O alergie este un răspuns al organismului împotriva unui alergen. Este o reacție exagerată a sistemului imunitar împotriva unei substanțe care nu este prezentă în mod natural în organism. Alergiile oculare apar frecvent – aproximativ 40 până la 60% dintre persoanele alergice prezintă simptome oculare. Aflați ce forme iau alergiile, care sunt cauzele și cum să le tratați!
Care sunt formele principale de alergii oculare?
Conjunctivită alergică
Cea mai frecventă alergie oculară la adulți, precum și la copii este conjunctivita alergică. Se manifestă ca o reacție de hipersensibilitate la alergenul din mediu. Aceasta patologie afecteaza conjunctiva, care este membrana care acoperă albul ochiului. Distingem diferite tipuri de conjunctivită alergică.
Conjunctivita alergică de sezon se datorează hipersensibilității la polen. Se caracterizează prin episoade alergice de primăvară și începutul verii. Simptomele dispar în restul anului.
Conjunctivita alergică perenă afectează în principal adulții. Se produce continuu și, de fapt, nu este asociata cu schimbările de anotimp. Alergenii sunt implicați în special în acest tip de conjunctivită.
Aceste reacții la mediu sunt, de asemenea, cauza conjunctivitei atopice. Apare de obicei cu semne generale de atopie precum eczema sau astmul.
Keratoconjunctivita este, de asemenea, un tip de reacție alergica oculare. Mai puțin frecvent, acest tip de reactie alergica pot fi responsabila pentru leziuni oculare mai severe.
Keratoconjunctivita vernală este o formă serioasă de conjunctivită la copii. Afectează în esență băieții tineri, de la 4 ani si până la pubertate. Aceasta este o reacție de hipersensibilitate la factorii de mediu, dar datele genetice ar putea fi, de asemenea, responsabile pentru această patologie.
Alergiile pot afecta și pleoapele. Este mai frecvent intalnitã o eczemă palpebrală, dar nu este neobișnuit să vedem mecanisme multiple ale bolii.
Care sunt simptomele acestor reacții alergice oculare?
Semnele conjunctivitei alergice de sezon sunt mâncărimi, senzație de corp străin – ca nisipul din ochi – și pleoape umflate. Ochiul poate deveni și roșu. Este frecventă observarea semnelor extraoculare precum rinita sau semnele respiratorii.
Simptomele conjunctivitei perene sunt adesea mai puțin severe, dar durează tot timpul anului. Infecția corneei se caracterizează prin sfâșiere, o durere oculară – uneori importantă – și o intoleranță anormală a luminii (fotofobie).
Care sunt factorii care declanseaza reactiile alergice?
Alergenul sezonier și alergenul cronic este diferit. Dintre toți alergenii, cel care determina cel mai frecvent conjunctivită alergică sezonieră este polenul. Se estimează că între 10 și 40% din populația lumii dezvolta alergie la polen în perioada de primăvară, iar numărul crește constant de treizeci de ani. Polenul anemofil, în special, are o puternică alergenicitate. Acestea sunt polenuri foarte ușoare, degajate de vânt aruncat în cantitate mare, care se raspandesc peste tot. Iarba, care constituie un grup botanic important, face parte din el. Polenii copacilor sunt foarte alergeni (mesteacăn, chiparos, stejar). Alți alergeni, numiți „alergeni interiori”, sunt responsabili pentru cea mai cronică formă de reacții alergicã ocularã. Acești alergeni interiori sunt acarieni, praf și mucegaiuri, pe care le găsim peste tot în casã. Acesta explică de ce simptomele există continuu.
Poluanții atmosferici, cum ar fi ozonul sau fumul încărcat chimic, sunt de asemenea responsabili pentru promovarea reacției alergice, accentuând iritarea mucoaselor ochiului. Totodatã, un istoric cu boli alergice și simptome atopice poate explica unele boli ale ochilor, dar și reacția la substanțele găsite în lentilele de contact și în produsele cosmetice. Trebuie menționat că persoanele cu alergii alimentare, alergie la fructe de mare, de exemplu, sau reacții alergice la înțepături sau injecții (alergii la intepatura de albine sau reacții alergice la penicilină) nu au simptome oculare imediate.
Cum procedez în caz cã am reacţie alergicã ocularã?
Este de preferat să mergeti la medicul oftalmolog, astfel încât acesta sã prescrie tratamentul adecvat. Pot fi necesare si teste specifice realizate de medicul alergolog. Daca rezultatele impun, se pot recomanda tratamente de desensibilizare. Este esențial să se identifice alergenul pentru a se limita contactul cu acesta. Începeți cu spălarea ochilor cu compresa, umezită cu apă caldă sau cu un gel de curățare fara conservanti. De asemenea, puteți folosi șervețele oftalmice pentru curățarea pleoapelor. Ideal ar fi sa folositi așternutul anti-praf și acarieni. Evitaţi covoarele şi păturile de lână. Curățați regulat. Deschideți geamurile zilnic, timp de 15 minute. Dezumidifică casa.
În cazul conjunctivitei alergice sau a altor boli de ochi precum keratoconjunctivita, la igiena zilnică trebuie adăugat un tratament local cu lacrimi artificiale fără conservant.
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog