Home Sănătatea ochilor TOȚI VEDEM CULORILE ÎN ACELAȘI FEL?
Culorile

TOȚI VEDEM CULORILE ÎN ACELAȘI FEL?

by Florentin

Culoarea este definită ca senzația produsă ochiului omenesc de diferitele frecvențe ale radiațiilor luminoase. Lumina și întunericul sunt stimulii cei mai importanți pentru conurile și bastonașele din retină, adică receptorii vizuali care fac posibilă transformarea luminii în informație pentru creier.

Fiecare om este unic, cu structuri anatomice unice, dar și interpretări, atât sociale, cât și funcționale unice. De aceea nu îi putem convinge pe cei din jur să își imagineze exact cum vedem noi personal culorile, nu exista dovezi sau contraziceri care să se finalizeze cu o dreptate de o anumită parte în ceea ce privește percepția culorilor. 

Există, desigur, mutații genetice, degenerescențe legate de vârstă sau chiar oameni cu cecitate cromatică. Poate să nu fie vorba de patologii în spatele acestora, ci doar de o culoare diferită a ochilor, o cornee mai groasă, o diferență de vârstă sau chiar un simț artistic mai dezvoltat. Astfel, mașina aceasta ingenioasă, ochiul, cu toate filtrele sale: cornee, iris, cristalin, retină, este analizatorul vizual care transmite procesorului, sistemul nervos, informația și are nevoie de integritatea tuturor structurilor anatomice să funcționeze.

Una dintre teoriile percepției culorilor se bazează pe numărul de receptori vizuali și care tip de receptor este activat predominant la stimul. O altă teorie se referă la impactul pozitiv sau negativ pe care îl creează anumite culori asupra creierului nostru.

Cecitatea cromatică, daltonismul, predominantă în rândul bărbaților, dă naștere confuziilor încă din copilărie, soluția fiind vizita la medicul oftalmolog și aplicarea, de exemplu, a testului Ishihara pentru diagnosticarea disfuncției cromatice. 

Este evident că nu toți vedem culorile în același fel și incontestabil că este foarte greu să explici percepția personală altei persoane. Fie că este vorba de anotimp, de cât de intensă este lumina, de contururi șterse ale obiectelor sau chiar de pete întunecate în centrul privirii, orice simptom dă naștere unei intrebări interioare: Este boală sau normalitate? 

 

Dr. Denisa Marin, Medic Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și