Home Îngrijirea ochilor LUMINA ALBASTRĂ – un pericol pentru vedere?

LUMINA ALBASTRĂ – un pericol pentru vedere?

by SanatateaOchilorTai.ro

Ce este lumina albastră?

În primul rând, lumina vizibilă este porțiunea spectrului electromagnetic care poate fi detectată de ochi. “Lumina albă” sau lumina soarelui reprezintă întregul spectru de raze roșii, portocalii, galbene, verzi și albastre, cât și o varietate de nuanțe ale acestora care variază ca energie și lungime de undă (de la 750 nm pentru roșu la 440 pentru violet).

Astfel, lumina albastră o putem defini ca fiind lumina vizibilă cu o lungime de aproximativ 500 nm. Întrucât razele cu lungimi de undă mai lungi emit mai puțină energie, putem spune că fasciculele de la capătul albastru al spectrului au mai multă energie.

Cum și când ne expunem luminii albastre? Peste tot.

Deși soarele este principala sursă de lumina albastră, suntem expuși tot mai mult la o multitudine de surse artificiale ce emit această lumină, de la tuburi fluorescente și sisteme de iluminare cu LED-uri până la diverse dispozitive digitale (ecrane de calculator, televizoare, telefoane etc), iar digitalizarea nu este un avantaj deoarece oamenii petrec din ce în ce mai mult timp folosind aceste dispozitive.

Totodată, este bine de știut că lumina albastră poate avea efecte nedorite asupra sănătății ochilor noștri:

– Senzație de uscăciune și oboseală oculară;

– Vedere încețoșată;

– Dureri de cap;

– Crește riscul degenerescenței maculare (fasciculele de lumina albastră ajunse la nivelul retinei pot deteriora celulele retiniene sensibile la lumina);

– În cazuri extreme de expunere prelungită la razele solare, leziunile cauzate de radiații pot duce la cataractă și chiar orbire.

Cum îmi pot proteja ochii de lumina albastră?

– Limitați timpul petrecut în fața dispozitivelor digitale;

– Aplicați regula 20-20-20 (la fiecare 20 de minute, odihniți-vă ochii, privind în depărtare la circa 20 de picioare/6 m pentru 20 de secunde);

– Porniți protecția pentru confortul ochilor disponibilă la noile gadgeturi (această funcție menține confortul ochilor limitând lumina albastră și utilizând culori mai calde);

– Utilizați ochelari de soare și ochelari cu protecție de ecrane (acest filtru poate fi folosit pe lentile cu sau fără dioptrii).

Lumina albastră, în ciuda acestor efecte negative, prezintă și beneficii, și anume: crește vigilența, stimulează memoria, funcțiile cognitive sau îmbunătățește starea de spirit, astfel că aceasta nu trebuie evitată în totalitate.

În concluzie, lumina albastră produce o suprasolicitare a ochilor ca urmare a reducerii contrastului vizual. Expunerea îndelungată duce la o îmbătrânire a celulelor și la apariția diverselor afecțiuni oculare.

Tu cât timp te expui luminii albastre?

Dr. Milotin Andreea Adelina – Medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și