Ce sunt urdorile?
Secrețiile oculare, cunoscute în popor sub denumirea de urdori, reprezintă produsul de secreție al glandelor lacrimale, având rolul de a lubrefia suprafața oculară. Producția lor este una continuă, iar eliminarea se face cu ajutorul pleoapelor prin calea lacrimală.
Sunt toate urdorile patologice?
Nu, în mod normal ele se acumulează în „colțul ochiului”, în special în timpul nopții, uneori și ziua. Fiecare dintre noi ne-am trezit dimineața cu urdori, acestea în general nu ne provoacă un disconfort mare deoarece sunt într-o cantitate mică. Urdorile au consistențe și culori diferite. Apariția urdorilor nu trebuie să ne alarmeze, rolul acestora fiind de protecție, ajutându-ne să eliminăm anumite reziduuri care pot fi nocive ochiului. Urdorile care nu sunt considerate patologice se rezumă la dimensiunea unui „grăunte”, de culoare albă sau galbenă și nu aglutinează cili (genele nu se lipesc). Ele se îndepărtează ușor prin spălare.
Care urdori ar trebui să ne îngrijoreze?
Există și situații când urdorile încep să ne deranjeze: atunci când sunt în cantitate mare, se însoțesc de alte simptome (senzația de nisip în ochi, de gunoi, prurit/mâncărime, usturime), acestea manifestându-se de obicei la ambele ochi. Ce facem în această situație? Răspunsul este simplu: consultăm medicul oftalmolog pentru un examen amănunțit.
Probabil mulți dintre voi v-ați uitat în oglindă și ați constatat că aveți ochii roșii și numeroase urdori acumulate. Cea mai întâlnită patologie oftalmologică cu aceste simptome este conjunctivita, o patologie contagioasă, care nu afectează acuitatea vizuală, dar care trebuie tratată.
Cum poți scăpa de urdori și cum poți să previi infectarea persoanelor apropiate sau a celor din jur?
Este esențială o igienă locală adecvată (spălatul pe mâini frecvent, evitarea atingerii ochilor, folosirea șervețelelor speciale pentru igiena oculară), picături oftalmice recomandate de medic. Evită folosirea la comun a prosoapelor, lenjeriei de pat, produselor cosmetice, folosirea pe termen îndelungat a lentilelor de contact mai mult timp decât recomandarea medicului oftalmolog și îndepărtează-le în cazul în care au apărut urdorile. Dacă nu ai mai folosit până acum lentile, învață să le manevrezi și să le utilizezi adecvat.
În concluzie, nu toate urdorile reprezintă echivalentul bolii, ci doar atunci când se însoțesc de alte semne și simptome oculare. Nu toate urdorile necesită tratament oftalmologic, dar igiena oculară adecvată este esențială în toate situațiile, deoarece ea reprezintă piatra de temelie a sănătății oculare.
Dr. Radu Oana – medic oftalmolog