Home Afecțiunile ochilor “Muștele” din oftalmologie sau Miodezopsii
miodezopsii

“Muștele” din oftalmologie sau Miodezopsii

by SanatateaOchilorTai.ro

Un motiv de prezentare la medicul oftalmolog sunt apariția în câmpul vizual al unor fenomene “ciudate”, a unor “muște” care nu au ce căuta în ochiul pacientului, desigur.

“Musculițele” apar și dispar cu mișcările ochiului sau a clipitului. Alți oameni descriu existența de puncte, linii, virgulițe sau particule în campul vizual, care se mișcă în același timp cu mișcările globului ocular, plutesc. Există și descrieri mai plastice, mici “pânze de păianjen” . Percepția filamentelor este ca o umbră sau pată ușor închise la culoare, care nu pot fi fixate cu privirea, plimbându-se prin câmpul vizual.  Aceste imagini sunt mai bine percepute atunci când se privește pe un fond luminos, uniform (perete alb, cer senin, coală de hartie). Oamenii pot resimți una sau mai multe particule, “musculițe” la un ochi sau la ambii. Ele nu seamănă cu petele pe care le vedem când privim intens o sursă de lumină.

Cauza cea mai frecventă a apariției miodezopsiilor o constituie modificările degenerative care se produc în corpul vitros (structură cu aspect de gel din interiorul globului ocular). Sunt denumite flocoane vitreene sau tulburări degenerative ale vitrosului. Acești produși de metabolism ai corpului vitros lasă o umbră pe retină, structura fotosensibilă care captușeste interiorul ochiului. Retina trimite semnale vizuale creierului, rezultând în formarea acestor imagini diverse.

De multe ori apar la vârstnici, dată fiind îmbătrânirea naturală a corpului vitros, totuși nici copiii sau adulții nu scapă de aceste “scame” din câmpul vizual. Flotantele în vitros apar mai frecvent la pacienții cu miopie (dioptrii de minus), precum și la cei cu diabet. Intervenția chirurgicală în antecedente pentru cataractă poate să fie favorizantă pentru apariția miodezopsiilor. Poate apărea decolarea posterioară de vitros ce reprezintă desprinderea corpului vitros de pe suprafața retinei.

În momentul apariției miodezopsiilor, trebuie efectuat un consult oftalmologic  complet, în special examinarea după dilatarea pupilei a vitrosului și retinei periferice. Acuitatea vizuală, în general, nu este afectată, pacientul vede bine.

Este foarte utilă și o ecografie oculară.

După diagnosticarea acestei degenerări vitreene se recomandă pacientului să nu se îngrijoreze, să învețe să le ignore, dar totuși să observe dacă vreodată ele se înmulțesc brusc, atunci să revină la medic de urgență.

Există medicamente care se pot prescrie, de exemplu un complex de vitamine, o compoziție specială care să dizolve tulburările degenerative. Medicația este per os, nu picături în ochi și nu reușește mereu să rezolve aceste miodezopsii.

În cazurile foarte grave, se poate proceda la intervenție chirurgicală (vitrectomie posterioară – corpul vitros se scoate și se înlocuiește cu o altă substanță clară), însă intervenția este riscantă și trebuie atent aleasă.

Diferite situații patologice (boli oculare) care pot determina apariția miodezopsiilor:

  • Dacă pacientul remarcă apariția unui număr mare de “musculițe” de la început sau accentuarea lor, asociate cu flashuri luminoase, o zonă de ceață într-o anumită arie a câmpului vizual (precum o cortină, perdea) atunci trebuie să se prezinte de urgență la medicul oftamolog, întrucat ele pot constitui o problemă serioasă (ruptură retiniană, decolare de retină). În lipsa unei intervenții prompte, vederea poate fi grav și iremediabil afectată.
  • La pacienții cu diabet, hipertensivi musculițele pot fi manifestarea unei hemoragii vitreene.
  • Miodezopsiile însoțite de vedere în ceață, ochi roșu, dureros, pot apărea din cauza unei vitrite (inflamația vitrosului).

De aceea, este importantă prezentarea la medicul oftalmolog, de îndată ce se percep miodezopsiile, pentru a exclude alte afecțiuni oftalmologice grave.

Ca și în natură, unele muște pot fi inofensive, altele nu…

Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și