Ce este clipitul?
Clipitul este un reflex natural și involuntar care are un rol foarte important asupra sănătății ochilor. Acesta împiedică pătrunderea particulelor străine la nivel ocular, protejează ochii de lumină puternică, curăță suprafața oculară și o menține hidratată prin distribuirea filmului lacrimal.
Care este frecvența clipitului și care sunt cauzele care determină clipitul des la copii?
Frecvența clipitului este diferită de la persoană la persoană, aceasta crescând odată cu înaintarea în vârstă. Ca exemplu, bebelușii clipesc de până la 8 ori mai rar decât un adult.
Cauzele clipitului des sunt variate și pot fi determinate de diversi factori. De cele mai multe ori, clipitul des apare atunci când există o afectare la nivelul suprafeței oculare. Acesta poate fi reprezentată de senzația de uscăciune, inflamații, corpuri străine sau chiar anomalii ale creșterii genelor care sunt poziționate spre interiorul ochiului (trichiazis), și care pot produce zgârieturi. Printre cele mai comune cauze se numără:
- Folosirea excesivă a ecranelor.
Supraexpunerea copiilor la ecrane este o problemă întâlnită tot mai des în zilele noastre. Atunci când cei mici petrec mult timp în fața televizorului, calculatorului sau telefonului, este redusă secreția de lacrimi, provocând uscăciune excesivă, iar aceștia clipesc mai des pentru a rehidrata suprafața oculară. În plus, apare și fenomenul de oboseală oculară, care accentuează disconfortul resimțit de copil.
- Afectiuni la nivelul corneei și conjunctivei.
Pot fi determinate de prezenta unor corpuri străine care pot produce răni sau de inflamația conjunctivei (conjunctivite infectioase sau alergice)
- Prezenta unui viciu de refracție necorectat.
În miopie, hipermetropie sau astigmatism, deoarece copilul nu vede bine, încearcă să clarifice imaginea clipind mai des, deoarece imediat după fiecare clipit vederea este ușor îmbunătățită.
- Strabismul.
Atunci când ochii nu sunt aliniați corect, copilul încearcă să compenseze deviația oculară prin clipit, pentru a forma o imagine unică.
- Ticurile.
Se întâlnesc destul de frecvent, clipitul fiind un tic care poate să apară atunci când cel mic este anxios, stresat sau obosit.
- Afectiuni neurologice.
Foarte rar, clipitul excesiv poate indica o boală neurologică, deoarece clipitul este declanșat de către sistemul nervos, dar în aceste cazuri apar și alte manifestări specifice.
În cazul în care am descoperit că micuțul nostru clipește des, ce putem face?
Este necesar un consult de specialitate pentru a descoperi cauza care a determinat apariția acestui reflex exagerat și a institui tratamentul corect: corectarea viciilor de refracție, evitarea expunerii la medii cu factori iritanți, tratament adecvat pentru infecțiile sau inflamațiile oculare, limitarea expunerii la ecrane și în unele cazuri un consult complementar neurologic.
Articol scris de Dr. Vasile Florina-Raluca, Medic Rezident Oftalmolog