Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune degenerativă cronică ce afectează persoanele cu vârsta de peste 50 ani și care conduce în timp la alterarea progresivă a vederii centrale. Cel mai frecvent, patologia este bilaterală, deși cei doi ochi pot fi afectați în proporții diferite. Vârsta și fumatul sunt cei mai importanți factori de risc pentru apariția bolii. Nu se cunoaște o cauză clară pentru dezvoltarea DMLV, fiind mai degrabă incriminați factorii genetici și cei de mediu.
Cum se stabilește diagnosticul? În primă fază, printr-un examen de fund de ochi realizat de către medicul oftalmolog. Ulterior, prin intermediul Tomografiei în Coerență Optică (OCT) se pot caracteriza leziunile retiniene existente și se pot stabili exact natura și stadiul evolutiv al bolii.
Care sunt simptomele pacientului? Așa cum am menționat anterior, boala afectează vederea centrală, însă cea periferică, de orientare, ramâne în esență nealterată. Pacienții acuză adesea scăderea acuitații vizuale și deformarea obiectelor sau a literelor atunci când citesc. Degenerescența maculară legată de vârstă nu este o boală care să progreseze către orbire. Cu toate acestea, în stadiile mai avansate, pacienții pot avea dificultăți mari în activitățile uzuale, scăzând astfel calitatea vieții acestora. Patologia nu se vindecă, având o evoluție cronică, ce trebuie urmărită periodic prin control oftalmologic. Ea poate fi însă ținută sub control prin tratament.
Care este diferența între forma uscată și cea umedă a DMLV? În primul rând trebuie înțeles faptul că cele două forme sunt de multe ori interconectate. Boala se poate manifesta inițial în formă uscată, iar ulterior să evolueze în cea umedă și vice-versa. În ambele tipuri există stadii avansate, cu scăderea importantă a vederii centrale.
Pentru forma uscată, nu există în prezent un tratament aprobat la nivel European care să oprească evoluția bolii. Totuși, anumite suplimente alimentare ce conțin carotenoizi și antioxidanți s-au dovedit eficiente în reducerea riscului de progresie a acestei forme a DMLV. Există deja substanțe aprobate în SUA care au ca scop încetinirea evoluței formei uscate (atrofice) către stadii mai avansate. Sperăm să devină disponibile cât mai curând și în România.
În forma umedă, la nivelul retinei centrale apar vase de neoformație care în mod obișnuit nu ar trebui să existe la acest nivel. În consecință, pentru forma umedă tratamentul implică efectuarea unor injectii intravitreene cu substanțe care blochează activitatea acestor neovase. Injecțiile se realizează în blocul operator și adesea este recomandată efectuarea mai multor injecții, spațiate în timp, pentru obținerea unui control adecvat al bolii.
Ce poate face un pacient acasă pentru monitorizarea evoluției bolii? Testul cu grila Amsler. În momentul în care pacientul percepe o deformare nou apărută a liniilor de pe grilă, este recomandată o reevaluare oftalmologică.
Imagine preluată de pe https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/facts-about-amsler-grid-daily-vision-test
Articol scris de
Dr. Dan George Deleanu – Medic oftalmolog