Home Sănătatea ochilor Cu ochii uscați dar plini de lacrimi? Compoziția filmului lacrimal
ochii uscați

Cu ochii uscați dar plini de lacrimi? Compoziția filmului lacrimal

by Florentin

Intri în cabinetul medicului oftalmolog și îi explici că de ceva timp ești deranjat de o senzație de jenă oculară. Se simte ca o usturime, ca o înțepătură. În plus, îți lăcrimează foarte des ochii. Doctorul îți pune o serie de întrebări (Alergii? Secreții la nivelul ochiului? Vedere încețoșată?) iar apoi urmează examenul oftalmologic. Îți pune o lumină puternică în ochi, poate îți spune că dorește să pună un colorant în ochi, poate două benzi de hârtie numerotate. Ce se întâmplă? Câteva minute mai târziu îți spune că problema este un sindrom de ochi uscat. Dar cum este posibil așa ceva când tu i-ai spus foarte clar că lăcrimezi prea frecvent?

Confuzia apare deoarece lacrimile, departe de a fi simplele picături de apă la care ne gândim de obicei, sunt un fluid complex compus din mai multe componente, fiecare contribuind la diferitele lor funcții, cum ar fi lubrifierea, protecția și hrănirea ochiului. În afara componentei apoase, care are într-adevăr ponderea cea mai mare, lacrimile includ:

  • Electroliți – lacrimile conțin diverși electroliți, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, bicarbonat și fosfat. Acestea ajută la menținerea echilibrului osmotic și la buna funcționare a celulelor de pe suprafața ochiului.
  • Proteine – fără a intra în detalii, există câteva proteine extrem de importante în lacrimi. Acestea au funcții precum apărarea de infecții (lizozim, lactoferina, imunoglobuline) ori prevenirea ruperii peliculei lacrimale (lipocalina), precum și întinderea uniformă a filmului lacrimal pe suprafața ochiului și stabilizarea filmului lacrimal (mucine).
  • Mucus (stratul mucos) – produs de celulele caliciforme din conjunctivă (o membrană subțire, transparentă, care acoperă partea din față a ochiului și suprafețele interioare ale pleoapelor), acest strat ajută stratul apos să adere la suprafața ochiului, asigurând răspândirea uniformă a filmului lacrimal. 
  • Vitamine – lacrimile conțin cantități mici de vitamine, cum ar fi vitamina A, care este esențială pentru menținerea sănătății țesuturilor de la suprafața ochiului.

Și ajungem astfel la…

  • Lipide (stratul uleios), inculpații acestui articol. Produse de glandele Meibomius, o serie de glande de pe fața internă a pleoapelor, aceste lipide formează stratul exterior al filmului lacrimal și previn evaporarea stratului apos subiacent. 

Atunci când, din varii motive, glandele Meibomius nu pot produce lipidele necesare ori nu le pot produce în cantitatea necesară, apare o evaporare rapidă a lacrimilor de pe suprafața oculară. Ochii tăi vor simți lipsa lacrimilor și vor încerca să compenseze crescând producția lacrimală. Apare, astfel, o situație greu de înțeles la prima vedere, în care ochii sunt simultan uscați și plini de lacrimi. 

Acest film lacrimal este, de altfel, ceea ce examinează medicul oftalmolog la microscop, după instilarea de fluoresceină (colorantul menționat la începutul articolului). Medicul poate observa astfel cât timp durează de la întinderea filmului lacrimal (ultima clipire) până la ruperea acestuia. Această măsurătoare, denumită foarte inventiv Timp de Rupere a Filmului Lacrimal (engleză TBUT – tear break-up time), are o valoare normală de peste 10 secunde. Pacienții cu sindrom de ochi uscat au un TBUT de sub 10 secunde ori, in cazurile avansate, de sub 5 secunde. Un alt parametru pe care îl măsoară medicul oftalmolog este secreția totală de lacrimi, pentru a face diferența între un Sindrom de Ochi Uscat prin deficit al componentei apoase ori prin deficit al componentei lipidice. Medicul va aplica, sub anestezie topică, pentru fiecare ochi în parte, între ochi și pleoapă, o bandă subțire de hârtie, sterilă, gradată până la 35 mm. Banda de hârtie va absorbi lacrimile și se va îmbiba progresiv, dinspre bază spre vârf. Aceasta se lasă timp de 5 minute, la finalul cărora se consemnează ce lungime din aceasta a fost îmbibată. Un test normal are valori între 10 și 30 mm. O valoare de mai puțin de 10 mm demonstrează o secreție lacrimală insuficientă, în timp ce o valoare de peste 30 mm decelează hiperlacrimația care poate apărea ca urmare a deficienței stratului lipidic.

Prin combinarea acestor teste, medicul oftalmolog poate pune diagnosticul de sindrom de ochi uscat și poate preciza deficitul subiacent.

Vestea bună este că, odată cu înțelegerea mai detaliată a fiziologiei oculare, s-a dezvoltat și tehnologia producerii lacrimilor artificiale. Astfel, medicul îți poate prescrie acum lacrimi artificiale ce suplimentează componenta lipidică și restabilesc astfel compoziția normală a filmului lacrimal.

 

Dr. Vaszil Norbert, medic oftalmolog.

Bibliografie:

  1. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/dry-eye#:~:text=What%20is%20dry%20eye%3F,millions%20of%20Americans%20every%20year.
  2. Biological Functions of Tear Film. Stephen C. Pflugfelder and Michael E. Stern, Exp Eye Res. 2020 Aug; 197: 108115.Published online 2020 Jun 16.
  3. Evaluation of Eyelid Function and Aesthetics. Michael G. Neimkin MD, John B. Holds MD, Facial Plastic Surgery Clinics of North America, Volume 24, Issue 2, May 2016, Pages 97-106.
  4. NONINVASIVE TEAR FILM BREAK-UP TIME ASSESSMENT USING HANDHELD LIPID LAYER EXAMINATION INSTRUMENT. Sania Vidas PaukIgor Petriček, Tomislav JukićSmiljka Popović-SuićMartina TomićMiro KalauzSonja Jandroković, and Sanja Masnec, Acta Clin Croat. 2019 Mar; 58(1): 63–71.

Ar mai fi util să citești și