Ecografia oculară sau ultrasonografia oculară este o metodă de diagnostic imagistica, neinvazivă, care utilizează undele sonore de înaltă frecvență pentru a evalua integritatea anatomică a ochiului și diversele patologii ale acestuia.
Știai că ultrasunetele au fost folosite pentru prima oară în oftalmologie în anul 1956 de către Mundt și Hughes, pentru a diagnostica o tumoră intraoculară?
Cum funcționează ecografia oculară?
Aceasta se bazează pe undele sonore de înaltă frecvență care sunt emise de un transductor și sunt transmise de la diferite structuri ale ochiului sub forma unor “ecouri”, ce vor fi transpuse într-o imagine bidimensională a globului ocular. Astfel, se formează o imagine clară a structurilor ochiului.
Cum se efectuează ecografia oculară?
Se aplică un gel pe vârful sondei de ecografie, facilitând transmiterea undelor sonore, iar sonda se aplică pe pleoape (sau, mai rar, direct pe suprafața ochiului, după aplicarea unor picături cu efect anestezic) fără a exercita presiune asupra globului ocular.
Doare ecografia oculară?
NU ! Mulți pacienți se tem de această investigație, însă nu există niciun motiv de îngrijorare. Ecografia oculara nu este dureroasă și nu prezintă riscul expunerii la radiații. În plus, timpul de examinare este scurt, câteva minute. Aceasta se poate efectua la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți.
Se poate efectua ecografia oculară în timpul sarcinii?
Răspunsul este DA, se poate efectua fără niciun risc pentru mamă sau făt.
Când este necesar să fac o ecografie oculară?
-anual, în cadrul consultului oftalmologic de rutină
-în cazul pacientului diabetic cu afectare oculară avansată
-în momentul în care pacientul vede “musculițe zburătoare” în câmpul vizual
-în momentul în care acuitatea vizuală scade brusc
-în cazul traumatismelor oculare sau craniene
– atunci cand vizualizarea fundului de ochi este obstruata (cataracta densa, hemoragie vitreana)
Ce patologii oculare se pot diagnostica la ecografia oculară?
1.Decolare posterioară de vitros sau tulburări vitreene – acestea cauzează acele ” flash-uri”, ” musculițe”, ” pete plutitoare” în câmpul vizual și pot apărea în cazul deshidratării, a degenerării vitrosului (‘gelul ochiului’) o dată cu înaintarea în vârsta.
2.Hemoragie vitreană- apare în urma unui traumatism ocular, sau, cel mai adesea, ca o complicație a retinopatiei diabetice avansate.
3.Decolare retiniana si decolare coroidiana – este o urgență medico-chirurgicală ! Este nevoie de o prezentare cât mai precoce la medicul oftalmolog în cazul scăderii bruște a vederii, însoțite de “flash-uri luminoase” sau ” fulgere”, pentru a exclude sau confirma afecțiunea.
4.Tumori intraoculare – atât pentru diagnostic, cât și pentru urmărirea evoluției ei sub tratament, pentru măsurarea dimensiunilor ( melanom coroidian, hemangiom, retinoblastom)
5.Corp străin intraocular – în urma traumatismelor oculare cu glob inchis
6.Afecțiuni ale nervului optic (edem papilar cauzat de hipertensiune intracraniană, drusen de disc optic )
7.Inflamații și/sau infecții în interiorul globului ocular (uveita, endoftalmită)
8.Dislocare a cristalinului natural sau artificial
În concluzie, DA, se poate face ecografie și la ochi, aceasta fiind o investigație rapidă, neinvazivă și esențială în diagnosticul diferitelor patologii oculare, monitorizarea și menținerea sănătății ochilor.
Dr. Amalia Ilies, medic oftalmolog