O întrebare frecventă… în secolul 21
Cine intreabă? Copiii, părinții copiilor ce necesită corecție optică. Adolescenții, tinerii, adulții care poartă deja ochelari și/sau lentile de contact.
Operatia de reducere de dioptrii nu oprește creșterea dioptriilor!!!
De aceea, corecția viciului de refracție se face cu ochelari și/sau lentile de contact până când se stabilizează dioptriile. Adică la măsurătorile refracției oculare, autorefractometrie/dioptron apar aceleași valori minim 2 ani consecutivi. De obicei aceasta se realizează după vârsta de 18-20 ani, dar exista o mare variabilitate.
Motive pentru a face operația :
- Estetice – în cazul în care vederea pacientului se poate corecta în totalitate cu ochelari sau lentile de contact, dar din motive estetice nu dorește să poarte ochelari
- Profesionale – unele profesii care presupun o vedere perfectă fără ochelari (armata, piloți) sau profesii în care ochelarii incomodează (sportivi)
- De contact – se adresează celor ce nu suportă portul ochelarilor sau a lentilelor de contact datorită unor conformații particulare ale piramidei nazale (după traumatisme) sau au reacții alergice la soluțiile de întreținere a lentilelor de contact
Sunt metode chirurgicale de corecție a viciului de refracție ce se adresează corneii sau cristalinului. Operațiile pe cornee sau chirurgia refractivă cu laser implică numeroase și diverse tehnici PRK, LASIK, LASEK, FemtoLASIK, I LASIK, SMILE, Streamlight . Acestea remodelează corneea. De aceea, este necesar ca grosimea acesteia să permită șlefuirea cu laserul. Grosimea sau pahimetria corneeană se masoară cu aparatură specială (pahimetre). Studiile indică o valoare de minim 500 microni a corneii supusă unei viitoare operații. Rezultatele postoperatorii depind de biomecanica acestei structuri oculare și de valoarea dioptriilor.
Nu exista o metodă universal valabilă de corectare a viciilor de refracție. Cea mai bună opțiune ar trebui decisă după o examinare aprofundată și discuții cu medicul oftalmolog.
De mentionat ca nu toți pacienții pot beneficia de chirurgie refractivă – există și contraindicații, printre care:
- vârsta sub 20 de ani
- lipsa de stabilizare a dioptriei în ultimii doi ani
- anumite boli oculare și generale: sindrom de ochi uscat, inflamații oculare cronice, glaucom, colagenoze, diabet zaharat
Pacientul trebuie să conștientizeze riscurile unei astfel de operaţii, rezultatele posibile şi limitele ei. În cadrul unui consult complex ce implică măsurători ale ochiului, medicul oftalmolog va discuta în detaliu şi pe înţelesul pacientului toate informaţiile legate de actul operator şi rezultatele care se pot obține. Apoi se va recomanda cea mai potrivită metodă operatorie adaptată fiecărui pacient.
A scăpa de ochelari este visul multor pacienți purtători de ochelari care în prezent este realizabil, dar trebuie să fie si “puțină răbdare”…
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog