Home Îngrijirea ochilor Când duc copilul la oftalmolog?

Când duc copilul la oftalmolog?

by SanatateaOchilorTai.ro

Pentru copii, vederea este fereastra prin care fac cunoștință cu lumea. De asemenea, privirea este un mod de comunicare cu persoanele din jur, necesar pentru integrarea în societate. Cele două sunt esențiale pentru creșterea armonioasă a copiilor.

Este copilul meu prea mic pentru a putea fi consultat de oftalmolog?

Răspunsul la această întrebare este întotdeauna NU. Medicii specializați în oftalmopediatrie au experiența și aparatura necesară pentru a examina copiii încă din primele luni de viață.

La ce vârstă ar trebui să-mi duc copilul la primul consult oftalmologic?

Există două categorii de motive pentru a duce copilul la oftalmolog:

  1. problemele medicale – acestea trebuie diagnosticate și tratate cât mai devreme, indiferent de vârstă. Printre semnele de alarmă se numără:• ochiul roșu cu sau fără secreții/cruste sau care stă lipit
    • ochiul permanent lăcrimos
    • roșeața sau umflătura pleoapelor
    • frecatul la ochi
    • aspectul cețos al corneei/zonei colorate a ochiului
    • pupila albă – lipsa reflexului roșu în fotografii
    • diferențe de mărime sau formă/mișcare între cei doi ochi/pleoape
    • devierea sau “fuga” ochilor
    • mișcări rapide/repetate ale ochilor
    • tendința de a ține capul înclinat într-o parte
    • tendința de a apropia capul de obiecte pentru a le vedea sau de a miji ochii pentru a vedea la distanță
    • sensibilitatea exagerată la lumină
  2. supravegherea dezvoltării optime a sistemului vizual – unele probleme subtile nu se pot observa decât cu aparatele din cabinetul de oftalmopediatrie. Depistarea și corectarea acestora sunt, însă, foarte importante. Un dușman invizibil al dezvoltării văzului este ambliopia sau “ochiul leneș”. Creierul are nevoie ca imaginile provenite de la cei doi ochi să fie identice pentru a le putea suprapune. Orice factor care strică imaginea de la unul dintre ochi, cum ar fi diferența mare de dioptrii între cei doi ochi, strabismul, cataracta , o pleoapă căzută etc., va obliga creierul să ignore acel ochi, care va deveni ambliop, adică va avea o vedere slabă, care nu va putea fi corectată cu ochelari. Ambliopia se poate preveni și trata doar la vârste mici, înainte ca sistemul vizual sa fie complet dezvoltat. Așadar, copilul aparent sănătos ar trebui consultat de oftalmolog la următoarele vârste:• nou-născutul prematur mai mic de 34 de săptămâni de sarcină sau cu greutatea la naștere sub 2000g trebuie consultat pentru a depista retinopatia de prematuritate.
    între 6 luni și 1 an se efectuează primul consult pentru a observa alinierea ochilor, eventuale boli congenitale și pentru a măsura pentru prima dată dioptriile.
    între 3 și 5 ani trebuie verificate din nou dioptriile și alinierea corectă a ochilor.
    peste 5 ani și la vârsta școlară poate debuta miopia sau poate progresa mai rapid, prin activitate vizuală prelungită la aproape (ȋn faţa ecranelor, scris, citit).

    În concluzie, ducem copilul la oftalmopediatru imediat ce observăm ceva anormal la nivelul ochilor sau la un prim consult la vârsta de 6 luni, urmând apoi recomandările medicului de a reveni la control la 6 luni sau 1 an.

Articol scris de Dr. Raluca Pașcalău, medic rezident oftalmolog

Ar mai fi util să citești și