Sindrom de ochi uscat
Ochiul uscat, cunoscut și sub denumirea de sindrom de ochi uscat, este o iritaţie cronică a suprafeței oculare ce apare ca urmare a anomaliilor în cantitate și / sau compoziție a lacrimilor.
Lacrimile, produse de glandele lacrimale, sunt compuse din apă și sare. În plus, cantități mici de proteine și lipide (grăsimi) sunt secretate de glande (celule cu mucus, localizate în conjunctivă, membrana subțire care acoperă albul ochiului) și unele glande mici (glande meibomiene) situate în pleoape. Clipirea regulată a pleoapelor poate amesteca și răspândi aceste diferite componente, formând o peliculă hidratantă, lubrifiantă și protectoare care aderă la suprafața ochiului, numită film lacrimal.
În anumite circumstanţe, producerea de lacrimi, proteine sau lipide este perturbată:
- cantitatea de lacrimi poate fi insuficientă, fie prin reducerea producției lor, fie prin evaporare excesivă (1);
- producția de lipide sau proteine poate fi modificată, nepermițându-le să formeze o peliculă protectoare eficientă pe suprafața ochiului.
În acest caz, uneori, producția de lacrimi poate chiar sã creascã, fără a îmbunătăți situația. În ambele cazuri, rezultatul este același: suprafața ochiului nu este suficient hidratată sau lubrifiată, ceea ce determina iritații cronice și provoacă apariția unor simptome sau complicații.
Care sunt cauzele ochiului uscat?
Anumite circumstanțe sunt însoțite de o reducere a producției de lacrimi: îmbătrânirea, menopauza, anumite medicamente, cum ar fi tratamente cu hormoni, antihistaminice sau antidepresive (2), unele boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjögren, artrita reumatoidă sau chiar diabetul.
Mulți factori pot induce inflamația suprafetei oculare, cu generarea sindromului de ochi uscat:
- poluarea aerului (3,4) (mai multe studii au arătat că persoanele care trăiesc în zonele urbane au un risc mai mare de a prezenta sindrom de ochi uscat) (5)
- purtarea lentilelor de contact (6) (în special în cazul purtării pe perioade îndelungate a produselor necorespunzătoare sau întreținerea inadecvată)
- machiajul
- utilizarea picăturilor de ochi care conțin conservanți (7)
- o infecție sau o alergie ocularã
- intervenția chirurgicală la nivelul ochilor sau pe pleoape
- boli dermatologice care afectează pleoapele
- privitul pe perioade îndelungate de timp la ecrane, ceea ce reduce frecvența clipirii (8)
Ȋn plus, vântul, aerul condiționat și uscăciunea aerului agravează evaporarea lacrimilor și ochiul uscat. Alte circumstanțe cresc riscul de ochi uscat: un studiu recent a arătat că lipsa de somn este adesea asociată cu ochiul uscat (9).
Cum să recunoști daca ai sindrom de ochi uscat?
Simptomele ochiului uscat pot fi:
- senzații de arsură, furnicături, senzația de nisip în ochi, mâncărime sau dureri oculare, dificultăți în deschiderea ochilor dimineața
- disconfort vizual, vedere încețoșată, vedere fluctuantă în timp: pot rezulta dificultăți de citit sau vizionare la televizor sau de conducere – mai ales noaptea
- clipirea mai frecventă a ochilor
- lãcrimarea care, paradoxal, poate fi excesivă
- Ochi roșii
- Sensibilitate la lumină
- Dificultăți în purtarea lentilelor de contact
Cum se poate diagnostica ochiul uscat?
Simptomele ochiului uscat nu sunt specifice și pot fi întâlnite și în timpul alergiilor sau infecțiilor oculare. Numai un oftalmolog poate face diagnosticul ochiului uscat, folosind teste specifice pentru evaluare cantitãţii și calitãţii lacrimilor.
Care sunt complicațiile ochiului uscat?
Filmul lacrimal de calitate slabă sau insuficientã determină inflamații cronice ale suprafeței oculare, care se agravează în timp, în absența tratamentului, cu iritații crescânde și supărătoare și uneori lacrimare accidentală. Acest lucru se poate traduce în viața de zi cu zi cu disconfort sau chiar durere atunci când purtați lentile de contact sau când aplicați machiaj, conduceți, citiți, vă uitați la TV sau lucrați în fața calculatorului. În cele din urmă, suprafața oculară poate fi deteriorată – în special în ceea ce privește corneea, de la ușoare abraziuni la complicații, cum ar fi ulcerele.
Ce precauții trebuie luate atunci când suferiți de ochi uscat?
Trebuie adoptate câteva reflexe simple:
- Evitați locuri cu aer condiționat, poluate sau prăfuite sau cu aer care vă vor usca și irita ochi.
- Urmați sfaturile medicului oftalmolog, care, pe baza intensității patologiei dvs., va prescrie picături pentru ochi fără conservanți, concepute pentru a lubrifia, hidrata și proteja suprafața ochiului. Acestea pot fi lichide mai mult sau mai puțin vâscoase, cu frecvență de instilare variată.
- Efectuați igiena pleoapelor zilnice: este important să curățați și să masați pleoape o dată pe zi cu un produs adecvat. Acest lucru se poate face cu o dischetă demachiantă, cu un produs de curățare cu gel adecvat sau cu servețele impregnate pentru ochi, adecvate special pentru curățarea zilnică a pleoapelor. Pentru un masaj eficient, adresați-vă medicului oftalmolog.
- Umidificați aerul din mediul dvs., mențineți temperatura relativ rece, evitați orice sursa de fum (focuri de fum, lumânări, tutun …)
- Afară, protejați-vă ochii de vânt, soare și praf cu ochelari cu protective UV.
- Nu vă petreceți prea mult timp uitându-vă la ecrane și odihniți-vă privirea timp de 5 minute la fiecare jumãtate de ora.
- Bea suficientă apă, astfel încât să nu te simți deshidratat (1-1,5 l pe zi) și să ai o dietă variată care conține fructe uscate (nuci, alune …) și pește gras (somon, ton, macrou, sardine, hamsii …) pentru sursa de omega-3 suficientã pentru a asigura o bună calitate a lacrimilor.
Pot purta lentile de contact dacă am sindrom de ochi uscat?
Totul depinde de gradul bolii dianosticat de catre medic: dacă inflamația este foarte intensă, cu simptome deranjante, lentilele de contact pot fi contraindicate și nu veți putea să le tolerați. În cazul ochiului uscat moderat, puteți încerca să purtați lentile sub supraveghere medicală atentă. În cele din urmă, portul lentilelor de contact poate fi limitat la câteva ore pe zi, alternând cu ochelarii.
Ma pot machia dacă am sindrom de ochi uscat?
Se poate folosi machiaj, de preferat cu produse pentru ochi sensibili, pe care le găsim de obicei în farmacii, în timp ce, desigur, utilizați simultan lacrimi artificiale, de preferat fara conservanţi, hidratante. Evitați aplicarea machiajului pe marginea pleoapelor pentru a evita contactul direct cu suprafața ochiului și utilizați numai rimel pe gene și umbra de ochi sau creion pe piele dincolo de linia genelor. Evitați pudra și folosiți creme care au un risc mai mic de a cădea sub forma unui praf fin pe suprafața ochiului. Respectaţi datele de expirare ale produselor și îndepărtaţi machiajul cu grijă, cu produse speciale, de preferat fără conservanţi și nu cu lapte demachiant. Dacă nu puteți tolera machiajul pentru mai mult decât câteva ore, ar trebui rezervat pentru ocazii speciale. În situația în care chiar și câteva ore cu machiaj îți agravează simptomele, din păcate, trebuie să renunți la el.
Cum sa procedez în cazul în care remarc semne ale sindromului de ochi uscat?
Dacă aveți simptome pe suprafața oculară este esențial să consultați un medic oftalmolog, acesta fiind persoana care poate stabili diagnosticul folosind teste specifice și care vă prescrie cel mai bun tratament. Dacă utilizați picături de ochi pentru alte patologii oculare, medicul vă va asigura daca acestea conţin sau nu conservanţi, aceştia putând agrava sindromul de ochi uscat. Tratamentul sindromului de ochi uscat se bazează pe igiena pleoapelor și picături de ochi pentru a lubrifia și hidrata suprafaţa oculară, dar și alte medicamente pe bazã de corticosteroid, în situaţia în care medicul considerã a fi necesar.
Pe cine să consultați cînd aveți sindrom de ochi uscat?
Medicul oftalmolog va fi în mãsurã sã stabileascã diagnosticul de sindrom de ochi uscat. Consultațiile periodice sunt utile pentru a monitoriza tratamentul și pentru a-l adapta diferitelor etape de evoluţie. Dacă aveți alte boli de ochi care implică utilizarea picăturilor de ochi, medicul oftalmolog se va asigura că nu conțin conservanți pentru a nu vă agrava ochiul uscat.
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog
1 2007 Report of the International Dry EyeWorkShop (DEWS). The Ocular Surface. 2007 ;5(2). Special Issue
2 Creuzot-Garcher C. Dry eye related to systemic medications. French Journal of Ophthalmology 2009 ; 32 : 64-70
3 Wolkoff P. External eye symptoms in indoor environments. Indoor Air. 2017 Mar;27(2):246-260
4 Moen BE et al. Can air pollution affect tear film stability? A cross-sectional study in the aftermath of an explosion accident. BMC Public Health. 2011 Apr 14;11:235
5 Um SB et al. Spatial epidemiology of dry eye disease: findings from South Korea. Int J Health Geogr. 2014 Aug 15;13:31.
6 Markoulli M et al. Contact lens wear and dry eyes: challenges and solutions. Clinical Optometry 2017:9 41–48
7 Baudouin C, Labbé A, Liang H, Pauly A, Brignole-Baudouin F. Preservatives in eyedrops: The good, the bad and the ugly. Progress in Retinal and Eye Research 2010;29:312-334
8 Rosenfield M. Computer vision syndrome: a review of ocular causes and potential treatments. Ophthalmic Physiol Opt. 2011 Sep;31(5):502-15
9 Kawashima M et al. The association of sleep quality with dry eye disease: the Osaka study. Clinical Ophthalmology 2016;10 : 1015–1021
10 EC Marking file THEALOZ DUO – Laboratoires Théa
11 11 Schmidl D et al. Tear film thickness after treatment with artificial tears in patients with moderate dry eye disease. Cornea. 2015, 34 (4) : 421-425
12 Matsuo T. Trehalose versus hyaluronane or cellulose in eyedrops for the treatment of dry eye. Jpn J Ophthalmol. 2004 ; 48 : 321-327