Ce este corneea?
Corneea este un organ structural al globului ocular de aproximativ 0,5 mm grosime, situat în fața irisului și a pupilei. Rolul ei este deseori trecut cu vederea, deși este cea mai puternică lentilă dintr-un sistem de lentile ce asigură trecerea razelor de lumină către retină și formarea imaginii clare în creier, fiind responsabilă de aproximativ 70% din refracția luminii. Aceasta are și rol de protecție pentru structurile din interiorul ochiului.
Din exterior către interior, corneea este alcătuită din 6 straturi diferite:
*epiteliul – acoperit de filmul lacrimal
*membrana Bowman – alcatuită din fibre de colagen, oferă stabilitate în forma corneei
*stroma – este cea mai mare parte din grosimea corneei
*stratul Dua pre descemetic
*membrana Descemet
*endoteliul – participă la menținerea transparenței corneene
Corneea – țesut fără vase de sânge
Corneea face parte dintr-o categorie specială de țesuturi, numite țesuturi nevascularizate. Asta înseamnă că nu primește nutrienți prin intermediul vaselor de sânge și nu are o putere proprie de apărare. Cum se hrănește dacă nu are vase de sânge? Cu puțin ajutor din jur. Spațiul dintre cornee și cristalin este umplut de un lichid denumit umor apos. Prin intermediul lui, dar și al filmului lacrimal care acoperă suprafața acesteia, corneea primește substanțe nutritive și oxigen. Pe lângă acest rol, filmul lacrimal este și o barieră împotriva agenților nocivi din mediu (praf, polen, microorganisme, alergeni etc.).
De ce este importantă lipsa vaselor de sânge din cornee? Pentru că astfel se menține transparența și funcționalitatea ei, iar razele de lumină trec neperturbate către retină. Prezența vaselor de sânge ar duce la opacifierea acesteia. Această afecțiune care poate apărea în diverse patologii, locale sau sistemice, se numește neovascularizație corneană, și poate duce la scăderea acuității vizuale a pacienților.
Corneea – țesut bine inervat
Deși nu este vascularizată, corneea este foarte bine inervată. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că la acest nivel sunt multe terminații nervoase, corneea având o sensibilitate înaltă, iar atunci când se produce o leziune la nivelul ei, apar durerea și disconfortul. Protejarea corneei este foarte importantă, și nu doar din perspectiva evitării unei jene oculare, ci și pentru a evita formarea unor sechele permanente în axul ocular, și a menține integre structurile din interiorul globului ocular.
Corneea – afecțiuni frecvente
Printre afecțiunile care implică corneea enumerăm alergiile, sindromul de ochi uscat, keratitele, dar și traumatismele și distrofiile corneene. Acestea pot necesita fie tratament medicamentos, fie chirurgical, în funcție de gravitatea situației. Transplantul de cornee poate fi o opțiune terapeutică pentru afecțiunile ce nu pot fi tratate conservator.
Vrînceanu Cristina-Liliana, Medic Oftalmologie, SUUMC Bucuresti