Orjeletul, denumit ulcior popular, reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale pleoapelor.
Ce gasim în DEX despre ulcior? ulciór2, -oare, (urcior), s. n. – (med.) Bubă la ochi; afecțiune oftalmologică; bubiță roșie ce se face pe pleoapa ochiului (ALR 1969: h. 45); excrescență la ochi (Memoria 2001).
„Se întâmplă de foarte multe ori că pe geana ochiului se face o bubucă lungăreață și cu încetul se prinde a coace. Atunci trebuie să descântăm de ulcior: Ulcior săc, te săc, / Din vârf te săc; / Din rădăcină / Te fac fărină” (Bârlea 1924 II: 406).
Din răd. i.-e. *uer-, „loc ridicat (în teren sau pe piele)”, termen autohton (Russu 1981: 410); Lat. hordeolus, după ulcior1, prin atracție paronimică (MDA).
Orjeletul, această “mică ridicătură”, în tegumentul palpebral, este o infecție a glandelor sebacee ale pleoapei, frecvent întâlnită la marginea palpebrală.
- Se manifestă prin apariția unei umflături dureroase de până la 5-6 mm, la baza genelor
- Poate fi localizat atât intern, în interiorul pleoapei cât și extern, în exteriorul acesteia
- Se manifestă prin umflarea pleoapei superioare sau inferioare, iar zona afectată devine mai roșie, precum o colecție purulentă , cu un punct gălbui în mijloc
- În aproximativ trei zile de la apariția umflăturii, punctul galben se va sparge și va elimina puroiul
- Pot apărea: durere locală, cu senzatie de jenă, disconfort
Ulciorul poate apărea la orice vârstă, cauzele sunt multiple:
- Igienă precară
- Transpirație puternică
- Infecții ale pleoapelor (blefarite)
- Medii de lucru sau de trai cu mult praf
- Folosirea de cosmetice vechi, alterate sau în comun cu alte persoane
- Ultilizarea de picături de ochi de la alte persoane
- Frecarea ochiului cu mâinile murdare
- Înotul în piscine murdare
- Contaminarea cu diverse bacterii. De obicei, etiologia este reprezentată de stafilococul auriu, care este deseori prezent la nivelul tegumentelor
- Pacienți cu imunitate precară (diabet, boli cronice)
Pacientul nu poate ști niciodată cu certitudine că are ulcior și nici cât de gravă este afecțiunea. De aceea recomandarea noastră este să se adreseze medicului oftalmolog când ochiul prezintă anumite afecțiuni.
Ulciorul extern se poate uneori remite spontan, se tratează în aproximativ o săptămână cu tratamentul adecvat.
Ulciorul intern poate necesita intervenție chirurgicală pentru a fi eliminat, dacă nu cedează la tratament local.
Ulciorul se vindecă prin administrarea de unguente și picături cu antibiotice și antiinflamatorii, prescrise doar de medicul oftalmolog. Se pot folosi și comprese cu apă caldă și antiseptice de 2-3 ori pe zi, timp de patru zile, cu scopul de a grăbi eliminarea puroiului.
De menționat că orjeletul nu trebuie niciodată stors, deoarece această manevră poate duce la difuzarea infecției la nivelul întregii pleoape, o complicație mai gravă .
Pe toată perioada afecțiunii, este indicat :
- Să nu se utilizeze machiaj și creme pentru ochi
- Să existe o igienă locală adecvată pe bază de apă călduță și alte produse special destinate pleoapelor (geluri, șampoane, șervetele de ochi), conform recomandărilor medicului oftalmolog
- Să se evite pe cat posibil mediile cu praf
- Să nu se poarte lentilele de contact
Ulciorul poate recidiva, în special la persoanele cu o imunitate scazută, de aceea prevenția este foarte importantă.
Cel mai important este ca pacientul să mențină o igienă riguroasă a ochilor, în special dacă există patologii ale pleoapelor, de exemplu o blefarită cronică, seboreică (masaj al pleoapelor cu comprese umede calde, apa călduță, geluri, șampoane de gene, șervetele de ochi).
Astfel, nu vom avea ulcioare cu puroi la ochi, ci doar urcioare cu apă curată. (URCIÓR1, urcioare, s. n. 1. (Și în forma ulcior) Vas de lut, de obicei smălțuit, cu gâtul strîmt, cu una sau cu două torți, folosit pentru a păstra unele lichide. Aduceți urciorul cu apă-ncropită.)
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog