Epidemia de Covid-19, care face ravagii în întreaga lume de la începutul anului 2020, a crescut considerabil și a generalizat utilizarea măștilor chirurgicale în rândul populației. Din ce în ce mai multe persoane sunt obligate să poarte măști în aer liber, în mediul lor de lucru, în transportul public și în magazine, pentru a se proteja pe ele însele și pe ceilalți și pentru a limita răspândirea virusului.
Purtarea unei măști zilnic poate cauza uscarea ochilor sau chiar agravarea stării preexistente a ochilor uscați. O mască poziționată necorespunzător poate explica acest fenomen, care nu este inevitabil.
Ce este sindromul de ochi uscat?
Sindromul de ochi uscat este cauzat de lipsa cantității și/sau a calității lacrimilor. Rezultatul este o peliculă lacrimală care nu își îndeplinește în totalitate funcțiile de hidratare, lubrifiere și protecție a suprafeței ochiului.
Pe lângă senzația de ochi uscați, care singură nu este suficientă pentru a diagnostica sindromul de ochi uscat, ochii uscați provoacă o serie de simptome:
- furnicături, mâncărimi, arsuri;
- o senzație de corp strain sau praf în ochi;
- sensibilitate la lumină, substanțe iritante sau vânt;
- dificultate la deschiderea pleoapelor dimineața;
- dificultate în purtarea lentilelor de contact;
- iritația corneei (keratită) și infecțiile oculare.
În mod normal, sindromul de ochi uscat este legat de îmbătrânire, dar există și alte motive pentru uscarea ochilor:
- expunerea la substanțe iritante (tutun, poluare, chimicale, etc.) și la lumina albastră emisă de ecrane;
- purtarea lentilelor de contact;
- medii cu aer condiționat;
- antecedente de intervenții chirurgicale la ochi, în special chirurgie refractivă (pentru corectarea miopiei, astigmatismului și hipermetropiei);
- anumite boli cronice, cum ar fi sindromul Gougerot-Sjögren (o boală autoimună care provoacă uscarea ochilor și a mucoaselor) sau lupusul (o boală autoimună cronică).
Purtarea măștii: ce impact are asupra ochilor uscați?
Într-un raport publicat în iulie 2020, oamenii de știință de la Centrul pentru Cercetare și Educație Oculară (CORE) de la Universitatea Waterloo din Canada au observat că, în paralel cu purtarea măștii, a existat o creștere semnificativă a sindromului de ochi uscat. Sindromul de ochi uscat combinat cu purtarea măștii este cunoscut sub numele de MADE (Sindrom de Ochi Uscat Asociat cu Purtarea Măștii).
Unul dintre motive este modul în care aerul este expirat atunci când se poartă mască (adesea fixată necorespunzător în jurul nasului). Aerul tinde să iasă prin partea superioară a măștii, creând o evaporare a lacrimilor de la suprafața ochiului, care sporește sau provoacă uscarea ochiului. Acest fenomen este agravat de purtarea ochelarilor.
În același timp, utilizarea pe scară largă a telemuncii, care implică mai mult timp petrecut în fața ecranului, este și o posibilă explicație pentru creșterea cazurilor de ochi uscat. Ecranele emit lumină puternică și reduc clipirea, esențială pentru reînnoirea filmului lacrimal.
Persoanele în vârstă, purtătorii de lentile de contact și persoanele care suferă deja de sindromul de ochi uscat au mai multe șanse decât alții să sufere de sindromul de ochi uscat asociat cu purtarea măștii. Este și cazul persoanelor care lucrează mult în fața unui ecran sau care lucrează în spații cu aer condiționat utilizat în exces.
Care sunt soluțiile pentru sindromul de ochi uscat asociat cu purtarea măștii?
Purtarea măștii rămâne esențială pentru a preveni răspândirea virusului care provoacă Covid-19. Riscul de uscăciune a ochilor nu ar trebui să împiedice purtarea măștii ori de câte ori este necesară.
Tratamentul sindromului de ochi uscat asociat cu purtarea măștii se realizează prin administrarea de lacrimi artificiale sau înlocuitori de lacrimi. Aceste picături pentru ochi fără conservanți pot fi folosite zilnic pentru a compensa lipsa lacrimilor sau disfuncția filmului lacrimal și pentru a limita iritația suprafeței ochiului.
De asemenea, se recomandă spălarea ochilor în mod regulat cu ser fiziologic pentru a elimina substanțele iritante și îngrijirea pleoapelor cu produse adecvate (îngrijirea corespunzătoare a ochilor), mai ales seara înainte de culcare.
În paralel, pot fi implementate câteva măsuri:
- Purtați masca corect, strângând partea superioară a acesteia, care acoperă nasul, sau prinzând-o cu bandă în partea de jos. Aveți grijă să nu împiedicați clipitul.
- Limitați timpul petrecut în mediile poluate sau cu aer condiționat.
- Când lucrați în fața unui ecran, faceți pauze regulate pentru a clipi și limitați timpul petrecut în fața unui ecran în fiecare zi.
- Nu vă atingeți ochii fără să vă spălați mai întâi mâinile, având în vedere că transmiterea coronavirusului se poate realiza prin intermediul ochilor.
- Asigurați o umiditate suficientă în mediul înconjurător interior (între 30 și 50%).
În orice caz, nu uitați să vă adresați medicului dumneavoastră sau oftalmologului imediat ce apar primele semne de uscăciune a ochiului, pentru a obține un sfat și o rețetă medicală adaptate nevoilor dumneavoastră.
Surse
(1) Ameli, Sécheresse oculaire : définition, symptômes et causes [en ligne]. Disponible sur :
https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/secheresse-oculaire/definition-symptomes-causes.
(2) Moshirfar M., West W.B. & Marx D.P., « Face Mask-Associated Ocular Irritation and Dryness », Ophthalmology and Therapy, Tome 9, 15 juillet 2020, pp. 397-400.
(3) Les Cahiers d’Ophtalmologie, Prendre en compte la sécheresse oculaire liée au masque [en ligne]. Disponible sur : https://www.cahiers-ophtalmologie.fr/prendre-en-compte-la-secheresse-oculaire-liee-au-masque.