologic. În felul acesta, se ia în evidență starea de sănătate a ochilor, iar în cazul în care există modificări oculare patologice în sarcină, acestea vor fi monitorizate și tratate la timp.
Dr. Amalia Ilies, medic oftalmolog