Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă ce faci atunci când, înainte să ajungi acolo, te lovești de o mulțime de mituri? Ce aplici și ce nu? Cu siguranță ai auzit și tu păreri referitoare la sănătatea ochilor, despre obiceiuri care fie ne afectează, fie ne protejează vederea. Faptul că oamenii pun mare preț pe vedere ar putea explica abundența miturilor despre ochi. De aceea, astăzi am hotărât să facem lumină printre ele. În continuare vom demonta pentru tine 10 dintre cele mai cunoscut mituri oftalmologice. Să le luăm pe rând, deci.
Cititul în lumină slabă îți afectează vederea – MIT. Lumina slabă nu afectează vederea, însă obosește ochii. Atunci când citești, încearcă să poziționezi sursa de lumină direct pe pagina cărții.
Ochii se strică dacă stăm prea mult la calculator – ADEVĂR. Orele întregi petrecute în fața calculatorului conduc încet, dar sigur spre o serie de afecțiuni oculare precum apariția miopiei, creșterea tensiunii oculare sau sindromul de ochi uscat. Ce poți face pentru a te proteja? Utilizează ochelari cu lentile speciale pentru calculator, respectă distanța recomandată de 50-60 cm față de monitor, fă pauze de relaxare și neapărat folosește lacrimi artificiale pentru care să lubrifieze ochiul uscat de clipitul mai rar. Administrarea HYABAK – picături de ochi, cu o concentrație de 0,15% de acid hyaluronic, vine să mențină senzația de lubrifiere de care ai nevoie pe parcursul întregii zile.
Morcovii îmbunătățesc vederea – MIT. Deși conțin beta-caroten, o substanță pe care organismul nostru o transformă în vitamina A – importantă pentru sănătatea ochilor, consumul de morcovi nu duce la îmbunatățirea acuității vizuale a niciunui om cu probleme de vedere precum miopia sau hipermetropia.
Statul aproape de televizor afectează ochii – MIT. Nu există studii care să demonstreze că privitul TV-ului de la o distanță mică determină apariția vreunei boli oculare. În schimb, poate să provoace dureri de cap din cauza efortului de acomodare a cristalinului la vederea de aproape. Atenție, însă, atunci când o persoană stă mai aproape de un obiect, indiferent că este vorba despre o carte, televizor, telefon etc, acesta este un posibil semn al miopiei și recomandarea ar fi să meargă la un consult de specialitate.
Uitatul direct în soare poate să îți îmbunătățească sănătatea – MIT. Nimic mai fals! Privitul către soare, fie și pentru perioade scurte de timp, fără utilizarea ochelarilor speciali de protecție, poate determina, dimpotrivă tulburări oculare precum degenerescenţa maculară, retinopatia solară, cataracta, pterigionul şi distrofii corneene. Deci ai grijă să nu produci mai mult rău decât bine!
Ochii se uzează dacă îi folosești în exces – MIT. Ochii au ca funcție fix percepția vizuală, deci nu ar avea cum să se uzeze deoarece că sunt folosiți în scopul pentru care au fost creați.
Să probezi ochelarii altcuiva îți strică ochii – MIT. Vederea nu se înrăutățește doar dacă probezi ochelarii altcuiva. Totuși, dacă îi vei purta mai mult timp, vei putea observa tulburări precum oboseală, miopie sau ambliopie.
Te-a tras curentul la ochi – MIT. Ochi umflați, dureroși sau înroșiți din cauza curentului? Cu siguranță ai auzit asta măcar o dată. Ei bine, află că nu există nicio informație științifică ce poate susține această idee. Există, însă, o serie de factori din mediul înconjurător, precum praful sau poluarea, care îți pot influența sănătatea oculară. De aceea, este deosebit de important să ai o igienă corectă și constantă a ochilor. Pentru asta poți utiliza Blephaclean – șervețele de ochi hipoalergice, delicate cu pielea și fără conservanți.
Nu poți strănuta cu ochii deschiși – MIT. Deși strănutul este un reflex de apărare te face să îți închizi ochii, este posibil totuși să îți ții ochii deschiși atunci când strănuți. Ce se întâmplă dacă străuți cu ochii deschiși? Nimic, cu excepția faptului că vei arăta caraghios.
Purtarea lentilelor de contact cauzează infecții oculare – MIT. Nu lentilele de contact produc infecții, ci microbii de pe surafața unei lentile murdare. Așadar, ai grijă să porți corect lentilele de contact și să le igienizezi corespunzător. De asemenea, curăță pleoapele și genele dimineața și seara, eliminând secrețiile și reziduurile de la rădăcina genelor. Pentru asta poți utiliza Blephagel, un gel special creat pentru igiena pleoapelor și genelor, fără parabeni sau parfumuri.