Home Îngrijirea ochilor E bun vinul roșu pentru ochi?
E bun vinul roșu pentru ochi?

E bun vinul roșu pentru ochi?

by SanatateaOchilorTai.ro

Da… daca bei mult, vezi dublu…

Totusi, vinul rosu contine ceva folositor si pentru ochi si anume o substanta numita resveratrol.

Ce este resveratrolul?

Resveratrolul (3,5,4′-trihidroxistilbena) este un polifenol natural produs în mod natural de mai multe plante ca răspuns la vătămare sau când planta este atacată de agenți patogeni, cum ar fi bacteriile sau ciupercile [Bola et al. ., 2014; Abu-Amero și colab., 2016].

La ce ajuta resveratrolul?

Resveratrol are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice și s-a arătat că are si efecte anti-îmbătrânire. (studii Abu-Amero și colab.2016). Stresul oxidativ și inflamația joacă un rol esențial în inițierea și progresia bolilor oculare legate de vârstă (glaucom, cataractă,  retinopatie diabetică și degenerescenta maculară) care duc la pierderea progresivă a vederii și orbire. S-a dovedit că resveratrolul inhibă proliferarea (cresterea) și migrația celulelor endoteliale vasculare (de pe peretii vaselor de sange). Pentru acest efect cardio- protector este recomandat in dieta pacientilor cardiaci.

Unde gasim resveratrol?

Cea mai bogată sursă de resveratrol este planta Polygonum cuspidatum, al cărei extract din rădăcină a jucat un rol foarte important în medicina tradițională japoneză și chineză.

Resveratrolul se găsește în principal în vinul roșu, dar se găsește și în unele fructe (de exemplu, afine și mure). Conținutul de resveratrol din vinul roșu provine din struguri, în principal din coaja. Vinul roșu este mai bogat în resveratrol decât vinul alb, deoarece în timpul producției de vin roșu, părți din struguri în care este concentrat resveratrolul sunt macerate. Acest lucru nu se întâmplă în vinul alb. Formarea alcoolului în timpul fermentației strugurilor îi facilitează solubilitatea și, prin urmare, extracția [Gambini et al., 2015].

Dar gasim resveratrol si in suplimente orale in asociere cu substante benefice ochiului uman (antioxidanti, pigmenti maculari, omega-3, vitamine). Acestea sunt recomandate de catre medicul oftalmolog in functie de patologia gasita. 

E bun vinul roșu pentru ochi?

Pentru sanatatea ochilor nu trebuie sa bem foarte, foarte mult vin….

Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog

 

 

Ar mai fi util să citești și