Conjunctivita reprezintă una din cele mai des întâlnite afecțiuni inflamatorii de la nivelul suprafeței oculare, cea de natură infecțioasă fiind deosebit de problematică prin prisma contagiozității și a simptomelor pe care le induce.
Mulți pacienți care prezintă simptome caracteristice infecțiilor virale (tuse, strănut, febră, dureri în gât) pot acuza după un anumit interval de timp de la debutul bolii sistemice apariția unui discomfort la nivelul ochilor. În acest context, cauza cea mai probabilă este un virus. Conjunctivitele de cauza virală sunt întâlnite îndeosebi în sezonul gripal, când sistemul imunitar încearcă să apere organismul de numeroși agenți patogeni cu care intră în contact. Aceste infecții sunt des întâlnite datorită transmiterii pe care o prezintă, prin contactul ochi-mână-ochi; dezvoltarea bolii poate avea loc timp de câteva zile înainte ca primele simptome să își facă apariția. De cele mai multe ori, pacienții afirmă că au intrat în contact cu o persoană ce prezenta simptome similare sau au avut ei înșiși simptome de tract respirator superior.
Spectrul manifestărilor oculare este unul cât se poate de variabil, boala putând avea o formă ușoară ori un tablou clinic semnificativ, cu inflamație severă și evoluție trenantă. Perioada de timp de la debut și până la vindecare variază între 5 și 15 zile. Este important de reținut faptul că pacienții sunt contagioși timp de aproximativ 14 zile de când apar primele semne ale bolii, timp în care măsurile de igienă trebuie să fie respectate cu rigurozitate.
Cea mai des întâlnită conjunctivită de etiologie virală este forma acută nespecifică foliculară, în care pacienții se prezintă la medic acuzând roșeață la nivelul ochilor, senzație de nisip, iritație și prezența unor secreții apoase abundente. Doctorul constată prezența unor foliculi ori papile la nivelul mucoasei oculare precum și inflamația ganglionilor limfatici preauriculari de aceeași parte cu ochiul bolnav. Specifică infecției virale este evoluția către celălalt ochi, simptomele apărând nu în același timp, ci după aproximativ 1-2 zile. Infecțiile oculare virale pot fi însoțite de afectarea superficială a corneei, cunoscută sub numele de keratita. În cadrul acestei boli, leziunile își fac apariția la aproximativ 7 zile de la debutul simptomatologiei, acestea fiind cele ce cauzează senzația pregnantă de discomfort ocular.
În marea majoritate a cazurilor investigațiile de specialitate nu sunt necesare; diagnosticul conjunctivitei infecțioase este pus pe baza examenului clinic efectuat de medicul oftalmolog.
În ceea ce privește tratamentul conjunctivitelor virale este important de menționat faptul că rezoluția spontană a infecției poate avea loc în decurs de 2 săptămâni. Pacienților purtători de lentile de contact li se va explica faptul că purtarea acestora trebuie întreruptă cel puțin până la dispariția completă a simptomelor, riscul de infecții corneene fiind înalt. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomatologiei, în acest scop fiind prescrise coliruri decongestionate, lacrimi artificiale fără conservanți precum și administrarea la nivel local de comprese cu apă rece.
Cu toate acestea, subliniem încă o dată importanța respectării măsurilor de igienă personală datorită riscului ridicat de transmitere a bolii. Pacienții trebuie să evite frecatul ochilor, să se spele meticulos pe mâini înainte și după administrarea medicației oculare și să nu împartă cu alte persoane obiecte precum prosoape, batiste sau alte suprafețe ce ating fața în mod regulat (ex. fețe de pernă).
Articol realizat de:
Dr. Ruxandra Palasan, Medic Oftalmolog