Home Îngrijirea ochilor Ochi de nota 10 indiferent de anotimp
Ochi și anotimp

Ochi de nota 10 indiferent de anotimp

by Florentin

Este deosebit de importantă conștientizarea necesității îngrijirii ochilor, pe toată durata anului, atât în mediul exterior, cât și acasă sau la birou. Atrag atenția în cele ce urmează mai ales asupra problemelor de suprafață oculară, cu care multe persoane întâmpină dificultăți. Dacă sunteți printre persoanele care manifestă:

  • senzație de arsură/ mâncărime/ senzație de nisip în ochi/ de corp străin
  • lăcrimare abundentă
  • sensibilitate crescută la lumină
  • vedere încețoșată

 

Citiți în continuare acest articol pentru a afla de ce, când și cum trebuie să luați atitudine!

VARA

Ultravioletele

Suntem în anotimpul cel mai călduros al anului și poate că cel mai important de conștientizat este acțiunea nocivă a ultravioletelor nu doar asupra pielii, ci și asupra ochilor. NU este adevărat faptul că “Stau la umbră, deci soarele nu mă afectează”, riscul acut fiind de a dezvolta fotokeratită, iar în timp dezvoltarea altor afecțiuni de suprafață oculară precum pterigion, pingueculă, dar și afectarea cristalinului sau chiar a retinei. De ce? Lumina este reflectată pe diferite suprafețe cum ar fi nisip, apă, dar și altele, deci nu vom fi protejați doar prin poziționarea într-un loc umbrit.

“M-a tras curentul”

Aceasta este o explicație des folosită pentru diferite patologii ce presupun inflamația unei structuri de la nivelul extremității cefalice, iar în ceea ce privește ochii, pentru înroșirea ochiului. Este sau nu posibil? Răspunsul este DA, explicația derivând din faptul că expunerea ochiului într-un mediu cu circulație mai rapidă a aerului, așa-numitului “curent” va evapora mai rapid lacrimile de pe suprafața oculară, deci apare un ochi uscat, iritat. Atrag atenția asupra faptului că deseori NU este vorba despre această afecțiune, deci este important să cereți părerea medicului specialist.

Înotul în bazin, piscină versus apa mării

Dacă vorbim despre ape nesupuse unui proces de tratare, cel mai mare risc este cel infecțios. Pe de altă parte, igiena precară a apei din bazin/piscină sau tratarea insuficientă a acesteia pot și ele să fie cauza unei conjunctivite de natură infecțioasă. Dacă totul este “ca la carte”, clorinarea apei din spațiile închise poate avea un efect iritativ asupra ochiului dumneavoastră.

TOAMNA

Ultravioletele

Chiar dacă afară temperaturile scad, nu înseamnă că soarele nu este dăunător. Trebuie continuată protecția ochillor pentru o vedere sănătoasă.

Vânt puternic

Toamna ne putem confrunta cu o vreme capricioasă, iar vântul puternic va avea un impact negativ asupra suprafeței oculare. În plus, acesta poate favoriza contacul ochilor dumneavoastră cu diferiți agenți externi precum corpi străini (ex. Praf) sau alergeni (ex. Polen).

Alergiile

Trebuie să știți că alergiile sunt de mai multe tipuri. Daca vorbim însă despre accentuarea simptomelor alergice în funcție de anotimp, patologia poartă denumirea de conjunctivită alergică sezonieră, fiind mai des întâlnită toamna și primăvara, la baza ei existând o hipersensibilitate la polen.

IARNA

Ultravioletele

Ați citit bine. Nici iarna nu ne scapă de acțiunea nocivă a ultravioletelor. Chiar dacă afară este zapadă, ultravioletele pot afecta ochii. NU este adevărat că “Iarna nu e soare, deci nu am nevoie de ochelari de protecție”. De ce? Ultravioletele sunt reflectate pe suprafața zăpezii. Atrag atenția asupra faptului că ultravioletele sunt mai intense la altitudini mari, deci cu atât mai puternice la munte.

Aer rece, uscat, vânt puternic

Toți acești trei factori au un efect negativ asupra ochiului, ducând deseori la senzație de ochi uscat și hiperlăcrimare.

Sporturile de iarnă

Fie ca vorbim de ski, snowboarding sau alte sporturi practicate afară, trebuie să avem în vedere asocierea primelor două probleme menționate mai sus – prezența zăpezii și a ultravioletelor și de asemenea, expunerea ochilor la un curent de aer mai puternic.

Sursele de căldură

Fie că vorbim de aer condiționat sau calorifere, poziționarea în proximitatea acestora va facilita evaporarea mai rapidă a lacrimilor de pe suprafața oculară, deci apariția ochiului uscat.

PRIMĂVARA

Ultravioletele

Am insistat asupra acțiunii nocive ale ultravioletelor pe toată perioada anului dat fiind efectul dăunător al acestora, mai puțin conștientizat în sfera oculară. Vorbim despre un organ mult mai mic comparativ cu pielea (unde se vorbește cel mai des de ultraviolete), însă ale cărui leziuni profunde nu sunt mereu acompaniate și de modificări de suprafață, nici măcar de modificări ale vederii, decât după apariția unor leziuni semnificative.

Flori

Primăvara este regina alergiilor legate de polen prin prezența într-un număr mare a florilor. Alergia la polen se va manifesta prin mâncărime intensă în regiunea oculară, tumefierea pleoapelor, înroșirea ochilor, senzație de arsură/mâncărime a ochilor, hiperlăcrimare. Acestea pot fi acompaniate sau nu de maniferstări alergice nazale sau generale.

 

Sfaturi:

  1. La baza oricărei afecțiuni stă prevenția și, dat fiind faptul că trăim într-o eră digitală, recomand hidratarea suprafeței oculare așa cum hidratăm și întreg organismul. Dacă vorbim despre ochi, aveți o paletă largă de unde puteți alege, de la lacrimi artificiale până la geluri/ unguente oftalmice. Produsele de tipul acesta se eliberează FĂRĂ prescripție medicală. Dacă sunteți nesiguri pe produsul care vi s-ar potrivi, luați legătura cu medicul specialist pentru o recomandare individualizată.
  2. Folosiți ochelari de soare mai ales în zilele însorite, purtați pălărie/ șapcă.
  3. Folosiți ochelari de protecție corespunzători la practicarea activităților sportive precum înot/ ski etc.
  4. Evitați contactul cu alergenii – în cazul unei patologii alergice recomand prezentarea într-un serviciu de Oftalmologie pentru un tratament adecvat.
  5. Evitați ca aerul condiționat să fie îndreptat spre ochi și pozitionați-vă mai departe de sursele de căldură.
  6. Mențineți o igienă adecvată a mâinilor și evitați atingerea ochilor.
  7. Hidratați-vă corespunzător – chiar dacă senzația de sete nu este atât de pronunțată mai ales iarna, este important să oferiți organismului dumneavoastră o cantitate suficientă de lichide.
  8. Introduceți în alimentație surse de acizi grași omega 3 precum pește, nuci, semințe, avocado, spanac, broccoli etc. Evitați pe cât posibil mâncărurile/băuturile bogate în zaharuri sau produsele prăjite.
  9. Utilizați calculatorul/ telefonul respectând regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde priviți la o distanță de 20 de picioare (circa 6 metri). Limitați pe cât posibil însă utilizarea dispozitivelor digitale.
  10. Evitați privitul direct la soare/ la eclipsă.

Dacă ați acorda câte un punct fiecărui sfat de mai sus, ochii dumneavoastră ar obține cu brio nota 10?

ATENTIE!

Este important să apelați la sfatul unui specialist în locul autoevaluării și, mai ales, automedicației, dat fiind faptul că simptomele oftalmologice sunt comune multor afecțiuni, unele cu potențial prognostic negativ. Acest articol are un scop strict informativ și nicidecum nu reprezintă baza de tratament a unei afecțiuni medicale.

 

Dr. Cătălina Hadad, Medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și