Home Îngrijirea ochilor Mituri oftalmologice

Mituri oftalmologice

by SanatateaOchilorTai.ro

În lumea oftalmologiei sunt răspândite multe opinii care pot influența în mod negativ înțelegerea noastră asupra vederii. În acest articol îmi propun să vă dezvălui diferența dintre mit si realitate dar și anumite sfaturi legate de sănătatea ochilor :

  1. Cititul în lumina slabă pentru o perioadă mare de timp este dăunator pentru ochi. FALS

Cititul în lumină slabă nu este dăunător pentru ochi, dovada este faptul ca de-a lungul anilor oamenii citeau la lumina lumânarii și nu au dezvoltat o vedere mai slabă din acest motiv. In schimb, nu este foarte confortabil.

  1. Copiii trebuie învățați să nu-și țină cartea prea aproape când citesc pentru că le strică vederea. PARTIAL FALS

Copiii au tendința de a citi mai de aproape, însă acest lucru nu le strica vederea. Ochii lor pot focaliza obiectele din apropiere ușor, însă în anumite cazuri acest lucru poate fi un semn al miopiei  care trebuie investigată si corectata. Cu toate acestea, mentinerea unei pozitii corecte la scris si citit are beneficii atat pentru ochi cat si pentru coloana vertebrala.

  1. Purtarea ochelarilor cu lentile de corecție greșite afectează ochii. FALS

Pentru că ochelarii sunt localizați în fața ochilor, aceștia afecteaza formarea corectă a imaginii pe retină dar nu ochiul în sine. Totuși aceștia pot da simptome precum dureri de cap, amețeală, vedere incetosata.

  1. În mod ideal, toți oamenii ar trebui să se spele în ochi zilnic pentru a-i curăța. FALS

Atât timp cât funcționeaza în parametrii optimi, aparatul lacrimal al ochiului, prin lacrimile pe care le produce, efectueaza aceasta curatare o ochilor. . În cazurile patologice este necesară intervenția noastră cu diverse tratamente recomandate de medicul oftalmolog.

  1. Cataracta este o pieliță care crește pe suprafața ochiului si care poate fi îndepărtată fară operație. FALS

Cataracta este pierderea trasparenței cristalinului, nu o pieliță sau un film care acoperă ochiul. Dacă această lentilă din interiorul ochiului se opacifiază atât cât să duca la pierderea vederii, se recomandă îndepărtarea acesteia chirurgical și introducerea unui implant intraocular.

  1. În cazuri rare, lentila de contact poate fi pierdută sau căzută în spatele ochiului si poate ajunge la creier. FALS

Conjunctiva impiedică lentila sa treacă în spatele ochiului. În cel mai rău caz, lentilele se pot bloca sub pleoapă dar în niciun caz nu poate ajunge în spatele ochiului deoarece pleoapele sunt conectate cu ochiul formând o barieră.

  1. Cataracta poate să reapară pe implantul nou introdus intraoperator. FALS

Cataracta nu reapare când a fost extras cristalinul în intregime (extracție intracapsulară). Totuși, capsula posterioară se poate opacifia când este lăsată pe loc (extracție extracapsulară) pentru a facilita introducerea cristalinului artificial. Dacă aceasta capsulă posterioară devine opacă, atunci se poate practica o tehnică numită capsulotomie laser.

  1. Persoanele în vârstă cu probleme oculare ar trebui să-și protejeze ochii prin a sta cu ei închiși mai mult timp pentru a nu-i epuiza. FALS

Scopul ochilor este să vadă și să fie folosiți în acest sens. Ochii afectați din diverse motive nu au devenit așa din cauza folosirii excesive a acestora.

  1. Corneea unui ochi albastru nu poate fi selectat ca donator pentru o persoana cu ochi căprui. FALS

Doar corneea este transplantată, iar aceasta este transparentă la nivelul întregii populații. Irisul este partea colorată a ochiului.

  1. Folosirea ecranelor duce la distrugerea vederii. FALS

Privitul ecranului nu distruge ochiul, însă clipitul devine mai rar ceea ce poate duce la apariția unui sindrom de ochi uscat. Se recomanda pauze scurte, clipire cât mai frecventă si folosirea lacrimilor artificiale. De asemenea ochelarii cu lentile care blochează lumina albastră sunt recomandați a fi purtați.

Pentru a preîntâmpina problemele oculare, recomand cu drag efectuarea controalelor oftalmologice regulate. Cere imediat ajutorul medicului oftalmolog când simți că ceva nu este în regulă cu ochii tăi: dureri oculare, scăderea vederii, pete negre etc.

Dr. Aigean Bilal, Medic Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și