Home Afecțiunile ochilor Mătreața și la ochi?
Matreata la ochi

Mătreața și la ochi?

by SanatateaOchilorTai.ro

Pleoapele reprezintă prima protecție a ochiului. Reflexul de clipire este un reflex ce apare în fața agresiunilor directe (traumă, corpi străini, vânt, apă). Sunt și o cortină pe care o coborâm dacă nu ne place mereu ce vedem pe scena lumii.

Igiena palpebrală

De ce igiena palpebrală? Doar ne spalam pe față, pe ochi. Dar este suficient întotdeauna? Dacă nu există modificări sau patologii palpebrale, e suficient. Dar dacă este o afecțiune a marginii palpebrale, adică o blefarită, apa și săpunul nu sunt de ajuns pentru un confort ocular.

BLEFAR(O)-, -BLEFARÍE elem. „pleoapă”, „cil”. (< fr. bléphar/o/, -blépharie, cf. gr. blepharon) Sunt mai multe tipuri de blefarită. O cauză frecventă este blefarita seboreică, adică o suferință a glandei seboreice a foliculului pilos. Deseori se asociază cu o dermatită seboreică a capului. Este o afecțiune a pielii, în care aceasta devine uleioasă, fiind însoțită de apariția scuamelor în păr (mătreață) și a unui rash (roșeață) la nivelul feței. Pacienții prezintă uneori scuame și la nivelul sprâncenei, pe frunte. E mai frecventă la barbați.

La nivel ocular apare înroșirea marginii libere a pleoapelor asociată cu depuneri grase ce lipesc genele între ele și scuame subțiri pe gene. Poate fi simptomatică, cu prurit (mâncarime), usturimi oculare, senzație de disconfort ocular sau este o descoperire la un examen oftalmologic de rutină. Belfarita nu este o boala contagioasă. Este o afecțiune cronică cu perioade de acutizare. De aceea necesită o întretinere, curățire a zonei afectate. Igiena pleoapelor este cheia tratamentului.

  • Aplicarea de comprese calde dilată canalele glandelor seboreice și provoacă evacuarea secrețiilor.
  • Spălarea mecanică a marginii libere a pleoapelor cu soluții speciale (șampoane, geluri) ce îndepartează materialul aderent (cruste, scuame) și curăță orificiile glandelor seboreice.
  • Masajul zilnic al pleoapelor se face pentru a stimula eliminarea retențiilor de sebum.
  • Altă metodă ar fi întreținerea cu abur cald cu dispozitive speciale pentru drenarea acestor glande (căldura, dilatarea canalelor, eliminarea excesului de sebum).
  • Ștergerea pleoapelor cu șervețele de unică folosință speciale pentru ochi. Acestea acționează mecanic și îndepartează scuamele și prin substanțele ce le conțin (emoliente, antiinflamtoare).
  • Lacrimi artificiale sau lubrefianți oculari sunt prescrise de medicul oftalmolog pentru simptomatologia de usturimi, jenă, nisip în ochi date de o uscăciune a ochiului ce poate însoți blefarita seboreică.
  • Se face tratamentul dermatitei seboreice la indicația medicului dermatolog.

Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și