Home Afecțiunile ochilor Oare am cataracta? Simptome comune
cataracta - simptome comune - Afecțiunile ochilor

Oare am cataracta? Simptome comune

by SanatateaOchilorTai.ro

Ce este cataracta?

Cataracta este afecțiunea oftalmologică caracterizată prin pierderea transparenței cristalinului, lentila intraoculară. Aceasta duce la scăderea acuității vizuale. Este principala cauză a orbirii în lume.

Cataracta poate apărea la orice vârstă, chiar și din naștere (cataracta congenitală), dar cel mai frecvent la persoanele trecute de 55 de ani. De aceea, diagnosticul cel mai frecvent este de cataractă legată de vârstă sau cataractă senilă. Potrivit studiilor, aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de această afecțiune.

Semnele și simptomele acestei boli ale cristalinului sunt diverse, depind de gradul de opacifiere al lentilei și de localizarea opacității în lentilă. Câteva ”semnale de alarma” ale cataractei sunt:

  • Vederea este neclară, în ceață, ca printr-un parbriz murdar, sau geam mătuit. De multe ori pacienții sterg des ochelarii, crezând că sunt murdari, cu pete. Dar „murdăria” nu este pe lentila din fața ochiului, ci în lentila din ochi.
  • Probleme de perceptie a contrastelor și profunzimii.
  • Perceperea distorsionata a culorilor, nuanțe mai șterse „Există de fapt doi artiști interesanți, Matisse și Monet, iar dacă te uiți la evoluția lucrărilor lor, în tinerețe picturile erau strălucitoare și vii, dar după ce au făcut cataractă, picturile lor s-au transformat, cu foarte mult maro și roșu, pentru că au pierdut capacitatea de a vedea albastrul și galbenul. (..) Și apoi, odată ce le-a fost eliminată cataracta, vivacitatea a revenit în lucrările lor. ”
  • Nevoia schimbarii prea des a ochelarilor de distanță sau de aproape, de citit.
  • Pe măsură ce cataracta progresează, se opacifiaza nucleul cristalinului, se schimbă dioptriile acestei lentile, iar vederea apropiată se poate îmbunătăți temporar. Asa se explica bucuria revenirii vederii la aproape fără a folosi ochelari.
  • Fotofobia – ochii suferă la lumină puternică – în special la pacienții cu opacități pe partea posterioară a cristalinului.
  • Pacientul sesizează halouri în jurul surselor luminoase – când luminile (becuri, leduri, farurile masinilor) sunt înconjurate de inele strălucitoare; devine dificil condusul mașinii seara, noaptea.
  • Apare un discomfort la condus pe timp de noapte. Un studiu al Universității din Australia a stabilit că tratarea corectă a cataractei poate reduce riscul de accidente auto cu 13%.
  • Vederea dublă cu un singur ochi (diplopia) – se percep doua imagini dintre care una este mai ștearsă când se formează prin partea opacifiată a lentilei.
  • Acuitatea vizuală scăzută mult în stadiile avansate ale cataractei duce la nesiguranță la mers, la activitațile zilnice.

Cataracta totală reprezintă opacifierea în totalitate a cristalinului, pacientul este neajutorat, se împiedică, cade adesea. Cuvantul cataractă vine din limba greacă (veche) katarrhaktes – cădere.

Pentru nu a ajunge în acest stadiu tardiv, se recomandă un consult regulat la medicul oftalmolog unde se pune corect diagnosticul de cataractă, stadiul acesteia și conduita terapeutică ulterioară.

Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog

Ar mai fi util să citești și