Ce sunt lentilele de contact de noapte?
Lentilele de contact de noapte reprezintă un tip de lentile de contact rigide, special create pentru a remodela temporar suprafața oculară (corneea), cu scopul de a îmbunătăți vederea, după îndepărtarea lor. Știința remodelării non-chirurgicale a suprafeței corneene se numește ortokeratologie.
Cum funcționează?
Corneea face parte din învelișul extern al globului ocular, este transparentă, de forma unui dom, elastică și are rol esențial în focalizarea razelor de lumină.
Lentilele de contact de noapte sunt create utilizând principiul geometriei inverse. Acestea acționează prin aplatizarea temporară a corneei ochiului miop, modificând astfel modul în care razele de lumină pătrund în ochi și îmbunătățind acuitatea vizuală a pacientului.
Efectul de remodelare este temporar, așadar purtate în mod obișnuit pe timpul nopții, aceste lentile permit pacientului să fie independent de corecția sa optică (ochelari sau lentile de contact) pe parcursul zilei.
Cui i se adresează?
Ortokeratologia se adresează în special pacienților diagnosticați cu miopie, deopotrivă copii sau adulți. Alte opțiuni de corecție a acestui viciu de refractie includ purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact moi și chirurgia refractivă corneană si cristaliniana
Unele studii pe termen lung au arătat că purtarea lentilelor de contact de noapte are rezultate favorabile în controlul miopiei, încetinind progresia.
Ce pași se parcurg?
Pacienții interesați de lentilele de noapte vor fi supuși unui examen oftalmologic complet ce va include si efectuarea topografiei corneene. Topografia corneană este o investigație non-invazivă care analizează suprafața corneei, realizând o hartă a acesteia; oferă informații esențiale despre forma și puterea refractivă a corneei și poate identifica contraindicații pentru lentilele de contact de noapte.
În urma primului consult, dacă toate condițiile sunt îndeplinite, se comandă lentilele de noapte personalizate.
Pacienților le vor fi explicați pașii de urmat pentru aplicarea, îndepărtare și întreținerea lentilelor și vor fi chemați periodic la control – după prima noapte de purtare a lentilelor și apoi la intervale mai mari. De asemenea, aceștia vor fi instruiți să recunoască semnele posibilelor complicații și să se adreseze în cel mai scurt timp medicului oftalmolog curant.
Se obține o acuitate vizuală bună, stabilă după 5 până la 10 zile de purtare zilnică a lentilelor, deși unii pacienți pot remarca îmbunătățirea acuității vizuale imediat după inițierea tratamentului.
În timpul tratamentului, igiena este un element cheie în prevenirea apariției complicațiilor.
Ce dezavantaje există?
Asemenea oricărui alt tip de lentile de contact, pacienții sunt predispuși la complicații precum apariția astigmatismului (deformarea corneei), leziuni recurente ale corneei sau keratita infecțioasă (infecția corneei). Pacienții trebuie să se adreseze medicului oftalmolog dacă apare durerea oculară, înroșirea, secreții sau scăderea acuității vizuale.
Un bun control al tratamentului presupune multiple vizite la medicul oftalmolog, ceea ce poate constitui un dezavantaj. De asemenea, corecția incompletă a viciului de refracție și necesitatea înlocuirii periodice a acestora pot constitui dezavantaje.
În concluzie, lentilele de contact de noapte reprezintă o bună alternativă pentru pacienții care își doresc independență față de ochelari sau lentile de contact și care nu doresc să apeleze la intervențiile chirurgicale.
Dalia Sabău-Dreptate, medic oftalmolog