Home Sănătatea ochilor Mineralele şi sănătatea ochilor noştri

Mineralele şi sănătatea ochilor noştri

by SanatateaOchilorTai.ro

Ce sunt mineralele?

Substanţele minerale, cunoscute mai comun sub termenul simplu de “minerale”, sunt substanţe vitale pentru buna desfăşurare a funcţiilor organismului nostru, care intră în componenţa vitaminelor, hormonilor şi enzimelor. Se pot găsi în apă, sol, roci, de unde sunt absorbite de către plante şi animale prin consum.

Cele mai cunoscute sunt calciul, sodiul, potasiul, dar există numeroase alte substanţe minerale cu rol indispensabil, precum cuprul, seleniul, magneziul, zincul.

Sănătatea ochilor noştri este legată direct de sănătatea întregului organism, motiv pentru care este foarte importantă asigurarea unui aport zilnic suficient de minerale.  Dieta este un element cheie care poate avea efecte pozitive sau negative asupra funcţiei vizuale.

Obiceiurile alimentare si stilurile de viaţă nesănătoase, împreună cu poluarea mediului, joacă un rol important în creşterea marcată a incidenţei afecţiunilor oculare (cataractă, sindrom de ochi uscat, retinopatie diabetică). Prevenţia acestora începe cu corectarea deficitelor de vitamine şi minerale, care au proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante şi neuroprotective.

Ce minerale sunt benefice pentru vedere?

Zincul (Zn), antioxidant, ajută la combaterea numărului mare de radicali liberi care se găsesc în macula (partea centrala a retinei). Eliminarea acestor radicali liberi ajută la prevenirea leziunilor retinei. Alături de alți antioxidanți, zincul poate încetini progresia degenerescentei maculare legata de varsta (DMLV) și poate preveni scaderea acuității vizuale. Este un element esenţial pentru funcţionarea organismului, gasindu-se în componenţa tuturor enzimelor. Are rol in transportul vitaminei A de la nivelul ficatului la retina pentru a produce melanină, pigment  care  protejează ochii de lumina ultravioleta.

De asemenea, zincul menţine sănătatea retinei, a membranelor celulare şi structurilor proteice ale ochiului. Deficitul de zinc este asociat cu diabet, leziuni oculare degenerative, dificultate la adaptarea la întuneric. Zincul se găseşte în carnea roşie, scoici şi fructe de mare, nuci şi seminţe.

Cuprul (Cu) are rol în dezvoltarea sistemului nervos, menţinerea imunităţii şi sinteza de colagen şi hematii, care transportă oxigen la celulele organismului. Un aport echilibrat de cupru şi vitamine poate preveni sau încetini degenerescenţa maculară legată de vârstă.

Deficitul de cupru se poate asocia cu infecţii repetate, inclusiv la nivel ocular, anomalii în metabolismul glucozei şi colesterolului, care pot conduce în timp la patologii vasculare retiniene. Cuprul se poate găsi în struguri, nuci şi crustacee.

Seleniul (Se) intră în componenţa unor enzime cu puternic efect antioxidant, astfel prevenind efectele nocive ale stresului oxidativ asupra ochiului. Aportul de seleniu poate fi asigurat prin consumul de nuci, seminţe de floarea soarelui, pâine, peşte, carne şi ouă.

Cum putem asigura aportul de minerale?

O dietă echilibrată include cantităţi mici, dar constante de alimente precum carne roşie, peşte, ouă, fructe oleaginoase (nuci, migdale, caju, arahide),  citrice, legume verzi, ulei de măsline şi lactate. Pentru persoanele care au restricţii alimentare sau alergii şi nu pot asigura aportul zilnic necesar din anumite minerale, suplimentele sunt o alternativă recomandată.


Dr. Ioana Ionaș, medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și