Miopia, hipermetropia, astigmatismul, necesită corecție optică. Sunt denumite vicii de refracție. VÍCIU, vicii, s. n. 1. Defect, cusur, neajuns (de construcție, de funcționare etc.) ◊ Viciu de conformație = dispoziție anormală a unor părți sau organe ale corpului; adică ale ochiului, în oftalmologie .
Și oamenii cu asemenea mici neajunsuri ale ochiului au activități fizice, practică diverse sporturi. În acele momente, ochelarii pot fi un inconvenient.
Corecția acestor vicii se poate face cu:
- ochelari – se poartă la orice vârstă
- lentile de contact – pot fi purtate din adolescență
- operații de chirurgie refractivă (cornee, cristalin) – se indică doar la adult, când dioptria s-a stabilizat, adică nu mai crește
Pentru activitățile în aer liber (ciclism, tenis, volei, baschet, fotbal) se pot purta lentile de contact. Există cele de unică folosință, adică se poartă doar o zi. Au riscul cel mai mic de contaminare, sunt lentile moi, hidratate, confortabile. Se pot folosi lubrefianți oculari compatibili cu lentilele de contact, fără consevanți pentru a hidrata suprafața oculară, pentru un confort sporit . Aceste lentile se fixează pe cornee prin tensiune superficială (ca un abțibild cu apă pe un geam) nu se deplasează la mișcare, sărituri. De exemplu, pentru o tânără balerină, sunt o soluție agreabilă.
De asemenea, există ochelari speciali pentru sport, cu dioptrii. Sunt din plastic, cu un sistem de fixare al brațelor prin cordon, elastic pentru a nu cădea, aluneca în timpul mișcării. Se comandă în opticile medicale.
O problemă delicată este la înotători. Se pot purta ochelarii de înot peste lentila de contact. Apoi îndepărtarea lentilei de contact, spălarea ochiului cu lacrimi artificiale și revenirea la ochelari.
Cel mai mare risc este infectarea ochiului, a corneii de la apa din bazin! Pentru copiii miopi sau pentru adulții care nu agreează lentile de contact există ochelari de înot cu dioptrii, speciali. Se pot comanda în opticile medicale.
Sportul face parte din viața noastră, este foarte benefic, iar aceste “vicii” de refracție pot fi rezolvate ca să nu umbrească bucuria mișcării!
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog