Home Afecțiunile ochilor Am atins ochii cu o substanță chimică! Ce să fac?
substanțe chimice

Am atins ochii cu o substanță chimică! Ce să fac?

by Florentin

Fiecare dintre noi interacționăm zilnic cu diferite substanțe chimice. Și cu siguranță, cu toții am simțit măcar o dată disconfortul produs la contactul ochilor cu una dintre acestea. Simptomele pot fi următoarele: durere, senzație de arsură, lăcrimare abundentă, vedere în ceață etc.

Tu ce ai facut în acel moment? Ai procedat corect? Ce ai putea să faci diferit data viitoare?

Pașii sunt simplii:

  1. Intrerupi imediat activitatea pe care o desfășurai.
  2. Clătești ochiul/ochii afectați cu apă rece din abundență cel puțin 20 minute. Dacă este necesar, menții pleoapele deschise cu ajutorul degetelor. Atenție! Dacă este vorba despre un singur ochi, clătește cu grijă astfel încât substanța în cauză să nu pătrundă și în ochiul celălalt! Dacă ambii ochi sunt implicați, clătește-i pe amândoi alternativ. 
  3. Adresează-te medicului oftalmolog cât mai repede cu putință. Este important să știi ce substanță a intrat în contact cu ochii tăi și să îi comunici medicului acest lucru. 

Totul în jurul nostru este chimie, însă trebuie să identificăm substanțele care ne-ar putea face rău, mai ales la nivel ocular. Punctul 0 al listei de mai sus este în realitate reprezentat de Prevenție. Putem să prevenim leziunile oculare în timpul activităților casnice sau la locul de muncă prin cunoașterea instrucțiunilor produsului folosit, riscurile pe care le implică contactul cu acesta și prin utilizarea eficientă a ochelarilor de protecție. Daca deja faci aceste lucruri, acest articol nu îți este destinat și te felicităm!

Care sunt structurile anatomice oculare afectate cel mai frecvent la interacțiunea cu o substanță chimică? 

  • Pleoapele superioare și/sau inferioare (arsură, înroșire, descuamare, iritație, edem etc.)
  • Genele/Sprâncenele (cădere, ardere etc.)
  • Conjunctiva – membrană transparentă care acoperă suprafața “albă” a ochiului, numită scleră (iritație, arsură, lipsă de substanță etc.)
  • Corneea – structură transparentă, care acoperă partea colorată a ochiului, adica irisul, precum o cupolă sau o sticlă de ceas. Este structura a cărei transparență asigură cea mai mare putere refractivă a ochiului (eroziune sau dezepitelizare corneană, edem cornean, leziune penetrantă corneană, scăderea sensibilității corneene etc.) 

Substanțele care ne pot crea leziuni la nivelul ochilor sunt de două tipuri:

  1. Bazice (înălbitori, detergenți, săpunuri, vopsele, praful de copt etc.) 
  2. Acide (sucul de portocale, oțetul, acizii de baterie etc.)

Prin proprietățile chimice, bazele au capacitatea de a penetra în profunzime țesuturile, cauzând leziuni mai severe în comparație cu acizii. Așadar, gravitatea unei leziuni oculare depinde de natura substanței si de timpul de contact cu regiunea oculară. 

Medicul oftalmolog va identifica toate aceste leziuni printr-un consult amanunțit care cuprinde verificarea acuității vizuale, evaluarea suprafeței oculare la biomicroscop, testarea pH-ului ocular, vizualizarea fundului de ochi etc. Este modalitatea cea mai sigură prin care iți poți trata ochii și preveni complicațiile ulterioare (mecanice, infecțioase). 

In concluzie, prevenția ar trebui să primeze. Daca prevenția nu a fost eficientă, stii ce ai de făcut: clătești ochiul cu apă din abundență, măcar 20 de minute și abia apoi te adresezi medicului oftalmolog. 

Dr. Răuță Alexandra, Medic Oftalmolog

 

Ar mai fi util să citești și