Ce sunt vitaminele?
Acestea sunt o clasă de nutrienți necesari corpului pentru diverse procese biologice. În general, corpul uman nu le poate sintetiza, fiind așadar necesar aportul lor din surse externe precum o dietă bogată în vitamine sau suplimente alimentare.
Care sunt sursele de vitamină C?
Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamină solubilă în apă ce se găsește în special în citrice (lămâie, lime si portocale) dar și în broccoli, ardei gras, căpșuni, roșii și kiwi (1).
Care este rolul vitaminei C?
Această coenzimă este implicată în producția colagenului, în sinteza catecolaminelor și dopaminei și are un rol important antioxidant. Mai mult decât atât, vitamina C este prezentă la nivel ocular, într-o concentrație de 10 – 20 de ori mai mare decât în plasmă (2). Aceasta funcționează precum protecția solară, apărând cristalinul de stresul oxidativ indus de razele ultraviolete (3).
Ochiul și vitamina C
Cataracta reprezintă pierderea transparenței cristalinului și este cauzată în principal de îmbătrânire sau diabet.
- O dată cu avansarea în vârstă, nivelul de vitamină C din cristalin scade, fiind asociat cu o creștere a severității cataractei (3). Suplimentarea prin dietă poate fi, astfel, o modalitate de încetinire a procesului.
- Persoanele diabetice sunt predispuse la cataractă la vârste mai precoce și cu un ritm de progresie mult mai rapid comparativ cu populația generală (3). Explicația constă în acumularea unor produși rezultați din excesul de glucoză în cristalin, ce determină un stres oxidativ și osmotic suplimentar.
Degenerescența maculară legată de vârstă este o patologie progresivă cronică a retinei centrale și cea mai importantă cauză de scădere de vedere la nivel mondial. Așa cum îi spune și numele, principalul factor de risc este reprezentat de înaintarea în vârstă, dar printre ceilalți factori se numără și fumatul, obezitatea, expunerea la soare și bolile cardiovasculare (4).
- S-a observat o susceptibilitate particulară a retinei la stresul oxidativ datorită concentrației sale bogate in oxigen, acizi grași și molecule fotosensibilizante, ce ii asigură buna funcționare (5).
- O serie de studii au demonstrat faptul că utilizarea suplimentelor cu antioxidanți însoțite de o dietă mediteraneană (bogată în legume, cereale, nuci și săracă în carne roșie) au fost asociate cu o scădere a progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă (5) (6) (7).
Producția colagenului este favorizată de vitamina C, întărind astfel vasele și scăzând probabilitatea de sângerare, eveniment des întâlnit în patologii sistemice precum diabetul.
Acidul ascorbic are de asemenea un rol important în funcția imună prin mecanismul antioxidant, acțiune directă antimicrobiană și efect asupra modulatorilor sistemului imun (histamină și prostaglandine) (8).
Așadar, vitamina C este un nutrient esențial în dieta fiecărei persoane datorită efectelor sale benefice atât asupra ochiului, cât și asupra întregului organism.
Bibliografie
- Khalid Iqbal, Alam Khan and M. Muzaffar Ali Khan Khattak. Biological Significance of Ascorbic Acid (Vitamin C) in Human Health – A Review. s.l. : Pakistan Journal of Nutrition 3, 2004.
- Pols, Jolieke C. van der. A possible role for vitamin C in age-related cataract. s.l. : Proceedings of the Nutrition Society.
- Julie C Lim, Mariana Caballero Arredondo, Andrea J. Braakhuis, Paul J. Donaldson. Vitamin C and the Lens: New Insights into Delaying the Onset of Cataract. s.l. : Nutrients, 2020.
- Laurence S Lim, Paul Mitchell, Johanna M Seddon, Frank G Holz, Tien Y Wong. Age-related macular degeneration. s.l. : The Lancet.
- Redmer van Leeuwen, MD, PhD, et al. Dietary Intake of Antioxidants and Risk of Age-Related Macular Degeneration. s.l. : JAMA.
- Els M. Pameijer, Pauline Heus, Johanna A. A. Damen, Rene Spijker, Lotty Hooft, Peter J. Ringens, Saskia M. Imhof, Redmer van Leeuwen. What did we learn in 35 years of research on nutrition and supplements for age-related macular degeneration: a systematic review. s.l. : Acta Ophthalmologica, 2022.
- Andrew Whatham, Hannah Bartlett, Frank Eperjesi, Caron Blumenthal, Jane Allen, Catherine Suttle and Kevin Gaskin. Vitamin and mineral deficiencies in the developed world and their effect on the eye and vision. s.l. : Ophthalmic & physiological optics : the journal of the British College of Ophthalmic Opticians (Optometrists), 2008.
- Jacob, Robert A. Vitamin C Function and Status in Chronic Disease.
Dr. Andreea Munteanu, Medic oftalmolog