Dr. Preoteasa Laura Denisa – medic oftalmolog
La un interval de timp după efectuarea operației de cataractă, aproximativ 20-25% dintre pacienți constată scăderea progresivă a acuității vizuale la ochiul operat. Cea mai frecventă cauză este apariția cataractei secundare.
În timpul operației de cataractă se înlătură cristalinul opacifiat din sacul capsular care îl susține și se implantează un cristalin artificial în locul lui. Capsula posterioară, care rămâne pe loc, în timp, se poate opacifia, apărând astfel cataracta secundară sau mai corect sindromul de opacifiere al capsulei posterioare.
Riscul de a dezvolta cataractă secundară după schimbarea cristalinului natural cu unul artificial este variabil și depinde de mai mulți factori, inclusiv de tehnica chirurgicală utilizată, de sănătatea generală a ochilor sau de comorbiditățile pacientului. Intervalul de timp de la operație este de asemenea variabil, de la cateva luni la câțiva ani. Tehnicile chirurgicale actuale și materialele moderne din care se realizează cristalinele artificiale au scăzut semnificativ acest risc.
Simptomele cataractei secundare includ:
- vedere încețoșată
- scăderea contrastului
- sensibilitate crescută la lumină
- halouri pe timpul nopții
- vedere dublă
- dificultăți în perceperea culorilor
Mulți pacienți pot fi asimptomatici în stadiile inițiale. Pentru a diagnostica cataracta secundară este necesară o consultație la medicul oftalmolog. Medicul va efectua o examinare oculară cuprinzătoare pentru a confirma prezența acesteia și pentru a determina tratamentul potrivit.
Tratamentul cataractei secundare constă în curățarea capsulei posterioare cu ajutorul laserului YAG – procedură numită ”capsulotomie YAG”. Aceasta este nedureroasă, neinvazivă, cu durată scurtă (3-5min), realizată în regim ambulator. În cele mai multe cazuri, orificiul realizat cu ajutorul laserului rămâne definitiv, astfel încât va împiedica reapariția cataractei secundare. În urma realizării cu succes a tratamentului cu laser YAG, vederea va fi restaurată rapid la nivelul precedent. În majoritatea cazurilor, recuperarea după capsulotomie este rapidă, iar pacientul poate reveni la activitățile normale în scurt timp.
Opacifierea capsulei posterioare este frecvent întâlnită la un interval de timp variabil după operația de cataractă. Aceasta poate afecta mult calitatea vieții, însă prin intermediul unei intervenții simple si rapide, pacienții își pot recăpăta claritatea vederii.