Odihna este un element extrem de important pentru sănătatea întregului organism și, evident, și pentru bunăstarea ochilor. Deși ritmul alert în care trăim ne determină uneori să credem că putem trișa, ochii noștri văd și taxează fiecare moment în care pierdem echilibrul dintre odihnă şi îndeplinirea sarcinilor zilnice.
Luând în calcul faptul că vederea ne asigură până la 80% din informațiile pe care le primim din mediul înconjurător, e lesne de înțeles cât de importată este sănătatea ochilor pentru fiecare dintre noi. De aceea, trebuie să asigurăm condițiile optime pentru o bună funcționare a ochilor, iar asta înseamnă, înainte de toate, odihnă.
În timpul somnului are loc un program intens de vindecare și regenerare a organismului, atât de necesar pentru sănătatea noastră. Studiile arată că ochii au nevoie de minimum cinci ore de somn în fiecare noapte pentru a se reface corespunzător și pentru a funcționa la întregul lor potențial.
Ce se întâmplă când nu ne odihnim ochii suficient
Încă de la primele ore ale dimineții, vederea lucrează la cote maxime pentru a ne transmite informațiile necesare în activitățile pe care le desfășurăm
Spasmele oculare reprezintă efectul imediat și destul de comun, asociat lipsei de odihnă. Deși nu sunt dureroase și nu afectează vederea, acestea pot deveni deranjante.
Lipsa somnului și, prin urmare, suprasolicitarea ochilor, poate duce la instalarea sindromului ochiului uscat. Mai mult decât atât, dacă vorbim despre deficit de somn pe termen lung, putem lua în calcul și afecțiuni mai grave ale ochilor, precum neuropatia optică ischemică anterioară (în special în cazul persoanelor de vârstă mijlocie sau avansată).
Obiceiuri sănătoase pentru odihna ochilor
Pe lângă asigurarea minimului de ore dormite în timpul nopții, există o serie de modalități prin care ne putem ajuta ochii să reziste mai bine în fața oboselii de peste zi.
- Pauzele
Atunci când ne simțim picioarele obosite, ne așezăm puțin pentru a le calma. Același principiu este valabil și pentru ochii obosiți. O pauză de 5-10 minute în care să ațipim sau doar să ne relaxăm ținând ochii închiși se va dovedi benefică pentru ochi, mai ales dacă lucrăm zilnic în fața ecranului unui computer. În situația unei expuneri prelungite la monitoarele digitale, este recomandat să facem un efort conștient pentru a clipi la fiecare 30 de secunde. De asemenea, este recomandat să facem câte o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute lucrate, moment în care să ne redirecționăm privirea pe fereastră sau către o zonă a încăperii, alta decât monitorul.
- Evitarea luminii de o intensitate redusa
Ochii au nevoie de o cantitate mare de lumină. În lipsa unei surse potrivite de lumină, aceștia sunt fortați să lucreze mai mult și deci, să obosească mai repede. Ce putem face? Să ne asigurăm că avem o bună sursă de lumină, în special atunci când citim, folosim un dispozitiv digital sau desfășurăm alte activități care necesită concentrare maximă a vederii. De asemenea este recomandat să evităm lumina fluorescentă.
- Exercițiile pentru ochi
Rotirea ochilor, strângerea pleoapelor și deschiderea largă a ochilor succesiv, toate acestea sunt exerciții simple pentru ochi, dar care ajută la detensionarea lor și la prevenirea uscării.
- Controale periodice de specialitate
Unul dintre motivele pentru care ne simțim ochii obosiți și avem senzația de arsură poate fi chiar vederea slabă. Un control periodic la medicul oftalmolog ne va ajuta să identificăm din timp problema și să o tratăm corespunzător.
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog