Home Sănătatea ochilor Ochii bebelușilor când produc lacrimi?

Ochii bebelușilor când produc lacrimi?

by SanatateaOchilorTai.ro

Nou-născuții  plâng fără lacrimi”   în primele  săptămâni de viață

Ce sunt lacrimile ?

Lacrimile au un rol esențial în  menținerea sănătății ochiilor prin protejarea suprafeței oculare de impurități și de bacterii.  Acestea conțin lipide,proteine, enzime, elecroliți și în mare parte apă, având o compoziție asemănătoare cu cea a salivei . Lacrimile sunt cele care asigură nutriția  și lubrifierea corneei  și protejează atât epiteliul cornean, cât și conjunctiva împotriva factoriilor externi și a microorganismelor.

Există două tipuri  de secreție lacrimală :

  1. Reflexă- produsă de glandele lacrimale principale doar pe parcursul zilei
  2. Bazală- produsă de glandele accesorii constant și regulat

Din ce este format aparatul lacrimal și cum se formează?

Aparatul lacrimal este format dintr- o parte excretorie reprezentată de căile lacrimale și o parte secretorie reprezentată glandele lacrimale. Lacrimile sunt produse de către glandele lacrimale, glande exocrine, situate  în partea superioară a orbitei, ajungând pe suprafața globului ocular prin clipire.

Glandele lacrimale se formează la embrionul de 2 săptămâni, sub forma unui mugure epitelial. Căile lacrimale se formează în luna a 2-a, intrauterin , prin invaginarea epiblastului în fanta orbito-facială. La naștere, aparatul lacrimal  este insuficient dezvoltat, astfel că adevăratele lacrimi apar la câteva luni .

Când încep bebelușii să producă lacrimi?

În primele săptămâni de viață , conexiunile neuronale ale nou-născuțiilor sunt imature, iar canalul lacrimal și glandele lacrimale  nu sunt complet dezvoltate.   Părinții sesizeză apariția lacrimilor abia după 3- 4 săptămâni de viață, uneori chiar după 3- 4 luni de zile.Aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru adulți, este normal.

Secreția lacrimală este produsă  încă din prima zi de viață a nou-născutului, într-o cantitate foarte scăzută, dar suficientă pentru a nu produce un sindrom de ochi uscat sau alte afecțiuni oculare.  La aproximativ 2 săptămâni, bebelușii încep să producă lacrimi puțin vizibile, într-o cantitate minimă, suficientă cât să mențină umiditatea corneei, dar nu sunt observate neapărat de către părinți.

De obicei, intre 1 lună și 3 luni, sugarii încep să producă o cantitate mai mare de lacrimi, lacrimi adevărate, sesizate și de către părinți. Pe măsură ce copilașii cresc , se dezvoltă glandele lacrimale , automat și capacitatea de a produce lacrimi. De reținut, că la bebelușii prematuri, capacitatea de a produce lacrimi apare mai tarziu.

Este normal ca unii bebeluși să aibă lacrimi imediat după naștere?

Sunt rare cazurile în care bebelușii încep să producă lacrimi imediat după naștere deoarece glandele lacrimale sunt insuficient dezvoltate. Totuși , părinții, trebuie să fie conștienți că există anumite situații când nou-născuții pot lăcrima imediat după naștere ( canale lacrimale blocate, dacriocistita) ceea ce necesită un consult oftalmologic de specialitate.

Este normal ca nou-născutul să nu producă lacrimi câteva săptămâni după naștere. Acesta nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți. Dacă observați că bebelușii dumneavoastră lacrimeaza mai mult în primele 3 săptămâni după naștere,  este posibilă prezența unei afecțiuni ce necesită consultul unui medic oftalmolog, precum și efectuarea unei dezobstrucții a canalului lacrimal.


Dr. Ioana Bianca Costache – medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și