Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dar ce ne facem atunci când aceștia devin obosiți, uscați și iritați? În momentul în care aspectul ochilor noștri nu mai coincide cu ceea ce ne dorim să transmitem din interior, cauza poate fi o greșeală în rutina lor de îngrijire.
Avem de respectat 3 reguli de bază în această rutină de îngrijire: demachiere, igienă și hidratare. Toate sunt deosebit de importante pentru sănătatea ochilor și pentru o privire luminoasă și oferă rezultate bune atât timp cât sunt efectuate împreună: niciuna dintre ele nu o poate substitui pe cealaltă.
-
Demachierea
Bază pentru machiaj, fard, creion, mascara, eyeliner și lista poate continua… dacă mai aplicăm și niște gene false, ne putem da lesne seama cam câte îndură ochii noștri. Tocmai de aceea, atât timp cât nu renunțăm în ruptul capului la ritualul zilnic de înfrumusețare, nu avem voie să trecem nici peste ritualul zilnic de demachiere. Demachierea se face atât dimineața, înainte de aplicarea machiajului, dar mai ales la finalul zilei, înainte de culcare. E important să ne demachiem cu produse speciale pentru ochi, care să îndepărteze corespunzător cosmeticele și toate impuritățile acumulate de-a lungul zilei în zona ochilor. De asemenea, pentru a evita transmiterea bolilor, este foarte important să nu împrumutăm cosmeticele și să folosim doar produse proprii de machiaj.
-
Igiena
Igiena ochilor trebuie realizată indiferent dacă folosim sau nu machiaj, chiar de câteva ori pe zi, de fiecare dată când simțim nevoia. Pentru spălarea ochilor trebuie să folosim doar apă curată, nici prea caldă, dar nici prea rece. Cel mai indicat este să spălăm ochii cu apă la temperatura camerei, fiartă și răcită în prealabil.
Deși de-a lungul timpului s-a vorbit despre o mulțime de soluții pentru curățare, precum ceaiurile sau diferite compoziții preparate în casă, apa rămâne în continuare cea mai indicată pentru spălarea ochilor. Putem apela cu incredere la produsele destinate special ingrijirii zonei perioculare, fara conservanti, sub forma de servetele sau gel in tub.
Mai departe, uscarea ochilor se va face folosind un prosop curat in cazul in care ati folosit apa. Ca și în cazul demachierii, este deosebit de important să nu împrumutăm prosopul altei persoane, indiferent dacă este sau nu un membru al familiei.
-
Hidratarea
Dacă primele două reguli vin oarecum ca o urmare naturală a activităților dintr-o zi, cea de-a treia – hidratarea suprafetei oculare – este, de cele mai multe ori, neglijată. Fie din comoditate, fie pentru că am putea considera că demachierea și igiena ochilor sunt suficiente pentru funcționarea optimă a acestora, rutina de îngrijire a ochilor se oprește deseori aici. Totuși, trebuie să avem în vedere că hidratarea asigură lubrifierea ochiului și, prin urmare, este un pas important pentru sănătatea acestuia și pentru desfășurarea tuturor activităților în condiții bune.
De ce este importantă hidratarea ochilor
Zilnic intrăm în contact cu o mulțime de factori care usucă ochiul: de la vântul de afară până la aerul condiționat din interior, de la fumul de țigară la purtarea lentilelor de contact, de la statul prea mult în fața ecranului și până la procesul natural de îmbătrânire. Toți acești factori afectează capacitatea ochiului de a mai produce lacrimi. Iar atunci când ochiul nu este lubrifiat și umezit suficient, vorbim mai departe despre iritație constantă, despre infecții oculare și despre deteriorarea suprafeței acestuia. Practic, vorbim despre scăderea calității vieții și despre dificultate în desfășurarea activităților normale de peste zi, precum lectura sau condusul autovehiculelor.
Și atunci, cum hidratăm corect ochiul?
Hidratare atât la interior…
Hidratarea și sănătatea ochilor porneşte chiar din farfurie, căci alimentele bogate în Omega 3, luteină și vitamine ajută la menținerea nivelului optim de lubrifiere al ochilor și, prin urmare, la menținerea unei vederi sănătoase.
Pentru o bună hidratare a ochiului și pentru atenuarea sindromului de ochi uscat, este recomandat să consumăm pește (somon, sardine, hering, macrou sau ton) sau ulei de pește. Peștele conține nutrienți importanți – vitaminele A și D, dar și acizi grași Omega 3, care ajută ochiul să producă lacrimi. Semințele de in sunt, de asemenea, o altă sursă bogată în acizi grași esențiali Omega 3.
O bună hidratare a întregului organism înseamnă, evident, și o bună hidratare a ochilor. Este recomandat să consumăm zilnic necesarul de apă, indiferent în ce perioadă a anului ne aflăm, dar mai ales în sezonul cald, atunci când deshidratarea apare mai ușor.
…cât și la exterior
Clipitul mai des în momentele în care citim sau stăm în fața ecranului ne va ajuta să ne păstrăm umiditatea optimă la nivelul ochiului. De asemenea, ochelarii de protecție sunt la fel de utili în situația în care activitatea profesională implică utilizarea unui calculator.
Picăturile pentru ochi, de tipul lacrimilor artificiale fara conservanti, spre exemplu, ajută la lubrifierea și hidratarea ochiului, asigurand un confort sporit pe toata durata zilei..
Daca doriti sa aflati mai multe informatii, accesati urmatorul link:
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog