Home Afecțiunile ochilor Ulciorul la ochi – cauze, simptome, tratament
Ulciorul

Ulciorul la ochi – cauze, simptome, tratament

by Florentin

Orjeletul, sau ulciorul denumit în popor, este o afecțiune oculară care apare ca urmare a unei infecții bacteriene cu Stafilococ auriu, ce va provoca inflamarea uneia sau mai multor glande de la baza genelor sau glande din interiorul pleoapei (glande Meibomius). Se poate forma atât pe pleoapa superioară, cât și pe pleoapa inferioară, pe exteriorul pleoapei, dar și pe interior, acesta din urmă fiind și mai dureros.

Este o afecțiune ce poate apărea la adulți, dar și la copiii de toate vârstele.

Cum diferențiem un ulcior de chalazion?

Uneori poate fi dificil să diferențiem cele două afecțiuni. Însă, orjeletul este un nodul roșu, dureros, asemănător unui coș, ce provoacă adesea umflarea întregii pleoape. Chalazionul, adesea nedureros, se dezvoltă cel mai frecvent pe partea interioară a pleoapei, ca urmare a blocării unei glande sebacee. Rareori provoacă umflarea întregii pleoape.

Semnele și simptomele orjeletului/ulciorului 

  • Umflătură roșie, dureroasă, de-a lungul marginii pleoapei, la baza genelor. Poate conduce la umflarea întregii pleoape;
  • Senzație de corp străin în ochi/jenă;
  • Disconfort la clipire;
  • Senzație de arsură a ochiului;
  • Mâncărimea ochiului;
  • Sensibilitate la lumină în anumite cazuri.

După câteva zile de la apariția primelor simptome, ulciorul va începe să prezinte o mică pată gălbuie în centrul lui, însemnând că a început să colecteze puroi.

Care sunt persoanele ce pot dezvolta un ulcior?

Răspunsul pentru această întrebare, simplu ar fi: oricine. Însă există o serie de situații care pot precipita apariția unui ulcior, cum ar fi :

  • Igiena necorespunzătoare a ochiului ;
  • Infecții diverse ale pleoapelor;
  • Folosirea excesivă sau incorectă a produselor cosmetice, precum și îndepărtarea necorespunzătoare a acestora ;
  • Persoane care au mai avut în antecedente astfel de episoade ;
  • Igiena precară în manevrarea lentilelor de contact;
  • Diabetul zaharat, anemia, imunitatea scăzută.

Ulciorul este contagios ?

Ulciorul, de obicei, nu este contagios. Cu toate acestea, puroiul care se scurge din ulcior conține o cantitate mică de bacterii care se poate răspândi la alte persoane. Prin urmare, este indicat să existe o igiena riguroasă a mâinilor după ce vă atingeți în zona ochilor, precum și spălarea zilnică a feței de pernă pe care dormiți și a prosopului este o măsură foarte bună. Așadar, în timpul perioadei cât afecțiunea este prezentă puteți merge la serviciu sau la școală.

Cum diagnosticăm ulciorul la ochi ?

Un consult oftalmologic în cazul apariției unui ulcior este important din mai multe motive:

  • Diagnosticarea corectă și rapidă a afecțiunii;
  • Excluderea altor afecțiuni oculare și eventual indicațiile terapeutice pentru alte probleme oftalmologice;
  • Prescrierea medicației corespunzătoare pentru tratarea ulciorului;
  • Primirea recomandărilor legate de igiena riguroasă în vederea prevenției apariției unui alt ulcior.

Cum tratăm ulciorul?

În multe din cazuri, ulciorul va dispărea fără a fi nevoie de tratament. Multe din persoanele afectate vor încerca să trateze această afecțiune cu remedii naturiste care însă pot face mai mult rău decât bine.

NU stoarceți ulciorul acasă ! Această practică poate agrava situația. NU aplicați produse de make-up, produse cosmetice, lentile de contact, până când ulciorul nu a dispărut în totalitate.

Puteți aplica o compresă caldă pe pleoape timp de 5-10 minute de 3-5 ori pe zi. Aceasta ajută la ameliorarea simptomelor și colectarea mai rapidă a infecției. Drenarea ulciorului se face numai de către medicul oftalmolog. Acesta poate utiliza un ac mic pentru a înțepa ulciorul sau poate încerca drenarea lui prin îndepărtarea genei cea mai apropiată de leziune.

Dacă ulciorul persistă, medicul oftalmolog poate prescrie un unguent care conține antibiotic, precum și picături care conțin antibiotic. În cazul în care infecția tinde să se extindă la țesuturile din jur, medicul oftalmolog poate prescrie antibiotic și pe cale orală.

Așadar, ulciorul apărut la nivelul ochiului este o afecțiune care trebuie tratată în mod corespunzător, conform indicațiilor și tratamentului primite în urma unui consult la medicul oftalmolog.

 

Dr. Rouța Mădălina Troi, Medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și