Ce este rozaceea?
Rozaceea este boală inflamatorie cronică care afectează în special pielea de la nivelul feței. Afectarea cutanată este variată și poate fi ușoară, moderată sau severă. Se manifestă prin următoarele forme clinice:
- înroșirea feței și apariția vaselor de sânge superficiale ce se dilată și devin vizibile la suprafața pielii
- prezența de papule și pustule roșii
- îngroșarea și nodularitatea pielii, în special la nivelul nasului
Rozaceea oculară se întâlnește în aproximativ 58-72% din cazurile de rozacee1, implicând pleoapele și suprafața oculară. Poate să apară indiferent de gradul de afectare al pielii, chiar și în lipsa manifestărilor dermatologice2.
Care sunt semnele simptomele rozaceei oculare?
Semnele și simptomele rozaceei oculare sunt nespecifice, pacienții plângându-se adesea de:
- înroșire și umflare a pleoapelor
- hiperemie conjunctivală
- senzație de arsură, mâncărime sau nisip în ochi
- lăcrimare excesivă
- sensibilitate la lumină
- vedere încețoșată
Toate acestea sunt supărătoare și îi aduc pacientului un disconfort marcat, atât din punct de vedere estetic, dar și funcțional – mai ales în cazurile în care există afectare corneană. În rozaceea oculară, inflamația cronică de la nivelul pleoapelor afectează glandele meibomiene, glande care produc componenta lipidică a filmului lacrimal. Ele se înfundă sau devin disfuncționale, ducând la scăderea componentei lipidice a filmului lacrimal și deci, la o evaporare mai rapidă a filmului lacrimal. Acest lucru poate să ducă în timp la inflamația corneei (keratită) sau chiar ulcer cornean, cu consecințe grave asupra funcției vizuale1.
Care sunt cauzele rozaceei oculare?
Mecanismul apariției rozaceei este incomplet elucidat, însă cel mai probabil este unul multifactorial, ce implică disfuncția sistemului imun și a reglării neuro-vasculare, micro-organisme (Demodex folliculorum) și alți factori de mediu1. Printre factorii de mediu care declanșează apariția sau agravarea rozaceei se numără: radiațiile UV, temperaturile extreme, exercițiile fizice intense, stresul emoțional, mâncărurile picante, băuturile fierbinți, consumul de alcool și cofeină, anumite medicamente1,4.
Cum se pune diagnosticul de rozacee oculară?
La baza diagnosticului de rozacee oculară stă istoricul pacientului și examenul oftalmologic ce evaluează aspectul pleoapelor, al conjunctivei și al corneei.
Adesea, forma cutanată a rozaceei precede manifestările oculare3. Având în vedere gradul de disconfort ridicat și riscul asupra funcției vizuale, este important ca pacienții cu rozacee cutanată să cunoască semnele și simptomele formei oculare. Ei pot semnala medicului curant despre o potențială afectare oculară pentru ca aceasta să fie investigată și adresată prompt.
Cum se tratează rozaceea oculară?
Odată diagnosticată, forma oculară a rozaceei impune modificări ale stilului de viață. În primul rând, este importantă evitarea factorilor declanșatori amintiți anterior. În plus, aplicarea de comprese calde și masaj la nivel palpebral ajută la ameliorarea simptomelor. Se mai pot utiliza lacrimi artificiale, cu scopul de a menține hidratată suprafața oculară și implicit, de a proteja corneea. Antibioticele topice și sistemice sunt indicate în formele moderate de boală, iar agenți imunosupresori precum ciclosporina par să reducă inflamația de la nivelul pleoapei și corneei1,4. Proceduri precum IPL sau LipiFlow sunt încă în curs de evaluare pentru rolul pe care ar putea să îl joace în ameliorarea rozaceei oculare4.
Concluzii
Rozaceea oculară este o manifestare a unei patologii inflamatorii dermatologice, dar care poate avea consecințe serioase asupra funcției vizuale și care are un impact major în ceea ce privește calitatea vieții. Diagnosticul precoce și planul de tratament individualizat previn complicațiile bolii, astfel că examinarea oftalmologică joacă un rol important în managementul rozaceei.
Dr. Alina Ioana Grosu, medic oftalmolog
Bibliografie
- Geng RSQ, Slomovic J, Bourkas AN, Slomovic A, Sibbald RG. Ocular rosacea: the often-overlooked component of rosacea. JEADV Clin Pract. 2024; 1–15. https://doi.org/10.1002/jvc2.428
- Gallo RL, Granstein RD, Kang S, Mannis M, Steinhoff M, Tan J, Thiboutot D. Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee. J Am Acad Dermatol. 2018 Jan;78(1):148-155. doi: 10.1016/j.jaad.2017.08.037. Epub 2017 Oct 28. PMID: 29089180.
- Ghanem, Vinicius Coral M.D.; Mehra, Neal; Wong, Serena; Mannis, Mark J. M.D., F.A.C.S.. The Prevalence of Ocular Signs in Acne Rosacea: Comparing Patients From Ophthalmology and Dermatology Clinics. Cornea 22(3):p 230-233, April 2003.
- Oge’ LK, Muncie HL, Phillips-Savoy AR. Rosacea: Diagnosis and Treatment. Am Fam Physician. 2015 Aug 1;92(3):187-96. PMID: 26280139.