Home Îngrijirea ochilor Cristalinul artificial

Cristalinul artificial

by SanatateaOchilorTai.ro

Cristalinul artificial este un dispozitiv medical implantat în interiorul ochiului în timpul operației de cataractă* sau în scop refractiv (ofera independenta fata de ochelari), înlocuind cristalinul natural .

*Cataracta este o afectiune oculara, data de pierderea transparentei cristalinului natural (opacifierea lentilei oculare). Interventia chirurgicala a cataractei presupune inlocuirea cristalinului natural opacifiat cu un cristalin artificial.

Rolul cristalinului artificial este de a  îmbunătăți vederea și vine în multiple variante: monofocal, multifocal și toric, fiecare fiind adaptat pentru a corecta diferite necesități ale acuității vizuale: distanță, intermediar, aproape sau corecția astigmatismului.

Alegerea cristalinului artificial potrivit fiecărui pacient implică mai mulți factori, cum ar fi: distanța de lucru, stilul de viață, statusul general medical și pre-existența unor altor patologii oculare. În momentul consultației, medicul oftalmolog discută cu pacientul despre preferințele și obiectivele acestuia și apoi decide, împreună cu pacientul, care tip de cristalin i se potrivește cel mai bine.

Această decizie este influențată de factori precum: vârsta pacientului, valoarea dioptriei, prezența sau absența astigmatismului și dorința unui cristalin monofocal sau multifocal. Este imperativ ca pacientul să înțeleagă exact ce opțiuni există și potențialul rezultat, înainte de a lua această decizie.

Principalele tipuri de lentile intraoculare pot fi grupate în cristaline aphakice (folosite în chirurgia cataractei – pentru a înlocui cristalinul natural care s-a opacifiat) și cristaline phakice (folosite în chirurgia refractivă – pentru a elimina ochelarii  sau portul lentilelor de contact).

  • Cristalinele aphakice, folosite în chirurgia cataractei, pot fi cristaline standard (monofocale) și cristaline premium ( multifocale, acomodative, torice, EDOF).
  1. Cristalinul artificial monofocal: permite corectarea unei singure distanțe, cea mai folosită fiind cea de îndepărtare, iar pentru cititul de aproape necesită ochelari de corecție.
  2. Cristalinul bifocal: permite vederea la două distanțe – departe și aproape. Pacientul însă prezintă dificultăți la activitățile intermediare (60-80 cm), precum utilizarea calculatorului, gătitul, condusul mașinii.
  3. Cristalinul trifocal: permite vederea la toate cele trei distanțe – depărtare, intermediar și aproape. Oferă independență totală fata de ochelari și este folosit frecvent la pacienții foarte activi, care nu doresc să mai poarte deloc ochelari
  4. Cristalinul EDOF: este un tip de cristalin care combină avantajele celor monofocale și multifocale, determinând o acuitate vizuală bună la distanță, intermediar și parțial la aproape, fără efectele negative ale cristalinelor multifocale, atunci când există și alte co-morbidități oculare care contra-indică folosirea cristalinelor multifocale.
  • Cristalinele de tip phakic – sunt cristaline care se implantează în ochi pentru a corecta anumite vicii de refracție: miopia, hipermetropia, astigmatismul, păstrând cristalinul natural al pacientului intact. Comparativ cu cristalinele artificiale convenționale, care se folosesc pentru intervenția de cataractă și înlocuiesc cristalinul natural, cristalinele de tip phakic se poziționează anterior de cristalinul natural.

Ele se folosesc frecvent la pacienții tineri care doresc indepartarea dioptriilor, dar nu sunt candidați potriviți pentru chirurgia corneana cu Laser (LASIK, PRK) in cazul unor dioptrii extreme sau a unei grosimi corneene necorespunzătoare, asigurând astfel o alternativă pentru a corecta acuitatea vizuală, fară a altera anatomia naturală a ochiului.

Cristalinele artificiale dețin o serie de proprietăți care le influențează funcționalitatea și potrivirea pentru diverse categorii de pacienți. Cele mai importante caracteristici sunt reprezentate de:

  1. material (silicon, acrylic, acrylic hidrofob), acestea determinând flexibilitatea lentilei, biocompatibilitatea și proprietățile optice.
  2. puterea de refracție (monofocale, multifocale) se alege în funcție de dioptria necesară și ținta acuității vizuale post-operatorii.
  3. designul și dimensiunea – influențeaza stabilitatea în interiorul ochiului și impactul asupra acuității vizuale.
  4. protecția UV (blocheazăradiațiile UV) prin existența unui material care protejează retina de radiațiile nocive și de efectul luminii cu spectru albastru.
  5. corecția astigmatismului (cristalinele torice) pentru a corecta astigmatismul cornean pre-existent.

Deși cristalinele artificiale ajută enorm la îmbunătățirea vederii și sunt, in general sigure și tolerate de pacienți, există și anumite efecte negative sau complicații asociate cu utilizarea lor. Unele dintre ele includ:

  1. percepția halourilor (cristaline multifocale), precum raze luminoase apărute în jurul unor surse de lumina (ex. farul mașinii). Acestea însă diminuează în timp, odată cu apariția procesului de neuroadaptare (3-6 luni).
  2. disfotopsii – pacienții pot percepe umbre la nivelul vederii periferice, de cele mai multe ori sub formă de semilună. Acestea însă diminuează în timp, odată cu apariția procesului de neuroadaptare (3-6 luni).
  3. scădereasensibilitățiila contrast (cristaline multifocale), de aceea acest tip de cristaline nu este recomandat pacienților care prezintă co-morbidități oculare de tipul glaucomului sau a degenerescenței maculare.
  4. opacifierea capsulei posterioare (apariția “cataractei secundare”), aparută din cauza tulburării membranei naturale transparente pe care se așează cristalinul artificial. Se tratează cu ajutorul
  5. descentrare și dislocare – care poate avea loc în perioada imediat post-operatorie sau după un eveniment post-traumatic, fiind uneori necesară o re-intervenț

Este foarte important de înțeles faptul că, desi aceste efecte negative există, ele nu sunt experimentate de catre toți pacienții, iar majoritatea pacienților sunt extrem de satisfăcuți de acuitatea vizuală post-operatorie.

Există un proces de cercetare continuă pentru a crește performanța cristalinelor artificiale, scopul final fiind acela de a îmbunătăți vederea pacienților.

Articol scris de Dr. Loredana – Sorina Smarandache, medic specialist oftalmolog; Spitalul Onioptic Medical, Craiova.

Ar mai fi util să citești și