Genele naturale reprezintă firele de păr ce cresc la nivelul marginii libere a pleoapei. Acestea sunt dispuse în straturi multiple (3-5 straturi), nu depășesc anumite lungimi și suferă un proces ciclic de regenerare prin cădere, urmat de creșterea unui nou fir de păr.
Genele sunt sensibile la atingeri, astfel ele ne avertizează dacă un obiect/o insectă se află în apropierea ochilor, declanșând reflexul de apărare (închiderea pleoapelor). Protejează globii oculari de praf și diverse alte particule ce ar putea cauza leziuni la nivel ocular. De asemenea, genele pot declanșa reflexul de clipire, reflex extrem de important în lubrifierea ochilor și uniformizarea filmului lacrimal (o barieră suplimentara ce protejează ochiul.)
Genele false sunt fibre sintetice ce se aplică cu ajutorul unui lipici special pe genele naturale pentru a da un efect de volum și alungire, considerat un semn de feminitate. Astfel, acest trend al ^înfrumusețării^ a luat amploare de-a lungul timpului, de aceea acest articol urmărește informarea publicului larg cu privire la efectele adverse ce pot fi întâlnite.
Genele false au fost asociate cu următoarele probleme oculare:
-
- Keratoconjunctivita (inflamația corneei – geamul ochilor- și a conjunctivei)– poate apărea datorită lipiciului utilizat pentru fixarea genelor false, lipici ce conține anumite chimicale cu efect iritativ dacă ajung în contact cu suprafața globul ocular. De asemenea, această patologie poate apărea și din cauza unei igiene deficitare în zona ochilor, deoarece genele false nu permit o spălare adecvată la nivelul ochilor, lucru ce favorizează infecțiile de natura bacteriană și/ sau fungică. Semne și simptome: mâncărime oculară, hiperemie conjunctivală (ochi roșu), senzație de corp străin în interiorul ochiului, epifora (lăcrimare excesivă).
- Blefarita alergică și edemul pleoapelor – Formaldehida este o substanță ce se găsește în compoziția lipiciului pentru gene false, ea fiind extrem de iritativă atât pentru suprafața globului ocular cât și pentru pielea de la nivelul pleoapelor. Semne și simptome: roșeață la nivelul pleoapelor, mâncărimi, edem palpebral (pleoape umflate). Aceste manifestări apar de obicei la nivelul ambilor ochi – dar unul din ochi poate fi mai afectat față de celălalt.
- Eroziuni corneene (zgârieturi la nivelul corneei) – cum e prezentat și mai sus, genele false se aplică peste genele naturale ale persoanei, care, din cauza greutății suplimentare, pot să ajungă în contact cu corneea și prin clipit pot provoca eroziuni la acest nivel. Semne și simptome: senzație de corp străin în ochi, hiperemie conjunctivală (ochi roșu), epiforă (lăcrimare excesivă), durere.
- Alopecie de tracțiune – acest termen se referă la pierderea genelor naturale cauzată de îndepărtarea prin smulgere a genelor false atașate de firul de păr natural. Acest proces poate leza foliculul firului de păr, astfel încât acesta să fie distrus definitiv, lăsând ochiul expus la praf, diferite particule etc.
Multă lume consideră faptul ca genele voluminoase și lungi aduc un plus de frumusețe, dar este important să nu uităm că adevărata frumusețe se ascunde în spatele unor ochi sănătoși.
Dr. Bud Paula-Antonia, medic oftalmolog