Un studiu recent a adus în atenția noastră un lucru extrem de alarmant: doar una din patru persoane care suferă de sindromul ochiului uscat se adresează unui medic specialist. Pornind de la această realitate, în continuare îți povestim ce este, de fapt, sindromul ochiului uscat, cum se manifestă și cum îți dai seama dacă ai și tu. De asemenea, amintim cauzele și posibilele complicații, dar mai ales ce poți face ca să îndepărtezi această senzație neplăcută.
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună ce se traduce printr-un deficit de lubrifiere și umiditate a suprafeței ochiului. Mai exact, fie glandele lacrimale produc o cantitate prea mică de lacrimi, fie calitatea acestora nu este cea normala, filmul lacrimal evaporandu-se mult prea repede de pe suprafața ochiului, provocând astfel disconfort și alte manifestări neplăcute. Chiar dacă ai putea considera, la fel ca majoritatea oamenilor, că ceea ce ți se întâmplă este doar o situație deranjantă care va dispărea curând, află că sindromul de ochi uscat este, de fapt o afecțiune complexă carenecesita un diagnostic amanuntit si poate fi tratata .
Cum se manifestă sindromul de ochi uscat?
Poate cea mai cunoscută și răspândită formă de manifestare a sindromului de ochi uscat, senzația de corp străin, este și cea mai ignorată. Cu siguranță ai simțit măcar o dată că ai nisip în ochi și că pleoapele îți sunt foarte grele și ai sperat că va trece. Ei bine, acest semn ar trebui să te conducă direct în cabinetul unui medic oftalmolog si nu in farmacie pentru a primit un tratament poate incorect
E important să acorzi atenție ochilor tăi și să nu aștepți ca lucrurile să treacă de la sine. Dacă sesizezi vedere încețoșată, dificultăți la citit sau la condus (mai ales pe timpul nopții), la deschiderea ochilor dimineața sau la purtarea lentilelor de contact, ochi roșii, sensibili la lumină, clipire mai frecventă sau lăcrimare (care, paradoxal, poate fi excesivă), mergi la un consult de specialitate. Sindromul de ochi uscat are o mulțime de simptome posibile, pe unele le vei recunoaște, pe altele nu, de aceea medicul rămâne singura persoană care îți va putea oferi un diagnostic corect și un tratament potrivit.
Multi dintre noi consideram in anumite momente ale zilei ca avem ochii obositi punand aceasta senzatie pe seama efortului sustinut sau a lipsei odihnei. Din pacate si aceasta manifestare este cel mai probabil un simptom al sindromului de ochi uscat . Prin urmare vizita in cabinetul medicului oftalmolog pentru un consult specializat este cu adevarat necesara.
Care sunt cauzele ochilor uscați?
Odată cu înaintarea în vârstă, sindromul ochiului uscat începe să își facă simțită prezența în viețile noastre. Și când spunem –noastre– ne referim în mod special la femei de peste 50 de ani pentru că ele sunt mai predispuse acestei afecțiuni, care devine și mai frecventă odată cu intrarea la menopauză.
Pe lângă factorul ce ține de vârstă și care cumva este mai greu de controlat, una dintre cele mai clare cauze ale apariției sindromului de ochi uscat este expunerea la soare. Deși este o activitate plăcută și relaxantă, expunerea la soare pe o perioadă mai lungă de timp poate aduce cu sine repercusiuni la nivelul suprafeței oculare.
Sindromul de ochi uscat – o consecință a stilului de viață modern?
Nici tinerii nu sunt mai feriți de această afecțiune. Orele întregi petrecute în fața calculatorului sau a telefonului mobil conduc încet, dar sigur spre sindromul ochiului uscat. Din păcate, este destul de dificil să renunțăm la aceste device-uri care au devenit parte din viețile noastre, însă este foarte important să avem capacitatea de a recunoaște semnele acestei afecțiuni și a ne trata corespunzător.
Factori de risc importanți sunt și consumul unor medicamente antidepresive sau antihistaminice, unor medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, antiparkinsoniene, utilizarea de creme dermato-cosmetice cu efecte anti-îmbătrânire sau de produse de machiaj ce conțin particule care pot ajunge în filmul lacrimal și pot accentua simptomele.
O altă categorie de persoane predispuse la sindromul de ochi uscat o reprezintă femeile care urmează tratamente pentru fertilizare, contracepție sau pe parcursul sarcinii. Hormonii estrogeni și de progesteron sunt cei care reglează secreția glandelor lacrimale, iar un dezechilibru hormonal poate determina cu ușurință apariția sindromului de ochi uscat.
Clipitul insuficient, ca în cazul privitului unui ecran de computer pentru o perioadă îndelungată, fumatul și consumul de alcool sunt factori de risc comportamentali la fel de importanți.
Care sunt complicațiile ochiului uscat?
Absența unui tratament adecvat poate produce iritații supărătoare și, uneori, lăcrimare accidentală. E posibil să simți disconfort sau chiar durere la purtarea lentilelor de contact sau atunci când aplici machiaj, conduci, citești sau petreci timp în fața televizorului sau a calculatorului. Dincolo de aceste dificultăți, există situații în care suprafața oculară (în special corneea) poate fi deteriorată, declanșându-se astfel de la ușoare abraziuni, la complicații precum ulcerele.
Care sunt metodele de tratament?
Având în vedere că vorbim despre o secreție deficitară, utilizarea de lacrimi artificiale reprezintă principala recomandare în cazul sindromului de ochi uscat. Mare atenție însă! Este foarte important ca din multitudinea de produse disponibile pe piață să le alegem pe care sunt cu adevărat benefice suprafeței oculare.
Medicii recomandă să folosim produse fără conservanți. Din păcate, majoritatea produselor disponibile conțin conservanți, lucru nu foarte bun pentru sănătatea ochilor noștri având în vedere reacțiile pe care le pot declanșa atunci când le utilizăm pe termen lung. Vezi aici un articol dedicat acestui subiect.
Picăturile de ochi HYABAK
Deoarece picăturile vin să substituie lacrimile pe care ochiul nu le mai poate furniza în mod natural, este important să conțină substanțe cu rol nutritiv, precum acidul hyaluronic – conținut de picăturile de ochi HYABAK. Acidul hyaluronic este o componentă care se găsește în mod natural în cadrul filmului ocular, iar administrarea picăturilor HYABAK cu o concentrație de 0,15% vine să suplinească deficitul, ajutând la eliminarea senzației de disconfort și ochi uscat și menținând senzația de lubrifiere pe parcursul întregii zile. Pentru că da, poți folosi picăturile pe tot parcursul zilei, ori de câte ori este nevoie, pentru o senzație fresh a ochilor tăi.
E vară-n ochii tăi! Protejează-i cu Hyabak! Fă-l aliatul tău de buzunar și bucură-te de o vară lipsită de griji!