Home Îngrijirea ochilor Cu ce se albesc ochii roșii?
Cu ce se albesc ochii roșii?

Cu ce se albesc ochii roșii?

by SanatateaOchilorTai.ro

Deoarece ochii roșii au atâtea cauze (inclusiv unele grave – de exemplu atac de glaucom și care necesită atenție imediată), ar trebui să consultați imediat un medic oftalmolog dacă aveți ochii roșii, mai ales dacă roșeața se produce brusc și este asociată cu disconfort, durere sau vedere încețoșată.

Apariția ochilor roșii se întâmplă atunci când vasele de sânge minuscule de pe suprafața albului ochilor se dilata, transformând albul unuia sau ambilor ochi într-o nuanță roz sau roșiatică. Aceste mici vase de sânge (multe dintre ele, în mod normal, invizibile) pot deveni umflate din motive legate de mediu (caldură – vasodilatație) sau din cauza unor boli oculare.

Înainte de a utiliza picături pentru ochi „ce îndepartează roșeața” sau „albesc ochii”, consultați medicul oftalmolog. Aceste picături pot conține medicamente numite vasoconstrictoare care îngustează vasele de sânge. Putem asocia vasul de sange cu o conducta cu pereți elastici (furtun). Prin subțierea  vaselor de sânge de pe suprafata oculara, vasoconstrictoarele vor albi ochii pe moment. Efectul lor e de scurtă durată (1-2 ore), dupa care “înroșirea” revine, chiar mai accentuată.

Dacă folosiți picături vasoconstrictoare frecvent, este posibil să începeți să le utilizați și mai des pentru a nu reveni roșeața (efect de rebound). Și s-ar putea să experimentați ochi și mai roșii dacă încetați să folosiți picăturile (efect de dependență).

Substanțele vasoconstrictoare, chiar și în administrare locală, în picături trebuie folosite cu precauție în anumite situații: extrasistole, tahicardie, hipertensiune, glaucom, stări de agitație, sindrom de ochi uscat, hipertiroidie, boli metabolice, conducători auto (dilata pupila).

În concluzie, medicația vasoconstrictoare are doar efect estetic, „de albire”, ce uneori poate masca o patologie gravă oculară.

Până la vizita la medicul oftalmolog, deseori pacientul caută singur o soluție, adesea la farmacie direct. O alternativă ar fi „lacrimile artificiale” fără conservanți. Aceste „lacrimi” sunt artificiale pentru ca nu sunt produse de ochiul uman. Ele conțin substanțe (aminoacizi, vitamine, s. a.) ce lubrefiază și hrănesc suprafața oculară. Actionează ca o peliculă de protecție a suprafeței oculare. Sunt de preferat cele fără conservanți, pentru ca pe un ochi roșu, deja traumatizat, să nu mai adăugăm o substanță uneori iritantă (conservantul).    

Urmând principiul „primum non nocere”, lacrimile artificiale fără conservanți sunt de preferat substanțelor vasoconstrictoare pentru un ochi roșu, până la o consultație de specialitate.

 

Cu ce se albesc ochii roșii?

„Mi s-a înroșit un ochi? Ce pot face?” Consultați un medic oftlamolog pentru a determina cauza înroșirii ochilor și a primi cele mai eficiente opțiuni de tratament.

Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și