Știați că o fotografie poate aduce informații importante despre sănătatea ochilor?
Cu toții am observat apariția ochilor roșii în fotografii și poate de multe ori ne-am întrebat care este motivul și dacă este normal sau nu. Ochii roșii reprezintă de fapt colorarea în roșu a pupilelor (zona neagră din mijlocul irisului).
Reflexul roșu al ochilor din fotografii apare când persoana, aflată într-o cameră întunecată, privește direct în aparatul de fotografiat și razele de lumină ale flash-ului sunt reflectate de retină. Într-o cameră cu intensitate luminoasă scăzută pupilele tind să se dilate și o cantitate mai mare de lumină ajunge la retină. Retina transformă stimulii luminoși în influx nervos care va ajunge la nivelul creierului unde se va forma imaginea. În cazul fotografiilor cu bliț realizate într-o cameră întunecată, lumină este foarte puternică și pupila dilatată nu are timp să își micșoreze diametrul, lucru ce duce la pătrunderea unei cantități mari de lumină la retină. Lumina nu va fi absorbită complet și o parte va fi reflectată de către retină ,determinând apariția reflexului roșu retinian.
Există și situații când reflexul roșu retinian este anormal, apărând ca un reflex alb, galben sau negru în fotografii. Acest reflex anormal poate fii vizualizat la un ochi sau la ambii ochi.
Un reflex roșu anormal poate să ridice suspiciunea unor posibile patologii oculare
În rare condiții, în poze poate să apară un reflex roșu anormal:
Reflex roșu retinian asimetric apare în una din următoarele situații:
- Un singur ochi prezintă reflex roșu
- La unul dintre cei doi ochi reflexul este mai diminuat.
Acest reflex anormal poate fi semn de strabism. Strabismul reprezintă o patologie oculară în care unul sau ambii ochi sunt deviați de la axul fiziologic. Tratamentul poate include: ochelari pentru corecție, prisme, acoperirea ochiului dominant (ochiul care privește drept și nu ˝fuge˝ când este privit un obiect), operația.
Reflex alb retinian (LEUCOCORIE) care acoperă aproape întreaga suprafață pupilară poate reprezenta un adevărat pericol. Leucocoria poate sugera prezența următoarelor boli:
- Cataractă matură – cataracta reprezintă opacifierea cristalinului
- Decolare de retină – reprezintă dezlipirea celor două foițe ce alcătuiesc retina: foița internă (neuroepiteliu) de cea externă (epiteliul pigmentar). Cele două foițe vor fi separate de un lichid subretinian.
- Retinoblastom – formă rară de cancer ocular care apare în copilărie
- Endoftalmită – infecție bacteriană sau fungică rară și severă a ochiului ce necesită tratament de urgență
Reflexul galben retinian poate fi semn al bolii Coats. Boala Coats reprezintă o patologie congenitală în care vasele de sânge de la nivelul globului ocular ce aduc oxigen și substanțe nutritive la nivelul retinei prezintă porțiuni anormale ce conduc la extravazarea conținutului vascular. Apare cel mai frecvent la persoane de sex masculin cu vârsta sub 10 ani, afectarea fiind unilaterală. Tratamentul constă în fotocoagulare laser (tratament de elecție pentru cazurile ușoare și moderate), crioterapie (pentru cazurile în care există și lichid subretinian). Pentru cazurile mai severe se utilizează proceduri invazive.
De asemenea, există și situații când absența reflexului roșu nu semnifică o patologie, de exemplu atunci când persoana nu privește direct în aparatul de fotografiat.
Cum să previ apariția reflexului roșu retinian?
- Abateți-vă ochii de la obiectivul camerei de fotografiat. Dacă nu privești direct în flash-ul aparatului foto, eviți pătrunderea razelor de lumină în ochi și prin urmare iluminare retinei.
- Faceți poza într-o cameră luminată. Intr-o camera întunecată, pupila are un diametru mai mare decât în mod normal, acest lucru crescând șansa de apariție a reflexului roșu retinian.
- Folosiți un filtru special. Noile aparate foto prezintă o funcție specială anti-ochi roșii pentru a putea elimina reflexul roșu retinian. De asemenea, aparatul emite și o lumină înainte de a face o fotografie pentru a determina micșorare diametrului pupilar și prin urmare apariția reflexului.
- Utilizați un flash extern.
- Editați poza.
Deoarece o fotografie poate aduce o multitudine de informații vitale despre sănătate ochilor noștri, cercetătorii încearcă să dezvolte un software care poate detecta automat reflexul roșu anormal în fotografii. Între timp, dacă observați prezenta unui reflex roșu anormal vă recomandăm să luați legătura cu un medic oftalmolog pentru realizare unui examen clinic amănunțit.
Dr. Ana-Maria MARINESCU, medic oftalmolog