XANTELÁSMA s.f. (Med.) Pete galbene localizate în special pe pleoape. [< fr. xanthélasma, cf. gr. xanthos – galben].
Xantelasmele apar ca pete alb – galbene în jurul ochilor, la nivelul pleoapelor inferioare și superioare. Sunt formațiuni usor reliefate, moi, nedureroase și au suprafața netedă cu margini bine delimitate. Pot apărea doar la un ochi sau la ambii.
Reprezintă un depozit de grăsime, colesterol, situat superficial în piele, mai exact în dermul superficial. Sunt formațiuni benigne, nu se transformă în tumori maligne. Sunt supărătoare din punct de vedere estetic.
După ce au aparut, xantelasmele nu dispar de la sine, ci dimpotrivă, cresc în dimensiuni. Ele evoluează lent și progresiv, cresc în suprafață şi produc deficit cosmetic. Se măresc în pata de ulei, și invadează țesuturile din jur.
Circa 50% din oamenii cu aceste leziuni au și colesterolul, trigliceridele sau alte lipide sangvine crescute. Din cauza acestei asocieri dintre xantelasme și dislipidemie, este foarte important un screening al pacientului ce prezintă aceste leziuni palpebrale. Este, deci, necesară determinarea unui profil lipidic seric la toți pacienții cu xantelasmă.
Tratamentul poate cuprinde mai multe proceduri, dintre acestea cel mai des folosite sunt: crioterapia, ablație LASER, excizie chirurgicală, cauterizare chimică. Rezultatul este cu atât mai bun cu cât adresarea la medic se face mai repede, când formațiunea are dimensiuni mici, (cu cât leziunile sunt mai mari, cu atât riscul de a avea o cicatrice vizibilă post tratament este mai mare). Medicul oftalmolog la consultație oferă informații referitoare la intervenție și metode de tratament.
Xantelasmele pot să reapară dupa tratament, de aceea este indicat consultul medical (medic de familie, internist, nutriționist) pentru stabilirea regimului alimentar și tratamentul dislipidemiei.
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog