Home Afecțiunile ochilor Machiajul poate determina alergia ochilor?
Alergia oculară

Machiajul poate determina alergia ochilor?

by Florentin

Ce este și cum se manifestă o alergie oculară?

Alergia apare ca urmare a unei reacții de apărare a organismului la unele substanțe din produsele cosmetice, numite alergeni. Se poate manifesta la nivelul ochilor sau la nivelul pielii din jurul lor, întrucât acestea prezintă o sensibilitate crescută.

 

Alergia oculară se poate manifesta la nivelul conjunctivei, pleoapelor, sau, în cazuri mai grave, poate fi afectată și corneea. Simptomele sunt determinate în funcție de localizare, dar o constantă a reacțiilor alergice este afectarea bilaterală.

  1. Conjunctivitele alergice afectează conjunctiva, membrana care acoperă suprafața oculară și fața internă a pleoapelor. Simptomele și semnele care însoțesc această afecțiune sunt:
  • roșeața oculară
  • senzație de iritație, mâncărime la nivelul ochilor
  • secreții apoase sau vâscoase
  • edem palpebral, mai rar, edem conjunctival
  • fotofobie (sensibilitate la lumină)
  • se poate asocia cu o rinita alergică, astm sau eczemă

În cazul în care apar simptome de alarmă, precum durerea oculară, scăderea sau pierderea vederii, fotofobie, adresa-ți-vă imediat medicului oftalmolog pentru evitarea complicațiilor.

  1. O forma particulară de conjunctivită, care implică si corneea se numește keratoconjunctivită. Acestea apar la anumite categorii de pacienți și prezintă un răsunet clinic mai zgomotos.
  2. Blefaroconjuctivita alergică de contact, după cum sugerează denumirea, implică atât conjuctiva, cât și pleoapele. Pe lângă semnele și simptomele descrise anterior la conjunctivita alergică, tabloul clinic al acesteia  include eritemul (înroșire) și edemul pleoapelor.
  3. Dermatita alergică de contact, cea mai frecventă formă de alergie perioculară, este o afecțiune dermatologică, caracterizată de inflamația pleoapelor și a pielii din jurul ochilor. Se manifestă prin roșeață, prezentă în jurul ochilor, cu sau fără implicarea pleoapelor. Spre deosebire de pacienții cu dermatita de contact iritativă, care acuză frecvent senzație de arsură la nivel periocular, pacienții care se confruntă cu o dermatită alergică de contact prezintă, mai adesea, senzație de mâncărime la acest nivel.

 

Substanțele de risc

            Cele trei categorii de substanțe responsabile pentru alergiile oculare în majoritatea cazurilor sunt conservanții, coloranții și parfumurile. De aceea, este ideal să consultați lista de ingrediente, pentru a alege produsul care conține cât mai puține ingrediente aparținând acestor categorii.

Prima categorie, în ceea ce privește numărul de alergii provocate, este cea a coloranților, cu precădere nichelul. Acesta este prezent în mascara, creionul de ochi, farduri și alte produse colorate artificial. Nu poate fi evitat complet în produsele colorate artificial, însă pentru a evita reacțiile alergice este nevoie să fie respectate limita de 0.0005% nichel pentru persoanele care nu au o alergie cunoscută și de 0.0001% pentru persoanele deja alergice la nichel.

Parfumurile se situează pe locul al doilea, fiind responsabile pentru 30-40% din alergiile cauzate de produsele cosmetice. Parfumurile pot conține o multitudine de substanțe, care înlătură mirosurile neplăcute ale ingredientelor componente sau oferă aroma specifică, fiind disponibile pe site-ul Comisiei Europene. Printre care cele mai comune sunt: linalool, alcool benzilic, farnesol. Spre deosebire de coloranți, parfumurile pot fi evitate în multe produse cosmetice.

Conservanții sunt necesari în produsele cosmetice reutilizabile pentru a preveni formarea mucegaiului și creșterea bacteriilor. Deși nu pot fi eliminați complet, pot fi evitate substanțele care produc cel mai des reacții nedorite, precum parabenii și fenoxietanolul.

 

Măsuri

            Odată depistate semnele alergiei, este importantă descoperirea substanțelor responsabile. Astfel se va înlătura orice urmă de machiaj și nu se va mai utiliza nici un produs până la dispariția completă a simptomelor. Ulterior, se va reintroduce în rutină câte un produs pe săptămână până când reapar primele reacțiile alergice. Chiar dacă ați folosit produsele o perioadă lungă de timp, acest lucru nu determină excluderea automată a acestora de pe lista potențialelor produse responsabile, pentru că organismul poate căpăta în timp sensibilitate la anumite ingrediente.

După ce ați identificat produsul responsabil, se va înlocui cu o variantă hipo-alergenică sau non-alergenică, testată în prealabil.

Un tratamentul medicamentos personalizat este stabilit în urma unui consult oftalmologic, iar testarea pentru anumiți alergeni se realizează sub supravegherea medicului alergolog.

 

Concluzie

Folosirea produselor cosmetice nu trebuie evitată de teama reacțiilor alergice, dar este necesar să ne ascultăm organismul și să facem o alegere informată – întrebându-ne dacă machiajul care ne face ochii frumoși, ni-i lasă și sănătoși.

 

Bibliografie

 

  1. Chrysavgi Adamopoulou, MD, Vatinee Y. Bunya: American Academy of Ophthalmology – Allergic conjunctivitis, March1, 2023,
    https://eyewiki.aao.org/Allergic_Conjunctivitis
  1. American College of Allergy, Asthma & Immunology – Eye Allergy
    https://acaai.org/allergies/types/eye-allergy
  1. David Turbert: American Academy of Ophtalmology – What Are Eye Allergies? Oct 27, 2022
    https://www.aao.org/eye-health/diseases/allergies
  1. David A. Sullivan: TFOS Lifestyle – Impact of cosmetics on the ocular surface, Volume 29, July 2023, Pages 77-130
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542012423000319?ref=pdf_download&fr=RR-2&rr=7f9ac6aa3fe7301f
  1. Kalla A. Gervasio: The Wills Eye Manual – Office and Emergency Room Diagnosis and Treatment of Eye Disease, 8th edition
  1. Kimchi, Nofar, Bielory, Leonard: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology – The allergic eye: recommendations about pharmacotherapy and recent therapeutic agents , August 2020, p 414-420
    https://journals.lww.com/co-allergy/fulltext/2020/08000/the_allergic_eye__recommendations_about.15.aspx
  1. Global Insight, Inc. for European Commission, Directorate General for Enterprise and Industry – A Study of the European Cosmetics Industry
  1. Ng, Alison Ph.D.; Evans, Katharine Ph.D.; North, Rachel V. Ph.D.; Jones, Lyndon Ph.D.; Purslow, Christine Ph.D : Impact of Eye Cosmetics on the Eye, Adnexa, and Ocular Surface, July 2016, p 211-220
    https://journals.lww.com/claojournal/abstract/2016/07000/impact_of_eye_cosmetics_on_the_eye,_adnexa,_and.1.aspx
  1. Torres F, das Graças M, Melo M, Tosti A : Management of contact dermatitis due to nickel allergy: an update, 2009 Apr 17;2:39-48
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21436967/
  1. John F. Salmon- KANSKI’S Clinical Ophthalmology A Systematic Approach, 9th edition

 

Dr. Irina Tiron, Medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și