Retinopatia diabetică (RD) reprezintă o complicație microvasculară a diabetului zaharat ce afecteaza de obicei ambii ochi, fiind prima cauza de pierdere a vederii la nivel mondial.
Diabetul zaharat (DZ) este o afectiune metabolică, caracterizată printr-o valoare crescută a glucozei în sânge aparută printr-o secreție inadecvată de insulină sau rezistență la insulină ce determină, în timp, multiple complicații. Se cunosc 2 tipuri de diabet zaharat, mai exact tipul I (autoimun) și tipul II (care apare printr-o interacțiune complexă între stil de viață și factori genetici).
Retinopatia diabetică este o afecțiune complexă ce poate fi împărțită în 2 tipuri:
- Retinopatie diabetica neproliferativa (RDNP) – reprezintă un stadiu incipient al bolii, în care simptomele fie lipsesc, fie sunt ușoare și este caracterizată printr-o slăbire a pereților vaselor de sânge ale retinei cu apariția de microanevrisme (mici umflături la nivelul vaselor), hemoragii retiniene și edem macular.
- Retinopatie diabetica proliferativa (RDP) – reprezintă un stadiu mai avansat al bolii caracterizată de o scădere a nivelului de oxigen la nivelul retinei și în consecință de formare de vase de sânge noi în retină, , vase cu o fragilitate crescută, susceptibile la hemoragii.
Care sunt factorii de risc pentru retinopatia diabetică?
- Durata diabetului – cu cât diabetul este mai vechi, cu atât cresc șansele de a dezvolta RD
- Control inadecvat al glicemiilor – valorile ridicate ale glicemiilor pe termen lung cresc riscul de a dezvolta RD
- Hipertensiunea arteriala – valori tensionale crescute determină un risc mai mare de RD
- Dislipidemia – valorile colesterolului se corelează cu dezvoltarea RD
- Fumatul
Ce simt pacienții care suferă de retinopatie diabetică?
La debut, simptomele sunt absente, ulterior pacientii pot acuza scăderea vederii, vedere încețoșată, pete negre în câmpul vizual, vedere neclară la întuneric, dar și miodezopsii (musculițe zburătoare în câmpul vizual).
Cum se pune diagnosticul de Retinopatie Diabetică?
Diagnosticul de retinopatie diabetică presupune un consult oftalmologic complet cu examinarea fundului de ochi, dar si o tomografie în coerență optică (OCT) pentru vizualizarea straturilor retiniene și eventual a prezenței de lichid la nivel macular, zona centrală a retinei.
Cum se tratează retinopatia diabetică?
Cel mai important factor în evoluția și tratamentul retinopatiei diabetice este menținerea glicemiilor în limite normale. Este necesară o colaborare strânsă cu medicul diabetolog pentru monitorizarea glicemiilor și implementarea schemei de tratament (insulină sau antidiabetice orale).
Trebuie subliniată importanța adoptării unui stil de viață sănătos, practicării sportului, evitarării fumatului și consumului de alcool, tratarea hipertensiunii arteriale și a hipercolesterolemiei pentru controlul diabetului și prin urmare al retinopatiei.
În funcție de stadiul bolii, exista mai multe metode de tratament pentru retinopatia diabetice.
În primul rând, este cunoscut faptul că unele suplimente alimentare pot contribui la menținerea stării de sănătate oculară și la încetinirea progresiei bolii:
- Luteina și Zeaxantina – carotenoizi ce se găsesc în cantități mari în zona maculară a retinei. Acestea neutralizeaza speciile reactive de oxigen prevenind stresul oxidativ de la nivel retinian, deci au efect antioxidant. Studiile au demonstrat de asemenea că au efect neuroprotector și anti-inflamator la nivelul retinei.
- Zincul – este un mineral esențial pentru sănătatea oculară.
- Acizi grași omega-3
- Vitaminele A, C și E – au rol antioxidant și pot contribui la reducerea inflamației și a daunelor celulelor retiniene.
De asemenea, se pot practica injectii intravitreene cu factori anti-VEGF (substanțe care împiedică formarea de vase noi de sânge în retină) care reduc inflamația maculei, încetinesc progresia bolii și conduc la îmbunătățirea acuității vizuale.
Panfotocoagularea este un tratament laser ce crează mici arsuri la nivelul retinei în zonele cu vase de sânge nou apărute. Astfel este întreruptă acumularea de lichid la nivelul retinei, cu rezultate vizuale favorabile.
În concluzie, Retinopatia Diabetică este o afecțiune oculară care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, astfel monitorizarea de către un medic oftalmolog și inițierea promptă a unui tratament personalizat sunt mijloace ce contribuie la mentinerea vederii pe termen lung.
Dr. Raluca Trandafir, medic oftalmolog
Bibliografie
- Putative protective role of lutein and zeaxanthin in diabetic retinopathy Kumari Neelam, Catherina J Goenadi, Katherine Lun, Chee Chew Yip, Kah-Guan Au Eong
- Photocoagulation for diabetic macular edema. Early Treatment Diabetic Retinopathy Study report number 1. Early Treatment Diabetic Retinopathy Study research group.
- Liang JC, Goldberg MF. Treatment of diabetic retinopathy. Diabetes